Неделя, 5 Май 2024, 07:59

Стартира акцията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

10 Юни 2014, 15:07
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1394 5


Започна традиционната акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". По този повод в град Правец се провеждат беседи с учениците с цел получаване на актуална информация за планираните празнични мероприятия и координиране на съвместни действия във връзка със закриването на учебната година. 
Традиционната акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"е насочена към ограничаване на причините и условията за ПТП с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция.
Днес се проведе беседа с учениците от 8-9 клас към ГПЧЕ "Алеко Константинов". 
Акцията ще продължи 2 седмици и ще се проведе в ОУ "Васил Лески", ГПЧЕ "Алеко Константинов" и ПГ по КТС, както и в училищата по селата в община Правец. През това време пътните полицаи ще извършват засилен превантивен контрол и ще разясняват опасностите на пътя.
 
Служители ще следят за рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него и ще действат активно за предотвратяването на инциденти. 
 
Стриктно ще се следи и за спазването на ограниченията на скоростта в населените места. Ще се извършват проверки за използването на предпазните колани и обезопасителните системи за превозване на деца, както и за недопускане на управление на автомобили от неправоспособни водачи. 
 
От МВР отправят и няколко практически препоръка към водачите, родителите и самите ученици, които трябва да се спазват по време на ваканцията:
 
ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕЦАТА И ЮНОШИТЕ
-  когато играете навън, 
-  когато сте пеша или на велосипеди, ролери скейтбордове, 
избирайте места, които са далече от оживени улици с натоварено автомобилно движение.
Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и стъпете на платното само когато не приближават автомобили, които са опасно близо. и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност. Ако се чувствате несигурни и застрашени, е добре да пресичате в група, заедно с възрастните.
 ПРЕПОРЪКИ  КЪМ ВОДАЧИТЕ
Ако от порта на дворна ограда  изскочи дете и, без да се огледа, притича през платното, бъдете нащрек и веднага намалете скоростта, защото след него би трябвало да очаквате излизане на друго дете, участващо в гоненицата.
 Търкулналата се на платното топка  иззад оградата на  къщата  е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете. Бъдете готови  за спиране.
 Ако от двете страни на  платното  на банкета или тротоара има деца, които разговарят отдалече, бъдете в готовност  за спиране, тъй като е голяма вероятността  някое от децата да 
се втурне през платното към другите.
 ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ
 17. Когато през ваканцията детето  ви е у дома, без надзор  от страна на възрастен, а вие сте на работа,  детето ви е в опасност при игрите навън. Най-добре е да осигурите контрол и надзор от възрастен. Отделете време, за да разговаряте с детето си и проучете къде и с кого ще играе, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него подходящите места в квартала, които са  по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили, както и най-опасните места, където не трябва да се играе.
 Много е рисковано и не е допустимо да бъде оставяно  без надзор на възрастен  навън  да кара  велосипед дете  под  7-годишна възраст. Твърде опасно е и за по-големите - 10-12-годишни.  Ако няма кой да наблюдава  малкото дете навън, по-добре е да се получи споразумение велосипедът да се кара само при присъствието на родителите.
Ако в населено място забележите опасна игра на деца на и край платното, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни –направете забележка по подходящ начин като обясните на децата опасността и ги отклоните от риска.


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Юни, 09:04

    Trii neshtasten izrod..samo tova mojej i da blokirash.Paulina ti si palen idiot, shte ti go kaja li4no kato te widq.sveta e shirok i ne mi e mqstoto tuka da se zanimavam s gadove kato teb :!:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete