Четвъртък, 2 Май 2024, 13:00

Стартираме инфраструктурни проекти за 2 млрд. евро от Брюксел

9 Април 2013, 14:28
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 600 0



Четири основни инфраструктурни проекта на обща стойност 2 млрд евро ще са във фокуса на държавата през следващия период на европомощтта 2014-2020 г. Това обяви президентът Росен Плевнелиев, който откри осмата годишна конференция за стратегическа инфраструктура.
През следващите 7 години страната ни трябва да завърши оставащите отсечки от магистралите "Струма" и "Хемус", скоростният път между Видин и Ботевград, както и проектът за тунел под Шипка, обясни държавният глава. Крайно време е държавата да стартира и проекти за публично-частно пъртньорство, заяви Плевнелиев. В момента се проучват три основни проекта, в които държавата и бизнеса могат да си сътрудничат. Това са изграждането на пътя Русе-Свиленград, в чиито обхват може да се включи нов мост над Дунав при Русе, както и тунелът под Шипка. За публично-частно партньорства се говори и за изграждането на магистрала "Черно море" между Варна и Бургас, както и за скоростният път "Рила", който свързва три магистрали. Това допълни вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Интерес към тях има от Катар, Турция и Китай.
Страната ни не трябва да пресмята инфраструктурните проекти само по екселските таблици във финансовото министрество и да договаря толкова, колкото разчетите позволяват. Национално отговорната позиция е да договорим повече проекти и на по-висока стойност от това, което можем да получим от Брюксел, заяви Плевнелиев. Държавата може да довърши тези важни инфраструктурни проекти от националния бюджет или с държавни заеми от ЕИБ, обясни държавинят глава. В момента на този принцип се наддоговарят западната и северната тангента на столичния околовръстен път, както и шосето до Калотина.
Страната ни всеки момент очаква и експерти от Европейската комисия, които да ни помогнат с паралелни проверки в енергетиката, съобщи Плевнелиев. Монополът в сектора се проявява от КЗК, прокуратурата, Агенцията за държавна и финансова инспекция, а сега ще се включат и експерти от  две дирекции на ЕК - "Енергетика" и "Конкурентноспособност". Така ще стигнем до истината, заключи президентът.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (208)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete