Четвъртък, 2 Май 2024, 05:40

Среща-разговор и изложба по повод 2 юни в Исторически музей

1 Юни 2016, 17:56
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1617 2


По повод 140-годишнина от смъртта на Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на България, днес в Исторически музей Ботевград се състоя среща-разговор „140г. БЕЗСМЪРТИЕ” с  творчески клуб от гр. Враца. Събитието бе открито от директора на музея Тодорка Коцева.

Гости от творческия клуб от гр. Враца бяха трима поети – Ваня Панова, Петър Вутов и Кирил Андровски. По повод 2 юни инж. Георги Мъндев също бе гост в музея и представи изложба „Параход Радецки”.

Писателката Ваня Панова поздрави присъстващите със свое стихотворение, написано с много любов за революционера Христо Ботев. След нейния поздрав Петър Вутов от творческия клуб – гр. Враца също изчете своя творба, отново посветена на Ботев.

Главният редактор на вестник „Ботев лист” Кирил Андровски направи разходка из изданията на вестника и запозна гостите с интересни факти за семейството на Ботев, факти свързани с Ботевия род, за неговите корени. Той разказа и една история, в която се твърди, че Христо Ботев искал да бъде учител във Враца. Желанието му се породило, след като намалили драстично заплатата му в училището в Калофер. Той оспорва хипотеза, че Ботев е роден в село Осен и твърди, че революционерът  е родом от Калофер. Андровски показа и интересни снимки на Ботев.

Кирил Андровски подари всички издания на в-к „Ботев лист”, от създаването му до днес, като дарение на Исторически музей Ботевград.
Инж. Георги Мъндев представи своята изложба „Параход Радецки”. Според него корабът „Радецки” е паметен за българската история, тъй като е използван за преминаване на четата на Христо Ботев от Румъния в България. Мъндев разказа, че параходът е използван до 1918г., а през 1924 е бракуван и унищожен. В неговата изложба са включени и оригинални документи, свързани с инициативата за възстановяването на „Радецки”. За събираните доброволно дарения сред ученици и работещи. В периода 1964 и 1966 г. в Русенската корабостроителница е построена реплика на парахода на базата на парния влекач "Пловдив" (водни колела / долапи/, като са ползвани стари чертежи, снимки и спомените на 84-годишния Йожеф Кирали - бояджия на оригиналния параход. Той припомни, че в навечерието на 90-годишнината от гибелта на Христо Ботев корабът тържествено е открит и обявен за музей. Днес е част от Стоте национални туристически обекта.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 1 Юни, 21:09

    За първи път след Освобождението Ботевград посреща 2 юни с кмет - мюсюлманин! :shock:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Aнонимен 1 Юни, 21:39

    По - друго си беше с НАвач Бабач Сюлейманоглу, №1.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete