Събота, 27 Април 2024, 10:58

Станимир Илчев проведе среща-разговор в Исторически музей

5 Април 2016, 20:14
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1162 6


Гост в Исторически музей Ботевград днес бе Станимир Илчев. Той проведе среща-разговор на тема: „Светът, Европа и ние-време разделно”.  Беседата бе организирана по инициатива на Дамски клуб Инер Уил-Ботевград съвместно с Ротари клуб-Ботевград и Исторически музей Ботевград. Събитието започна в 18:00ч. в зала „Орханиец” на музея.

Председателят на Инер Уил Ботевград г-жа Цветозария Кътева запозна гостите с биографията на Станимир Илчев.
Станимир Илчев е роден в Бургас и израснал в с. Равна гора. Учи в Английска езикова гимназия. Завършва Факултета по журналистика в СУ „Св.Климент Охридски”. През 1979г. става редактор в БНТ. От 1994г. до изборите през 2001г. е директор на отдела за връзки с обществеността на Американския университет в България.

Станимир Илчев е народен представител в 39-о и 40-о Народно събрание. Председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО (2001-2005г.). Член на Политическия съвет на НДСВ и говорител на движението. Наблюдател в Европейския парламент и евродепутат от 2009г. от листата на НДСВ. В Европейския парламент  е член на Комисията по конституционни въпроси и на Делегацията за връзки с Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия,Черна гора и Косово.
В своята беседа г-н Станимир Илчев обхвана много глобални въпроси, които ни подтикват да се замислим къде сме ние и защо той нарича времето „разделно”.

Г-н Илчев започна разговора с тема за света, който се променя непрекъснато. По думите му новото поколение изпитва голяма трудност да разбере представите на предхождащите го. Той твърди, че промените, които настъпват непрекъснато в света съвсем не са безобидни и този процес няма да се изчерпа. Светът, обитаван от хората в момента, е в пъти по-сложен от този, който е бил преди четвърт век.
„Този свят с цялата мощ, която притежава, с индустриалното развитие, и с цялата мащабност на финансовите операции, които се извършват и наличие на огромни транснационални проекти, които свързват континенти, острови със суша, небето със Земята. В същото време този свят си оставa свят с множество проблеми. Теорията завършва с извода, че 1 млрд. души живеят нормално. Лягат си сити, облечени са и за тях се полагат медицински грижи и други услуги. За тези хора е подсигурен екзистенциален статус, върху който те дори не се замислят. Теорията твърди, че това се жители на САЩ, Канада, Израел, Япония като цяло на най-развитите европейски икономики и разбира се елитите на още няколко държави. Останалите 6 млрд. души живеят трудно, без перспектива, а в 21 век това е парадокс. При положение, че могъщите държави могат да осигурят заместители на качествена храна и въпреки това съществуват общности, които страдат от недохранване. Тоест света в 21 век с невероятните научни открития не е успял да реши въпроса с изхранването на населението, както и този с опазването на околната среда. Едва през последната година Италия, Русия и САЩ най-накрая се споразумяха да скъсят дистанцията с този пакет от мерки, които Европейския съюз предлага отдавна с цел да се изгради глобална екологична защитна система.”

В беседата бе засегнат и въпросът за демографските дисбаланси. Според Станимир Илчев демографските и социалните процеси продължават да се развиват със своята някогашна сложност в нови измерения и липса на активно и организирано усилие да бъдат третирани, така че ефектът им да бъде неутрализиран. „За да наречем това време „разделно” , основанието идва от нарастващата необходимост граждани, общества, държави, управленски класи да се разделят с остарелите представи, работещите модели и клишетата”, добави Илчев. По думите му трябва да бъдат изчистени противоречията между големите държави.
“В този свят Европа винаги е заемала и ще заема централна позиция”, твърди Илчев. „Най-големите цивилизационни промени в Азия и Африка са тръгнали от Европа. В периодите на затишие Европа пропусна да свърши много от нещата, които сега започна да върши. Пропускът на Европа е, че следваше постепенното разширяване на Европейския съюз.

След това депутатът засегна и въпроса за присъединяването на Турция към Европейския съюз. По думите му турците имат строго чувство за йерархия. Този наро не обсъжда авторитетите на своето общество никъде, освен вкъщи. „Турското общество е източна деспотия, а в източните деспотични общества, йерархията е нещо, което не може да се пренебрегва. Тя започва още от вкъщи, където най-възрастният има последната дума, мъжът има дума по-важна от тази на жената и т.н”, това обясни Илчев. Той смята, че държава с такива разбирания не може да не създаде проблеми на Европейския съюз. Според него ние, както и Турция трябва да се разделим със старите стереотипи. 


Засегнат бе и въпросът за тероризма и атентатите. В тази връзка г-н Илчев разказа сюжета на книгата „Терорист” на Джон Ъпдайк.

По време на беседата бяха разгледани още много въпроси, върху които Станимир Илчев работи и, с които се занимава.

За финал всички присъстващи имаха възможност да отправят своите въпроси към Илчев или да споделят мненията и вълненията си.


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ¶¶¶¶¶ 5 Април, 20:36

    Г остът
    Д ошъл,видял,разгледал
    Б отевград и си
    О тишъл
    П о живо,по здраво.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Април, 21:00

    Изключителен !Доволен съм!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: фф 6 Април, 07:12

    Някак си не мога да повярвам на думите на един тарикат, чиито син е трафикант на наркотици.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Април, 08:25

    от комунистическата банда ...НДСВ ли беше тоз...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 7 Април, 14:50

    Време разделно селяните царедворци- НДСВ и гражданите на Кунева :lol:
    По-боклук от боклука!
    Това държава няма да стане докато управляват комсомолци, комунисти, бившият им обслужващ персонал/чистачки,шофьори,любовници/, маркучари и охранители със съмнителен умствен багаж.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 7 Април, 14:53

    Всеки ден като прочета за тая "институция" Исторически музей Ботевград и залата на Орхан и веднага ми се оправя настроението!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete