Понеделник, 29 Април 2024, 10:27

Световен ден против детския труд

12 Юни 2013, 08:37
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 923 0


През 2002 г. Международната организация по труда (МОТ) обявява 12 юни като платформа за подчертаване значимостта на световния проблем с детския труд и за съсредоточаване на вниманието към глобални действия за неговото премахване. Експлоатацията на деца е сериозен проблем, с който трябва да бъдат ангажирани както държавните органи, така и всеки един гражданин.
Статистиката показва, че над 215 милиона деца по света са принудени да работят, а 40% от безработните са млади хора.На 12-ти юни за 11-ти пореден път Международната организация на труда (МОТ) отбелязва Световния ден срещу детския труд.
Конвенциите на МОТ за детския труд са едни от най-разглежданите по целия свят, което насочва към идеята, че има глобално движение за премахване на детския труд, особено в неговите най-тежки форми. През 2013 година МОТ обръща специално внимание на положения от деца труд, който е обвързан с домакинството. Под домакински труд не се разбира извършването на леки дейности в семейството на детето. Това е труд, който се осъществява в домакинството на трето лице или на децата им е наложено да изпълняват такъв труд от работодатели. Много често осъществяваният труд може да граничи с експлоатация, защото той е скрит за обществеността. Така правото на децата за адекватно образование, здраве, почивка и контакти със семейството може да бъде нарушено



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete