Четвъртък, 2 Май 2024, 21:02

Среща-разговор с ученици и учители от СОУ "Хр. Ясенов" по повод 140 години от гибелта на Апостола

18 Февруари 2013, 16:58
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2086 0


Много съдържателна и интересна среща-разговор се проведе днес от 11.30ч.в конферентната зала на СОУ ”Хр. Ясенов”, като част от мероприятията с които се отбелязва годишнината от гибелта на Васил Левски. Гости на събитието бяха светила в областта на историята като: акад. Георги Марков, акад.Константин Косев, проф.Иван Гранитски- директор на издателство „Захари Стоянов”, както и инж. Богомил Георгиев-кмет на община Етрополе, Росица Христова зам. кмет и Росица Иванова - главен експерт ”Просвета, култура и вероизповедания”. В началото на срещата инж. Богомил Георгиев връчи грамоти на учениците, които ще представят училището в космическия лагер тази година в гр. Измир /Турция/, като една от стипендиите се поема от Център за творческо обучение, а останалите три ще бъдат финансирани от общината.
Кратка програма от песни, стихотворения и презентация посветени на живота и делото на Васил Левски представиха ученици от 5б., 10б., 10в. и 11в. класове. Думата бе дадена на проф.Гранитски, който благодари за предоставената възможност от страна на общинското ръководство за тази среща, чрез която младите хора да се докоснат до трудовете на такива имена като акад. Г. Марков и акад. К. Косев.
Акад.Косев говори за значението на някой изрази, които Левски е използвал,за тяхната символика и сила и до днес и за запазването на писмата на комитета. Той обърна внимание на факта, че величието на Апостола е във неговата пълна всеотдайност на делото и най-вече, че от лоялни поданици на султана той прави  българите народ. Акад. Г. Марков представи накратко съдържанието на книгата си посветена на 100 от Балканската война и отговори на някои въпроси. От името на всички присъстващи благодарност за интересните изказвания отправи  г-жа Светла Вълова -директор на СОУ ”Хр. Ясенов”, като тя изрази надежда за бъдещи срещи с колектива на училището.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete