Събота, 20 Април 2024, 00:45

Тайният живот на бозайниците около нас

9 Март 2021, 13:57
(1) (0)
Божурище - Новини
Прочетена: 616 0


Районите около София - най-многобройният град на България, често се избират от софиянци като място за туризъм и почивка, а все по-често и като място, където те да заживеят за постоянно. Тези райони предоставят не само чист въздух и спокойствие, но и запазена околна среда и биоразнообразие.

Такъв район е община Божурище, намиращ се на по-малко от 10км от гр. София. За да изследва биологичното разнообразие и запазената околна среда в общината, д-р Йордан Кошев (главен асистент в Института по биоразнообразие и екосистеми изследвания към БАН) поставя автоматични фотокамери, които да заснемат на снимки и видео животните, без да нарушат тяхното спокойствие и естествен ритъм на живот. Проучването установява сърни, семейни групи на язовци, глутници от чакали, диви котки, белки, лисици и др.

Според д-р Кошев „Територията на общината може да се раздели условно на северна и южна част. В северната част преобладават земеделските площи. Тя е по-достъпна, по-населена, там е и общинският център. В южната част преобладават горските и храстови комплекси, пасища и ливади. На местата където има повече запазена естествена растителност се наблюдават и най-много видове.“.

Камерите заснемат уникални моменти от поведението на бозайниците в естествената им среда без да са безпокоени от човешко присъствие. За съжаление по време на проучването се установява, че числеността на дивите свине намалява. Тази негативна тенденция е свързана с развитието на заразни заболявания и свързаната с това целенасочена ловна преса.

Хората населяващи районите около гр. София трябва да осъзнаят, че около тях живеят животни, които са не по-малко важни за екосистемата от самите нас. За да продължат да съществуват тези прекрасни животни, ние трябва да спазваме някой прости правила. Не трябва да ги убиваме и безпокоим. Не трябва да замърсяваме природата. Не трябва да се провежда нерегламентирана сеч.

Така например деретата между земеделските блокове, където има запазена дървесна и храстова растителност са притегателен център за животните. Тези дерета изпълняват роля на животински пътища и магистрали. Ако и те бъдат унищожени, например изсечени - животните ще изчезнат.“
, допълва авторът на изследването.

Със заснетите снимки и видео е подготвен кратък образователен филм с ефектно озвучаване. Показани са основни форми на поведение на бозайниците и местностите в които са снимани. В края на филма са обяснени и основните правила, които е необходимо да спазваме за да опазим биологичното разнообразие в района на общината.

Филмът може да наблюдавате на този линк:

https://youtu.be/RGtjuGb_kas



Източник: Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete