Сряда, 8 Май 2024, 08:29

Тематична вечер в Исторически музей - Правец

22 Ноември 2013, 18:45
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1634 0


В хода на руско-турската освободителна война има много дати и събития, напомнящи за героизма и саможертвата в името на свободата. Но малко са ключовите събития, довели до победния край на това дело. След Шипка и Плевен, преминаването на Балкана и завземането на София е третата опорна точка в историята на военния конфликт. В този ред на мисли тридневната битка край Правец е една от решаващо значение за по-нататъшния победоносен ход на руската армия.
По повод на 136-годишнината от събитието в Историческия музей в Правец се състоя тематична вечер. Татяна Борисова, директор на музея, направи кратък исторически преглед на случилото се през мразовитите ноемврийски дни и нощи на 1877 година. Освен с героизма на руските, финландските и румънските воини, битката за Правчанските височини се помни и с масовото участие на местното население, което подпомага военните конвои с над 700 волски каруци, превозващи снаряжение и муниции на руската армия.
Ученици от IV „б” клас, участващи в кръжок „Училищна памет”, с ръководител Янка Бановска, представиха художествена литературно-музикална програма.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (220)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (65)
70% Complete