Четвъртък, 9 Май 2024, 00:38

Стартираха "Дни на отворени врати" в ПМГ

22 Април 2014, 14:28
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1547 1


Днес започнаха поредицата от мероприятия "Дни на отворените врати" в ПМГ ”Акад. проф.д-р Асен Златаров”, свързани с прием на ученици от 5-ти и 8-ми класове. Както вече ви информирахме, те ще продължат до 25 април.
 
Първото открито занятие започна с представителна изява по проект „Успех” на клубовете „Природолюбители” с ръководител Теменужка Христова и „Моят екологичен свят” с ръководител Радка Гетова. Занятието бе на тема „Приложна метеорология” и започна в 13.00ч в присъствието на гостуващи ученици от ОУ”Н.Вапцаров” с класен ръководител Блага Маркова. Присъстваха още директорът на гимназията - госпожа Даниела Колева, главният учител Венета Терзийска и други преподаватели.

Откритият урок бе посветен на Международния ден на Земята, който честваме днес - 22 април. Двама водещи въведоха присъстващите в темата с подробна информация за значимостта на днешния ден. Ден на Земята се отбелязва за първи път в България на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев . За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г.
 
Представителната изява на двата клуба в ПМГ бе посветена на науката приложна метеорология, която изучава, описва и предсказва климатичните изменения, както с научни термини и похвати, така и с използването на някои природни явления и чрез поведението на представителите на животинския и растителен свят.
Най-напред учениците от клуб „Моят екологичен свят” описаха и дадоха подробни обяснения за основните признаци, които помагат за определяне на времето. Младите метеоролози се спряха на природните влияния като: атмосферно налягане, влажност на въздуха, вятър, облаци, цвят на небето, цвят на зората, залез, звезди, Луна, дъга, роса, мъгла, скреж, дим и звук.
 
След това по-малките ученици от 5-ти и 6-ти клас на клуб „Природолюбители” обясниха, как поведението на животните може да послужи за определяне на атмосферните условия. Малките Златаровци определиха няколко животни като „живи барометри”, предсказващи времето. Те дадоха примери с част от 600 вида животни, които имат такава функция - паяк, чието поведение в стаята на военен командир е помогнало за победата на Холандия, която е воювала срещу Франция. Останалите животни, които учениците посочиха като попадащи в категорията на точните живи барометри са пчелите, мравките, пеперудите, жабите, щурците, червеите, рибите, птиците (лястовици, врабци, кукувици), бозайниците (мармот, куче, крава).
 
В края на откритото занятие учениците от двата клуба разиграха викторина за разпознаване на различните видове птици по звуците, които издават.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Април, 20:30

    От кого ли се взе примера............

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (227)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete