Петък, 17 Май 2024, 04:44

Светла Узунова оспорва обективността на два конкурса в Община Ботевград

3 Февруари 2016, 17:19
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 7147 106


В конкурсите за началник на отдел „Финансово счетоводни дейности и контрол” и Директор на дирекция „Местни данъци и такси” комисията я класира на второ място.
 
След смяната на общинския кмет, промени настъпиха и при голяма част от общинската администрация. Съгласно Закона и с цел по-голяма прозрачност и обективност, се проведоха редица конкурси за отделните ръководни длъжности. В следващите редове ще се спрем върху провеждането на два от тези конкурси – за началник на отдел „Финансово счетоводни дейности и контрол” и директор на дирекция „Местни данъци и такси” към Община Ботевград. Подробности около тях разказва за в. „Балканец” Светла Узунова, участник и в двата конкурса, но по една или друга причина – класирана на второ място.

В обявата за конкурса Началник на отдел „Финансово счетоводни дейности и контрол”са цитирани всички изисквания за кандидатите, както и документите, по които ще бъдат изпитвани кандидатите. Обявена дата за провеждане на конкурса е 22 декември 2015г. Явяват се 4-ма кандидати – Ирина Григорова, Валя Цакова, Велко Влъчков и Светла Узунова. Комисията е в състав: Борис Борисов, председател, членове – Мария Христова, гл. юрисконсулт и Росица Василева, гл. експерт ТРС и ЛС.

Комисията предварително обявява регламента на провеждане, съгласно който в първия етап се решава тест, предварително подготвен от комисията, състоящ се от 22 въпроса. За успешно издържали се считат кандидатите с минимум 17 точки. Времето, с което разполагат кандидатите, е 45 мин. Председателят на комисията уточнява, че в теста има въпроси с повече от 1 верен отговор.
Но: съгласно чл. 27, ал.2 от Наредба за провеждане на конкурсите за държавни служители, тестът следва да е със затворени въпроси с един възможен верен отговор. А наличието на повече от 1 верен отговор е в нарушение на тази разпоредба.

Въпросите бяха разпределени, както следва: от предварително обявения регламент 4 въпроса от Закона за администрацията; 2 въпроса от Закона за счетоводство; 0 въпроси от Кодекс за социално осигуряване; 0 въпроса от Сметкоплан на бюджетни предприятия.
Извън обявения регламент, тестът включвал 2 въпроса от Административнопроцесуалния кодекс, 3 въпроса за Европейския Съюз, 2 въпроса от обща култура, като: „Кой съд се занимава с правата на човека ?” и „Какво означава понятието „абревиатура ?”. Останалите 9 въпроса били от нормативни документи, които нямали нищо общо с теорията и практиката на счетоводството, счетоводната отчетност и финансовия контрол. Съгласно чл.27, ал.1 от Наредба за провеждане на конкурсите за държавни служители: „ ... кандидатите решават тест, който включва въпроси, свързани с устройството и функционирането на администрацията и с професионалната област на длъжността. Чрез теста се цели да бъдат проверени знанията и уменията на всеки кандидат да се справя със задачи, които са свързани със задълженията на съответната длъжност.”

Кандидатите започват работа. Единият от тях - Ирина Григорова, предава своя тест след 15 мин. работа върху него. По думите на Светла Узунова, останалите кандидати се възползват максимално от предоставеното им време.
След приключване, комисията проверява тестовете и обявява резултатите, като максималният брой точки е 22: Ирина Григорова – 21 т.; Светла Узунова – 17 т; Валя Цакова – 15 т.; Велко Влъчков -14 т.
Съгласно обявения регламент, до втория етап на конкурса - интервю, достигат Ирина Григорова и Светла Узунова. На интервюто комисията трябва да постави оценка между 1 и 5 за преценка на деловите качества, професионална мотивация, управленска компетентност, работа в екип, ориентация към резултати, комуникативна компетентност, фокус към клиента, професионална компетентност и др. умения. Комисията официално информира, че крайният резултат се обявява, като точките от теста се умножават по коефициент 3, а точките от интервюто – по коефициент 5 по цитираната по-горе наредба.

След окончателния край на конкурса, Комисията излиза с протокол, в която класира кандидатите по следния начин:
1. Ирина Григорова с окончателен резултат 86,90 точки;
2. Светла Узунова със 72,4 точки.
По обратен път на логиката се получава, че на интервюто г-жа Григорова е получила оценка 4,78 при максимум 5, а г-жа Узунова – 4,28.
Светла Узунова достига до следната лична констатация: „Преди да се явя, ми беше известно, че мястото е предвидено за г-жа Григорова, но въпреки това аз се явих. Не твърдя, че Григорова не може да се справи с тази работа, а че това опорочава смисъла от провеждане на конкурс. Смятам, че отговорите й са дадени предварително, защото времето от 15 мин. за работа и полученият от нея резултат е нереален с оглед сложността на теста и най-вече големия обем от нормативни документи !”



Светла Узунова взема решение да се яви на друг конкурс 
На 01.12.2015г. Община Ботевград обявява конкурс за длъжността Директор на дирекция „Местни данъци и такси”. Светла Узунова отново подава документи за участие. В обявата са цитирани изискванията към кандидатите и обхват на нормативните документи, по които ще бъдат изпитвани:
-Закон за администрацията, Закон за местните данъци и такси, Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, Закон за местно самоуправление и местна администрация и др. наредби в областта на данъчната политика.

Датата на конкурса е обявена - 12 януари 2016г. На 21 декември на официалния сайт на общината е публикуван списък с допуснатите и недопуснати кандидати. От 13 кандидати са допуснати 8. В последствие до конкурса са допуснати още двама кандидати, тъй като представят допълнителните документи на по-късен етап, но според г-жа Узунова, това не се оповестява в сайта на Община Ботевград.
И така, до конкурс се допускат 10 души, но в публичното пространство това се разбира едва на 12 януари. Същият ден, в зала 14 в общината, за участие се явяват 9 кандидати. Допуснатият до конкурса Евгени Божилов обаче не се явява. Комисията, която проведе конкурса, е в същият състав, споменат по-горе. Председателят Борис Борисов заявява, че присъстващите 9 души трябва да изчакат 10-тия. Минути след това, кандидатът Пепа Петкова задава въпроса: „Извинявайте, ние сега кого чакаме ? До конкурса са допуснати 8 кандидати ?!” Г-н Борисов пояснява, че след подадено възражение и представени документи, до конкурса са допуснати още 2-ма души.
След като Евгени Божилов не се явява, конкурсът започва. Г-н Борисов обяснява регламента:
1-ви етап – решаване на тест с 24 въпроса. За всеки верен отговор кандидатът получава 1 точка. За успешно издържали се считат кандидатите, получили минимум 18 точки. Време за работа – 45мин. Точките от теста се умножават по коефициент 3, а от интервюто – по коефициент 5.

Въпросите в теста са разпределени по нормативни документи, както следва:
3 въпроса от Закона за администрацията, 10 въпроса от Закона за местни данъци и такси, 5 въпроса от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, 0 въпроси от Закона за местно самоуправление и местна администрация. Извън обявения регламент, тестът включваше: 1 въпрос от Административнопроцесуалния кодекс, 1 въпрос за Европейския Съюз, 3 въпроса от Закона за държавния служител и 1 въпрос от др. нормативни документи.

„По моя преценка, този тест бе много по-добре структуриран, тъй като включваше повече въпроси, пряко свързани с длъжността, заяви г-жа Узунова. Лицето Пепа Петкова предава своя тест след 20 мин. работа. Останалите работихме през целите 45 мин. Тестът беше с повишена трудност, тъй като при всеки въпрос имаше отговор, в който са обединени два от другите посочени отговори. Като доказателство е фактът, че 7 кандидати не успяват да преминат минималния брой точки.”, допълни тя.

По-късно Комисията обявява и резултатите от теста: на първо място с 21 т. класира Светла Узунова, на второ място с 19 т. – Пепа Петкова. Останалите кандидати са с под 17 точки.
Съгласно регламента, до интервю са допуснати първите двама.

„На 12-ти януари вечерта прочетох статия в интернет сайта balkanec.bg, в която Борис Борисов заявява, че на този етап не може да оповести името, тъй като кандидатите имат право в 7-дневен срок да обжалват резултатите от теста. Според Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители, обаче кандидатите нямат право да обжалват само един етап, а право на обжалване имат само класираните от 2-ро място назад относно крайните резултати от конкурса. Г-н Борисов не би следвало да има притеснения  след приключването на конкурса да обяви кой е действителният победител. Той не го оповести и това ме наведе на мисълта за извършена манипулация на конкурса”, коментира г-жа Узунова.

Съгласно официален протокол от проведен конкурс на 12.01.2016г, комисията класира на 1-во място Пепа Иванова с окончателен резултат 81,40 т. и на 2-ро място Светла Узунова с резултат 80,80 т. Съответно победителят печели с разлика от 0,6 точки.
Класираната на второ място г-жа Узунова търси отговор на редица възникнали въпроси: „На 13-ти януари посетих председателя на комисията, за да разбера официалните резултати. Той ми отговори, че конкурсът е спечелен от Пепа Петкова. Тогава входирах молба в Община Ботевград с вх.н. 9400-60 от 13.01.2016г., с която изисквам да ми бъдат предоставени заверени копия на протокол с резултатите от конкурса и моя тест от участието. В отговор на молбата ми, на същия ден ми беше връчен екземпляр от протокола на комисията лично от Росица Василева. Всеки кандидат има право да получи такъв екземпляр. По обратна логика стигам до извода, че Пепа Петкова е получила оценка на интервюто 4,88 при максимум 5, а Светла Узунова – оценка 3,56 – точно толкова, за да не бъда класирана на 1-во място. При евентуална оценка от 3,81 или по-висока, щях да бъда победител. Попитах какви са мотивите за тази ниска оценка от интервюто, но такива не ми бяха дадени. Тук повдигам въпроса: на лицето Пепа Петкова не е ли помогнато предварително с отговорите?! Всеки закон, включен в теста, съдържа около 300 члена. Нечовешко е да се справиш с такъв тест за 15 или 20 мин.”, констатира тя.

На 14-ти януари подава възражение, като според Наредбата трябва да получи отговор в 7-дневен срок. До 28-ми януари обаче, тя няма отговор. Допълнително Светла Узунова е установила, че в теста членовете на комисията считат погрешно кой е верният отговор на въпрос с номер 10, което тя подробно е изложила и обяснила в своето възражение.
За допълнителна информация ще споменем, че съгласно чл.34 ал.2 от Наредба за провеждане на конкурси за държавни служители: „Преценката на комисията и класирането на кандидатите не подлежат на съдебен контрол”.

Може би някои лица се възползват точно от тази разпоредба! Също така, за провеждането на един такъв конкурс, комисията трябва да бъде изключително компетентна, да е преминала предварително обучение и как обективно да оценява качествата на едно лице по време на интервюто. За тази цел има много специализирани фирми за подбор на високо квалифицирани кадри и провеждане на конкурси, ако Община Ботевград не разполага с необходимите кадри за това.”, завърши г-жа Узунова.



Становище на Борис Борисов, председател на комисиите и зам.-кмет на Община Ботевград
Във връзка с Вашето запитване за коректното провеждане на двата конкурса за Началник отдел ФСДК и Директор на дирекция МДТ, становището на комисията е, че двата конкурса се проведоха според изискванията на Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители. Всеки етап от конкурсите бе изпълнен своевременно и изрядно. Няма да се впускаме в подробности относно крайните резултати на участниците, тъй като разполагате с протоколите от решенията на комисията и може да цитирате резултатите от тях. Решенията на комисията бяха абсолютно безпристрастни и са базирани единствено на демонстрираните от участниците компетенции. След конкурсите в деловодството на Община Ботевград постъпиха няколко молби от участници за проверка на попълнените от тях тестове, като комисията удовлетвори тези молби своевременно. Смятаме, че чрез провеждането на тези два конкурса, както и на конкурса за юрисконсулт, общинската администрация успешно показа, че работи прозрачно, обективно и най-вече справедливо.
 


Източник: в-к "Балканец"

Коментари (106)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 17:54

    Значи дори двата кокурса,които общината направи с триста мъки са менте?Лелеее,тия прозрачните и честните разбиха всички митове за Г.Г.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 18:03

    Я, станахме двама!

  • Отговори (3) (0)
    3. добавен от: Запознат 3 Февруари, 18:06

    Ако Пепа Петкова е знаела отговорите, защо ще има по-малко точки на теста?!? А Светла Узунова да вземе да си каже защо е уволнена от НАП преди да обвинява други в манипулации и необективност...

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 18:09

    Щефии,бех се притеснил да не си болна,ама не,тука си...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 18:38

    БРАВО БАЛКАНЕЦ!! АДМИРАЦИИ!!!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 18:41

    Тепърва ще се разбира какви мошеници сте си избрали да ви управляват.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 18:56

    Балканец, а защо трябва да вярваме на клюките, които пуска дисциплинарно изгонена данъчна ?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 19:01

    Иване Гавалюгов, знам че не можеш да огрееш навсякъде, но правиш грешки , като се предоверяваш на Борковци, ПеткоКолевци в всякакви отворковци. Внимавай, защото те подвеждат и те компрометират. Повече проучвай тези,които наемаш в общината като се допитваш до хората с авторитет и опит. Засега си вирнал нос и си правиш каквото си знаеш. Само да ти кажа, че не знаеш много. Положи усилия, да не разочароваш хората ,които сме те избрали!

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: жжжжжжжжжжжжжжж 3 Февруари, 19:29

    Защо ТРЗ е и в двете комисии ,какво разбира Росица Василева от финанси и МТД -е затова сме на това дередже Комисията не е в час .Ирина Григорова е решила теста за 20 мин.,защото жената е в час със работата в отдела.Да и е честито

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 19:40

    7, че кой те кара да вярваш? Ако ли пък се чувстваш засегната - заведи дело!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete