Събота, 4 Май 2024, 02:58

Среща-разговор и изложба в Исторически музей по повод юбилея в киното

19 Март 2015, 19:34
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1270 0


Министерството на културата на Република България обяви 2015г. за юбилейна в киното. Отбелязваме 120г. световно кино, 100г. българско кино и 80г. кино в Ботевград. Днес юбилеят бе отбелязан със среща-разговор и изложба от 17:30ч. в Исторически музей Ботевград. Десислава Иванова, екскурзоводът на музея, представи кратка историческа справка за киното в нашия живот.
 
Васил Гендов е автор на първия български филм „Българан е галант”, който излиза през на 13 януари през далечната 1915г. През тази година се бележи и началото на българското кино, а филмът е прожектиран за първи път през 1917г.
През 1927г. НЧ „Христо Ботев 1884” се снабдява със собствена киномашина. Едва 7г. по-късно, през 1934г. в читалището е открит и първият киносалон с голяма сцена и ботевградското кино води началото си именно от тази година. През 1942. по идея на тогавашния председател на читалището Никола Христов е закупен съвременен германски киноапарат, като същата година се осъществява и първата прожекция с него.  Първата широкоекранна прожекция се е провела през 1962г., а 5г. по-късно е открита и новата самостоятелна сграда -кино „Стамен Панчев”  (бившето кино „Форум”),  първото широкоформатно кино в страната.
 
„Местният мохикан на киното” – така Десислава Иванова нарече специалния гост Милчо Влайков, дългогодишен оператор в бившото кино „Стамен Панчев”. В своето изказване той определи актьорът Андрей Слабаков като личност с голям принос за българското кино. „Тези от вас, които са били свидетели или участници в заснемането на филми, знаят колко трудно се получава точния кадър. При монтажите, много от кадрите отиват в коша, а това коства много разходи. Това е и причината за премахването на кинолентите и откриването на дигиталното кино”, припомни г-н Влайков.
 
На гостите в зала „Орханиец” бе прожектиран откъс от първия фантастичен филм „Пътешествие до луната”, направен през 1902г. от френския кинотворец Жорж Мелиес. Той включва знаменитата сцена, в която космически кораб се удря в окото на луната. Ученици от ПМГ „Акад. Проф. д-р Асен Златаров” Ботевград  също представиха свой дигитален филм, предназначен за аудитория между 11г и 18г. Ръководител на техния клуб е Цанка Маринова, преподавател в гимназията.
 
Милчо Влайков е направил подарък на музея, състоящ се от общо 200 плаката на филми, прожектирани в Ботевград. Част от тях бяха изложени днес във фоайето на музея, а останалите ще се подреждат по етапно. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete