Четвъртък, 16 Май 2024, 19:30

Телевизия "Алфа" разследва случая с кооперацията в Трудовец

18 Май 2015, 15:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2863 15


Национални медии се включиха в скандала с ЗК Трудовец. Членове на Управителния и Контролния съвет на Земеделска кооперация Трудовец дадоха изявления по телевизия „АЛФА” днес по обяд. Медията следи казуса със съмненията за източване на дружеството от неговия председател Иво Каменов, след като и общинският съветник от Атака Цеца Христова подаде сигнал в телевизията.
„В България тотално се краде, а държавата се унищожава. Аз имам някаква надежда, че телевизия „Алфа” е телевизия на истината и смятам, че журналистите трябва да видят, как кооперацията се управлява еднолично”, заяви Христова пред репортер на balkanec.bg.
 
По искане на членове на Контролния съвет е предизвикана ревизия, която на този етап е спряна. След като са се обадили до Централния кооперативен съюз с молба тя да продължи, г-н Геловски е отказал с мотив, че работата трябва да си свърши прокуратурата. По думите на Светла Бенчева протоколите от решенията на УС не са проверени. „Какъв контрольор е Централният кооперативен съюз тогава”, коментира Бенчева. По думите й ревизията е започнала след 18 април и продължи две седмици.

Пред телевизия „Алфа” членовете на Управителния и Контролния съвет на Земеделска кооперация Трудовец излезнаха с обобщени факти, а именно:
 
След преизбирането на председателя на кооперацията Иво Каменов през април 2012 година започна тотално източване на кооперацията и еднолично управление, без председателя да се съобразява с решенията на Управителния съвет.
По отношение на горивото - има решение на УС да се зарежда на бензиностанцията на ЕТ „Вейови-Тодор Христов". През 2012 година председателя носи фактури за гориво от ЕТ „Лъч Лазур" за 8 185 литра или 21 375 лева, като в същото време тракторите не зареждат там. През 2013 година по същия начин са източени още 9 457 литра гориво за около 25 000 лева. Общо за двете години Иво Каменов е ощетил кооперацията с около 46 000 лева, като фалшифицира подписите на трактористите.
Също през 2009 година УС взема решение за закупуване на двигател за трактор Т-150 от определена фирма на ниска цена. Председателят обаче купува рециклиран двигател за 8 000 лева от друга фирма, което е в пъти повече от решеното от УС. Обяснение няма.

Не се спазват решенията на УС за отдаване на земя под наем. Решенията са за 1, 2 или 3 години, Каменов подписва договори за 5 и 7 години, без да се актуализира наема, който е по-малък от получаваната субсидия. С това отново се ощетява кооперацията.

За водене на дела на кооперацията са източени 15 500 лева, като за адвокат е нает приятел на Каменов. Няма спечелено дело.
Закупеното олио за рента е на цена от 2.05 лева на едро, при положение, че в търговската мрежа е на по-ниска цена. Цената е 2.05 лева и при разфасовки от 3 и 5 литра. Това буди съмнение. С колко ли е ощетена този път кооперацията?

Също през 2014 година приближени на председателя очертават за субсидия 170 декара, без УС да е запознат, без договор с кооперацията, без платен наем, без раздадена рента. Отговора на Каменов е: „Какво толкова, нали не сме дали за тях рента!"
През декември 2014 година след екскурзия до Франция на разноски на фирма „Варекс" ООД, Каменов купува нов трактор на лизинг за 114 000 евро без да има решение на УС. След няколко заседания на УС и мълчание от страна на Каменов, при насрещна проверка се оказа, че е представен протокол на УС, за решение, което не е взимано и подписите на членовете на УС са фалшифицирани.

Установи се, че Каменов подправя и дописва решения както му е угодно в протоколната книга на УС. Той продължава да управлява кооперацията еднолично, без да се съобразява с решенията на УС и КС.

За всички тези злоупотреби има документи. Подадени са сигнали в районна прокуратура и до главния прокурор на Република България. Засега институциите мълчат и нищо не се случва. Това са и мотивите на членове на коопреацоята да потърсят съдействие от медиите.


 



Източник: balkanec.bg

Коментари (15)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Май, 15:35

    Хахахах, да ви имам националната телевизия :D Точно от тия неможе да очаквате справедливо разследване, но поне ще държат влага на някои хора :D

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Aнонимен 18 Май, 19:38

    В петък идва БTV.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Май, 20:58

    Тоя е за затвора

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Май, 21:02

    Браво на трудовчани

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Май, 05:24

    Нито един крадец няма осъден, каменов винаги си е бил мошенник

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: анонимен 19 Май, 05:28

    браво на светла бенчева на петя бенчева сомо че иво не е сам и бруса е в кюпа защо не го свалят от управителния съвет и да прекратят арентния договор със сина му

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 19 Май, 05:38

    Браво на Светла Бенчева ние сме с теб продължавай все така

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 19 Май, 07:46

    Браво светле ти си най-големия циркаджия

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: анонимен 19 Май, 08:11

    ИВО И СИЕ НЕ СЕ ИЗДАВАЙТЕ СЪС ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ НЕ СЪМ ЗАЩИТНИК НА СВЕТЛА БЕНЧЕВА НО ПО ГОЛЯМ ЦИРК ОТ ТОЗИ КОЙТО ИГРАЕШ ТИ И АВЕРИТЕ ТИ ЕДВА ЛИ ИМА

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: lari 19 Май, 10:25

    Do #6, zashtoto ne se pishe 'арентния',kato iskash idi I ti si vzemi zemq pot arenTa...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete