Петък, 3 Май 2024, 16:17

Станишев: Зад агресията на протестите стоят организатори, те трябва да бъдат разкрити (обновена)

24 Юли 2013, 09:57
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 627 0


"Това, което се случи вчера не е случайно. Видяхме съвсем различно лице на протестите. Очевидно някой цели предсрочни избори. Много ясно личи от изявлението на Бойко Борисов кои биха били печеливши от нашето оттегляне", каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция.

"Има имплантирани провокатори, които целят съвсем друго от протестите", заяви той.

"В момента, в който партия ГЕРБ обяви, че влиза в Народното събрание, се стигна до радикализиране на протестите", коментира Станишев.

"Незабавни предсрочни избори ще доведат до възпроизвеждане на статуквото. Това е единственият начин Борисов и Цветанов да контролират ГЕРБ, да запазят своята власт, да участват в управлението. Има стремеж към включването на ГЕРБ в управлението на всяка цена, това няма как да бъде прието от страна на БСП. Вчера видяхме протести, съсвем различни по своя характер, с провокативни действия, с насилие по отношение на полицаите, които се държаха изключително коректно. Имаше съзнателно търсене на сблъсък, за което министърът на вътрешните работи предупреждаваше нееднократно", каза Станишев.
"През днешния ден ще очакваме много ясен анализ на събитията от вчера от страна на Министерството на вътрешните работи и специално от вицепремиера г-н Йовчев. Вчера видяхме актове на насилие, хвърляне на камъни, потрошен автобус, вземане на над сто души за заложници, по същество. Видяхме разбиване на улици, кофи и всички останали атрибути на Столична община", каза още Станишев.

"Очакваме МВР да си свърши работата, да идентифицира провокаторите, тези, които търсеха насилие, и да гарантира нормалната работа на Народното събрание. Зад агресивната част на протестите има ясен сценарий, организатори, те трябва да бъдат разкрити. Всички политици, които поощряваха всякаква форма на протест, влязоха в капан, който легитимира всякакви, в т.ч. и незаконни действия", твърди Станишев.

"Кметицата на София, която 40 дни се правеше на разсеяна, а днес изразява възмущение от вандалщината, очакваме също да си застане на мястото и да си поеме отговорността за бездействието", коментира Станишев.

"В следващите дни ще направим всичко възможно за нормална работа", каза Станишев.

"Приказките, че повод за гнева на гражданите бил бюджетът, не отговарят на никаква реалност", каза лидерът на БСП.

"Актуализацията на бюджета е необходима- за социалната политика: за да може хората с увреждания да получават пари, родителите на първокласниците имат нужда от тези средства, има нужда българският бизнес", твърди Сергей Станишев.

"Не може да се води разговор с протести, които търсят своите цели на всяка цена. Диалогът е необходим, правителството на г-н Орешарски и БСП винаги са били открити за диалог. Това личи и в начина, по който се подготвя изборното законодателство", каза още той.

На брифинга присъства председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Източник: 24chasa.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete