Неделя, 5 Май 2024, 01:25

Среща-разговор относно замърсяването на р.Малък Искър в района на Джурово, Видраре, Калугерово и Своде

9 Юни 2014, 15:43
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4907 28


Днес в Община Правец се проведе среща-разговор с представители на ИАОС, РИОСВ-София, „ЕЛАЦИТЕ-МЕД”АД, ВиК - София обл., ВиК -Правец, кметовете на населените места и граждани относно замърсяване на поречието на река Малък Искър в района на селата Джурово, Видраре, Калугерово и Своде – Община Правец.
Проблемът със замърсяването на река Малък Искър в района на селата от община Правец е силно наболял. Замърсяването на реката е от години. Няколкократно са събирани и изпращани подписки от жителите на селата, живеещи по поречието на река Малък Искър, тъй като реката е единствен техен водоизточник, а всяка промяна на цвета на водата води до редица притеснения и въпроси за качествата на питейната вода.
Многократно са подавани сигнали в РИОСВ-София, извършвани са анализи, а днес проблемът с редовното оцветяване на реката, нейната мътност и плуващата умряла риба е ескалирал и населението заплашва със стачки и др.
По повод безпокойството и реакцията на жителите спрямо драстичното и трайно нарушаване на екологичното равновесие на територията на тези четири села, кметът на Община Правец изпрати писмо до Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите - София, изп. директор на изпълнителна агенция по околна среда и „Елаците Мед”АД
Целта на срещата е изясняване на екологичното състояние на р. Малък Искър, мерките, които ще бъдат предприети, като незабавен ангажимент за подобряването.
Иван Голомехов, който има къща в село Джурово, зададе въпрос към представителите на РИОСВ - "Вярно ли е, че "Евроледер" - гр.Етрополе е практически затворен, но компромисно продължава производството си, макар и с намален капацитет"?
От РИОСВ отговориха, че "Евроледър" - гр.Етрополе има забрана да изхвърля води в реката и са съставени многократнно глоби, когато е имало сигнал, че са изхвърляли кожи в реката в с.Джурово
Жителите на селата изразиха недоволство от това, че нямат никаква информация от резултатите от физикохимичния анализ на водните проби. От направените пет анализа до момента няма един получен резултат.
Димитър Попов -изп. директор на изпълнителна агенция по околна среда сподели, че получените резултати от пробите трябва да се поискат от Басейнова дирекция.
Жители от село Джурово зададоха въпрос как е възможно, точков източник на замърсяване без комплексно разрешително, комплекс "Елаците Мед" АД - гр.Етрополе, да бъде допуснат за заустване в реки, притоци на река Малък Искър претоварена с многобройни жизненоважни функции за населението.
От РИОСВ споделиха, че  "Елаците Мед" АД плащат ежемесечна санкция от 13, 517 лв. за неспазване на правилата.
Генералният директор за производство на "Елаците Мед" АД заяви, че наистина има замърсяване от промишлената дейност, но имат готова пречиствателна станция, която трябва да бъде проверена и в най-скоро време да заработи. Той сподели, че много време им е отнело да придобият мястото, на което да построят пречиствателната станция. Генералният директор покани всички желаещи да посетят "Елаците" и да се запознаят с новата пречиствателна станция.
Срещата приключи с договорката, че около 20 юли ще бъде организирана нова среща, на която да бъде обсъден напредъкът по така заявения проблем.


Източник: balkanec.bg

Коментари (28)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Юни, 15:57

    по 13 517лв. на месец това е нищо за тях,но все пак къде са тези пари.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Юни, 16:02

    imitirane na deinost

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 9 Юни, 16:25

    drun drun....idreme mu na nqkoi za horata...wseki da se spaqva po edini4no...

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 9 Юни, 16:28

    tolkova sa nagli tezi komunqgi,predi meseci go prawish na parcal, dnes mi kazwa zdrawei kak si .....URUDI

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 9 Юни, 16:36

    Zashto nikoga ne obqwqwate predwaritelno sesiiite na obsht.sawet i kakvo shte se obsyjda tam...ne, 4e e wajno koi znae kolko,ama wse pak informiraite horata,te im plashtat zaplatite na tezi hrantutnici tam.

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 9 Юни, 17:25

    Леле, тази шефката на РИОСВ как гледа.
    Май не си е изпила кафето още.
    Издигна се тя, до онзи ден слушаше по площада правилно... телефона си

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 9 Юни, 17:28

    #5 Пак ли четеш без да гледаш, къде видя да има сесия тук?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 9 Юни, 17:30

    Мен Петрова най-си ми харесва, стара чанта ама лачена!

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: Анонимен 9 Юни, 19:35

    Za ukra6enie li ti e?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Вики 9 Юни, 21:50

    Мнго си е хубава природата край Видраре, Калугероно и Своде. Реката се е такава открай време и няма умряла риба. Някой развива дейност преди местните избори,може би?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete