Понеделник, 29 Април 2024, 08:25

Стотици протестиращи майки в София понесоха кукла на Дянков

9 Февруари 2013, 16:56
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 878 0


Стотици майки заедно с децата си излязоха на протест в София. Заедно с децата си те тръгнаха от площад “Народно събрание” към Министерски съвет. Някои от протестиращите носехакукли с лика на финансовия министър Симеон Дянков, както и плакати със статистически данни за намаляване на раждаемостта в страната през последните 3 години с 20 000 деца.
Основните искания намайките са свързани с обвързването на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, както и увеличение на детските надбавки и получаването им от всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството. Друго искане е осигуряване на места за всички желаещи в общински детски ясли и градини.
Протести на майки имаше и други градове на страната, предаде “Дарик”. Десетина родители, заедно с децата си, се събраха на родителския протест пред Община Пловдив. “Малко сме, защото няма пари за лекарства, а и няма кой да ни чуе“, аргументира се Илияна, майка на 5-месечно бебе.
“Само млякото за едно дете е 100 лева, а отделно трябва да се купуват памперси, дрехи, храна. Как ще си плащаш сметките пък си е изцяло твой проблем?, попита тя.
В Благоевград на протеста на родителите, който е част от националната инициатива, се събраха около 20-тина души. Според дошлите, слабия интерес към протеста се дължи на студеното време и снега в Благоевград.
Протестиращите издигнаха транспарант с лика на Васил Левски, срещу който пишеше „Той ни научи и ние няма да спрем да се борим за правата, свободата и бъдещето на нашите деца”. На площад „Македония”, където бе сборния пункт дойдоха и представители на политически партии, които носеха със себе си балони, на които бе изписано името на управляващата партия ГЕРБ. В знак на несъгласие със социалната политика, която в момента се води в държавата, те спукаха балоните и заявиха готовност да протестират докато нещата не се променят.
“Балонът на ГЕРБ вече се спука, държавата е абдикирала и ние вече няма да търпим такова отношение”, казаха представители на партия „Нова алтернатива”. Да подкрепи протеста, дойде и младежкия лидер на БСП в Благоевград Асен Балабанов. Сред недоволните се присъединиха и граждани от Кюстендил и Дупница.
“Ние искаме да раждаме децата си в България! България иска ли ги?”, „Не обричайте децата ни на бедност!”, „България – мащеха за децата си”. С такива плакати протестираха майки в Добрич..
“Не е нормално една майка да взима 240 лева, които са под прага на бедността, а тя ги взима за детето и за себе си. Стандарт с 240 лева не се поддържа”, заяви едната от майките. Друга добричлийка допълни, че те не са съгласни с тезата на правителството, че е по-добре да се строят детски градини, вместо да се увеличават детските добавки и парите за майчинство. “Забавачки ще се открият само в София, Пловдив и Варна. В градове като Добрич има достатъчно градини. Заделени са 30 млн. лева за детски заведения, а за нашите искания са необходими 35 милиона. Не смятам, че 5 млн. лева са нещо непосилно”, заяви Маргарита Георгиева.
“Това, че замразяват майчинските за толкова години, показва какво е отношението на управляващите към проблемите с ниската раждаемост и демографския срив”, сподели друга майка. Тя обясни провала на протеста в Добрич с липсата на гражданско общество в страната.
Недоволството на майките започна още през септември м. г. Тогава млади жени внесоха впарламента декларация с искания, сред които обвързване на обезщетението за отглеждане на малко дете с минималната работна заплата, вдигане на детските добавки и правото на всички родители да ги получават. След няколко срещи с различни парламентарни групи, последната от които с депутати от ГЕРБ, майките получиха уверение, че исканията им ще бъдат разгледани и в края на януари отново ще се водят разговори.
Междувременно мнозинството одобри замразените детски и майчинство, като одобри финансовите закони за 2013 г. Правителството пък отпусна 30 млн. лева за детски заведения в няколко големи общини.


Източник: www.argumenti-bg.com

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete