Четвъртък, 18 Април 2024, 12:43

Стефан Михайлов: За мен баскетболът винаги е бил на първо място. Смятам, че решението ми да се преместя в Германия е правилно!

9 Януари 2023, 13:11
(3) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2854 18


Баскетболистът на “Рациофарм Улм” Стефан Михайлов, който е роден в Ботевград, се съгласи на интервю за balkanec.bg. Юношата на Балкан е част от немския тим от есента на 2021 г., като за него това му е втори престой в Германия.

Как оценяваш твоята 2022-ра година? 
Моята 2022-ра година премина през много висоти и падения, но все пак, тя е успешна за мен, защото показах позитивната си промяна в края на годината, което е знак за развитие. Оценявам я сравнително добре, но се надявам, че 2023 година ще е още по-позитивна.

Ти си юноша на Балкан, а впоследтвие, преди година и половина получи оферта от немския Рациофарм Улм, може ли да разкажеш малко повече как се стигна да играеш в Германия?
До трансфера се стигна както до повечето днешни трансфери. Отборът имаше интерес, свързаха се с агентите ми, с отбора и семейството, отидох там за няколко дни, да усетя обстановката и след това нещата се получиха доста бързо. Получих и оферта, която очаквах и вече бях взел решение за заминаването.

Свикнал ли си с обстановката там?
Свикнах за нула време! Не намирам големи разлика в живота ми в България и Германия. Хората са различни, но освен това ходя на тренировки и на училище, прекарвам време с момчетата от отбора. Може би голямата разлика е, че излизам по-рядко.

Има ли разлика в тренировъчния процес?
- Определено има разлика. Тренираме по икономично, правим сложни неща за кратък период, поради добрата селекция. Голяма част от момчетата са национали, което значи че нямат нужда от обяснение при повечето неща и това доста улеснява и ускорява процесът.

Доволен ли си до момента от престоя ти в Германия?
Доволен съм, защото започнах да виждам голям прогрес в себе си в близките месеци, което е и главната цел на престоя ми тук. Смятам, че решението ми да се преместя е било правилно.

Как върви ученето в гимназията с профил немски и английски език, справяш ли се?
За мен баскетболът винаги е бил на първо място, но се опитвам да съм възможно най-редовен в училище и смятам, че имам прилични оценки, над средното ниво. Учителите показват разбиране към мен и към усложнената ми програма и правят компромиси.

Според теб има ли разлика между националните гарнитури на България и Германия и, ако да каква е?
Първата голяма разлика в националните отбори е самата подготовка. В Германия лагерите са кратки, например по 1/2 седмици, като имат по цяла седмица почивка между тях и не се състоят само през лятото. При нас пък лагерите продължават около 2 месеца, без почивка и време вкъщи. Другата голяма разлика е, че в Германия изборът на деца е много по-голям в сравнение с този у нас.

Бил си част от националния отбор на България на европейското първенство за младежи до 18-години в Румъния. Какво не ви достигна да се класирате за по-горната дивизия?
Определено ни липсваше концентрация във важните моменти, имахме много шансове са по-добро класиране, но ги пропиляхме. Това доведе и до психическото ни рухване в последните мачове. Смятам, че имахме по-голям потенциал, но трябваше да го покажем там, а не да съжаляваме след това.

Какви са ти личните цели?
- Целта ми е да получавам игрови минути и да се възползвам от тях възможно най-много. Смятам, че това да играеш определени минути в отбора си, е определящо за развитието на един състезател. Най-важното е да съм удовлетворен от това което правя.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Стефан Михайлов

Коментари (18)

  • Отговори (4) (25)
    1. добавен от: Патриот 9 Януари, 13:54

    Отивате за пари и изоставате майка България, едни и същи сте, иначе някой натегачи ви целуват гъзовете и ви хвалебстват,аман от статийки за българи предали майка България.

    • (20) (3)
      1. добавен от: Анонимен 9 Януари, 15:12

      Стига с тая майка България, завистнико! Браво на момчето! Браво на родителите му, че са отгледали такова интелигентно дете! И в момента прославя България с таланта си в чуждата страна.

    • (6) (1)
      2. добавен от: Анонимен 9 Януари, 15:31

      Ей, интересно, половината България се е изнесла по света да учи и работи с цел по-добро реализиране, №1 ще ми говори за патриотизъм и родолюбие!

    • (4) (0)
      3. добавен от: Анонимен 10 Януари, 07:56

      Тъпако. Какво развитие може да о1аква това момче тук, освен, като теб да отглежда кози, по европейска програма и с парите да си купи "виетнамка" и да свлича дърва.

  • Отговори (6) (6)
    2. добавен от: Анонимен 9 Януари, 14:36

    Баскетбола е на първо място и като свършиш с баскетбола какво?!

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 9 Януари, 15:26

      Не му бери грижа! Ще си харчи с кеф честно изработените пари.

    • (2) (0)
      2. добавен от: Анонимен 9 Януари, 23:53

      Жив и здрав първо да ги изкара, пък после да си ги харчи както си иска.

  • Отговори (9) (0)
    3. добавен от: Анонимен 9 Януари, 15:26

    Браво момче!Продължавай напред и нагоре за постигнеш мечтите си!Бъди здрав и много успехи в баскетбола и училище!

  • Отговори (4) (1)
    4. добавен от: Анонимен 9 Януари, 18:02

    Умно момче ,избяга от дивотията ,която цари в нашия баскетбол!Едва ли в Германия ,натискат треньори ,за да може някой си да играе!

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 10 Януари, 10:26

      Дано е по-умен от тате Мишо

  • Отговори (2) (5)
    5. добавен от: Марко 9 Януари, 19:34

    Като гледам коментарите, затова ще вика Бойко, че сме лош генетичен материал и за това сме били 500 г.под робство. Коментари, като стига с тая майка България и другите показва колко ниско сте паднали и какви българи сте. Дай да ви платя билетите, щото за това нямам проблеми и да бачкате, като чистачи в Германия, а в свободното си време да миете краката на спортиста изоставил България за сметка на Германия. Аз съм патриот и съм в България и хора работят за мен в България, а вие сте мишки и слагачи без собствено мнение.

    • (7) (1)
      1. добавен от: Анонимен 9 Януари, 22:30

      Магарето Марко отново взе да се бие в гърдите, че е голям патриот. И с какви пари ще ни платиш билетите, с чуждите европейски средства ли, дето си давал подкупи наляво и надясно, за да ги получиш? Спортистът не е изоставил България, спортистът е отишъл на обучение в чужбина, хем език ще научи, хем ще научи тънкостите на занаята в баскетбола.

    • (2) (6)
      2. добавен от: Марко 9 Януари, 22:50

      На такива антипатриоти ще платя и седмица хотел само да не тровите атмосферата, пък после ще го лъскате на германците, а аз ще давам на хората хляб и вие докато лъскате бастуна,ще си пия дъмпъла и ще си наглеждам работниците, а на момчето Михайлов ще кажа върни се в Ботевград и играй в български отбор и може и аз ди ударя едно рамо,ако си патриот, а сега хората да кажат, кой е истински българин,аз или вие

  • Отговори (3) (0)
    6. добавен от: Гост 10 Януари, 14:00

    Към всички, които пишат неуважително!!!
    Насочете енергията си за критика към младежи, които безделничат, лентяйстват, не мислят за образованието си, не уважават родителите си и останалите хора около тях... Не се занимавайте с това момче, излишно е!

  • Отговори (2) (0)
    7. добавен от: Анонимен 10 Януари, 14:50

    Защо има толкова много негативизъм към едно момче, което просто преследва мечтите си?

    • (1) (3)
      1. добавен от: Марко 10 Януари, 20:57

      А,защо момчето ги преследва в Германия, а не в България, стига с тия ваши писания, че се отвращавам,достоен за уважение е този който е останал и се бори с живота, като мен,тия другите са безродници и не ги разбирам, а и неща да хи разбера, докато има такива като тях и глашатаи, като вас които предават майка България, няма да се оправим

  • Отговори (1) (2)
    8. добавен от: Анонимен 10 Януари, 19:02

    Защото са злобари и комплексари.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 11 Януари, 00:47

      Защото видимо е надраснал връстниците си в България и няма да продължи да се развива ако остане тук

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete