Неделя, 19 Май 2024, 01:23

Сръбска художничка представи в Ботевград творчеството си за първи път в България

28 Юли 2015, 17:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1570 1


„Творческият свят на Таня Джорджевич” – така бе именувана днешната изложба, подредена в зала „Орханиец” на Исторически музей Ботевград и открита днес от 17:30ч. „За ценителите на изкуството няма горещини” – с тези думи директорът на музея Тодорка Коцева откри мероприятието.
 
Таня Джорджевич e сръбкиня, родена в западните покрайнини на Димитровград, но родът й е български и тя се определя като българка. Започва да рисува откакто се помни, оттогава и пише, но от 1985г. са нейните по-сериозни стихове. От 2006г. участва в различни изложби в Сърбия, между които и в Нови град. Член е на Сдружението на художниците в Димитровград.
В момента Таня Джорджевич живее в София. В Димитровград тя се запознава със Зоя Петкова, член на литературен клуб „Стамен Панчев” Ботевград и чрез която осъществява контакт с местния музей. За първи път показва своите творби в чужбина, като първият й избор пада именно върху Ботевград. Картините й са рисувани с пастел, а в тях са изобразени природни мотиви, сгради и др.
Художничката има разностранни интереси, между които и това, че организира детски изложби и пише сценарии за тържества в детски градини, като изработва и костюмите за тях.
 
Г-жа Коцева прочете едно от стихотворенията на Таня, преведено на български. Радко Ставров, журналист и професор филолог и приятел на художничката, не успя да присъства на откриването, затова бе изпратил своето мнение за творчеството на Таня, което директорът на музея също прочете пред гостите.
„Не мога да кажа кое ми харесва повече – рисуването или писането. И двете са плод както на хубави, така и на лоши моменти”, коментира авторката.
 
Разговорът с Таня Джорджевич продължи в неформална обстановка и коктейл във фоайето на музея.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Юли, 20:42

    TVA E PRINCESA OT RODA NA CAR GEORGI DJORDJEVI4

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete