Петък, 26 Април 2024, 03:37

Стефан Стаменов със злато, Влади Далаклиев с бронз на силния турнир Рамус София Оупън, малшанс за останалите състезатели от "Сунг Ри"

8 Март 2021, 09:40
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1498 0


Ботевградският таекуондо клуб "Сунг Ри" бе представен от 7 състезатели на изключително силния и престижен турнир Рамус София Оупън, който се проведе в столицата в дните 6 и 7 март. Стефан Стаменов спечели златен медал в своята категория до 59 кг. при младежите, а Влади Далаклиев грабна бронз при мъжете, въпреки че контузия го спря на полуфиналите. Нашите представители премериха сили в конкуренцията на над 700 елитни състезатели от цял свят, като в надпреварата взеха участие редица олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти. Турнирът бе от най-високия ранг G1 и в него присъстваха много опитни таекуондисти, тъй като това бе първата официална проява в таекуондото след пандемията от COVID-19 и носеше съответно точки за световната и олимпийска ранглисити.

В първия ден от надпреварата клуб "Сунг Ри" бе представен от 4 състезатели. Стефан Стаменов се окичи със златото в своята категория до 59 кг при младежите.. Талантливият ни състезател демонстрира чудесно представяне и намира най-добрата си форма въпреки паузата от година и четири месеца в лазарета заради контузия в коляното. Стаменов се справи с представител на Франция в първата си среща. Последва победа над състезател от Сърбия, за да излезе в полуфинал срещу своя сънародник Васил Борисов. На финала Стефан Стаменов прегази опонента си от Швеция, който е шампион на US Open и европейски медалист и съвсем заслужено спечели златен медал. Това е и втори триумф за него след завръщането му от тежката контузия, като съвсем наскоро Стефан стана държавен шампион в своята категория. 


При кадетите Деян Стоянов и Сашо Георгиев взеха участие в категорията до 49 кг.. Те записаха дебют на толкова висок и престижен форум, а един от треньорите в клуба сподели, че се нуждаят от още такива изяви, тъй като са най-малки във възрастовата група и трябва да трупат опит именно в такива мероприятия. И двамата нямаха късмет при жребия и на практика играха "финал преди финала". Това означаваше, че трябва да се бият срещу фаворитите още в първата си среща. В последствие за съжаление и двамата загубиха, като съперниците им окупираха първите две места. Деян Стоянов загуби от шампиона Димитри Храбец от Сърбия, а Сашо Георгиев преклони глава пред  другия финалист също от западната ни съседка - Милош Маркович. Сърбинът Храбец, който стана шампион, се подвизава в най-елитния клуб по таекуондо в Сърбия "Галеб" с известния треньор Драган Йович. Любопитен факт е, че изтъкнатият специалист има олимпийска шампионка при дебютното участие в този спорт на страната му от Игрите в Лондон 2012, а на Олимпиадата в Рио 2016 печели сребърен медал. Тя е и златна медалистка от световно първенство. Става въпрос за Милица Мандич, която през 2012 година се превръща и в "Спортист номер 1" на Сърбия в конкуренцията на Новак Джокович, а Йович в "Треньор номер 1" за същата година. 

Николай Начев в кат. до 63 кг. при младежите също се представи на ниво, но отпадна в 3 кръг точно преди влизането в борбата за медалите. Начев загуби от състезател на Испания, чиято школа е една от водещите в таекуондото. 

Във втория ден на Рамус София Оупън клуб "Сунг Ри" бе представен от 3 състезатели. Никол Маринова, която е 17-годишна, записа участие при жените до 49 кг.. Тя също изтегли късата клечка и бе спряна още на старта срещу опитната 27-годишна австрийка Кристина Шьонегер, която е с квота за Олимпийските игри по ранг, тъй като е от състезателките в топ 6 в момента.

Кристиян Златев, който също е на 17 години, игра при мъжете в своята плюсова тежка категория (87+ кг.) Там конкуренцията беше убийствена. Кристиян загуби от световния шампион от 2017 г.  и световен вицешампион от 2019 г. Александър Бахман. Той се би достойно, но въпреки това имаше много тежка задача и не успя да се справи. 

Владимир Далаклиев в кат. 68 кг. се контузи още в първата си среща. Той разцепи пръст и се наложи да бъде зашит, като това стана с помощта на 6 шева. Това категорично повлия на представянето му, тъй като пръстът трябваше да стои в изпънато положение, а това му попречи да сгъва ръката си и да нанася удари с ръце. Освен това, Влади получи контузия и в глезена. В останалите два мача показа характер и постигна още две победи, достигайки до полуфинал. Това от своя страна пък му бе достатъчно да грабне бронзовото отличие, въпреки че от треньорския щаб прецениха, че ще бъде най-добре да прекратят участие. Както добре знаем, пред Далаклиев стоят много важни мисии, сред които Европейското първенство, и най-вече Европейска олимпийска квалификация за Игрите в Токио през лятото. Мярката бе по-скоро превантивна, за да може голямата надежда на българското таекуондо да постигне целите си и да съхрани силите си за по-важните прояви, които му предстоят. 


Влади, който е капитан на националния отбор, продължава съвместната подготовка на България с националния тим на Иран, в компанията на Кристиян Златев и останалите състезатели. 

"Турнирът беше от най-високия ранг в таекуондото, за момента е може би най-силният, който съм виждал. Заради пандемията нямаше състезания и това дефакто беше първото официално такова. Нямаше олимпиец, който да не присъства. Световни, европейски шампиони и медалисти, просто зверска конкуренция", коментира пред наш репортер един от треньорите в школата Цветолюб Илиев.

От клуба за пореден път изказаха благодарности към община Ботевград, Ем Джи строй ООД, Никсметал Груп, както и президента на "Сунг Ри" Цветан Миньовски и зам. кметът на града Борис Борисов (член на УС на "Сунг Ри"), които бяха ВИП гости на турнира.





Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Сунг-ри Атлантик , таекуондо , "Сунг Ри"

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete