Неделя, 28 Април 2024, 20:43

Тежък март с тежък звук от Decapitated, Incantation и Nervosa (ГАЛЕРИЯ)

20 Март, 11:59
(0) (1)
България - Новини
Прочетена: 169 0


BGTSC зарадваха феновете на тежката музика с поредното събитие, което ще се помни дълго. Българската публика стана свидетел на триумф на тежките рифове от общо четири групи – Decapitated, Incantation, Nervosa и Kassogtha.

Първи на сцената да подгреят събиращата се публика са швейцарците Kassogtha. Нова група, съвременно звучаща и изглеждаща – забиват смесица между melodic/progressive/death-metalcore, като вокалистката Стефани благодари за топлото посрещане на публиката. Дамата в групата беше една, но в последвалата банда – Nervosa, на сцената излизат четири жени, които умело демонстрират че тежката музика не е запазена марка само за мъжете.

Клубът за квартета Nervosa, с произход от Бразилия (като вече в групата нещата са променени и това не е водещ фактор), е вече доста пълен, а до края на вечерта предстоят още сериозни имена на сцената. Nervosa, въпреки че съществуват по-малко от 15 години, вече се доказаха на световната метъл сцена с участия в големи фестивали, както и собствени клубни изяви. Техният трашо-дет влиза много добре на българската публика, която ги гледа за пореден път. Промените в състава на групата са много чести и очевидни – вокалите в последната година се изпълняват от китаристката Прика Амарал, която пое щафетата от нейните колежки, една от които създаде групата Crypta. Още една раздяла, която касае българската публика, е факт – през 2023 беше анонсирана Михаела Найденова като барабанист на Nervosa, но малко преди концерта в София са обяви разделянето на групата с българката. Това не попречи обаче Михаела да излезе за малко на сцената пред родна публика. Новото момиче на барабаните и басистката изглеждат така щастливи, като че ли техните родители да са подписали в последния момент заявленията за пътуване зад граница на (може би) непълнолетните момичета.

В Mixtape-5 вече е фраш, а на сцената излиза една легенда – американците Incantation. Да, легендата е една - Джон МакЕнтий е единственият от първоначалния състав на щатската банда от далечната вече 1989 г. За сметка на това той е много добре подкрепен от свежи попълнения, които разливат от сцената брутален death metal, характерен за бандата с техните бавни моменти. Голяма част от присъстващите на концерта си спомнят читалищната изява на Incantation преди около 17 години в читалище „Светлина“ в Слатина с други главорези – Krisiun. Висококласен death metal разкършва вратовете и телата на феновете, като началото е отредено за „Carrion Prophecy“ от 2014, преминаваме през „Shadows of the Ancient Empire“ от 1998, „Concordat“ от актуалния им албум „Unholy Deification“, "Vanquish in Vengeance" от едноименната тава. Олдскулът „Blasphemous Creation“ от 1992 напомня за първия дългосвирещ албум на Incantation, а финалът е отреден за „Ibex Moon“ и „Impending Diabolical Conquest“ и така приключва death metal ретроспекцията на над 30-годишната история на бандата. Феновете имаха възможност да се видят с Incantation на щанда с мърч, да се снимат и разменят по някоя дума с любимците си.

Полската екстремна метъл сцена си изгради в последните години сериозно име и позиция с групи като Vader, Behemoth, Hate и много други, както разбира се и тазвечершните хедлайнери Decapitated. Турнето им преминава под името Nihility European Tour, което препраща към техния албум от 2002 “Nihility”, който чуваме в последователността, в която е записан и издаден тогава. Куфеенето в публиката е на макс, температурата се покачва, а празното място в клуба е сведено до минимум. Шоуто е гарнирано освен от смазващо свирене и звук, така и от специални светлини и димни ефекти. Вокалът Рафа Пьотровски се раздава на завидно ниво и мята расти по сцената и към публиката. Decapitated са истински машини на живо и няма как да бъде иначе с такива имена като китариста Вацлав, свирил до скоро с големите Machine Head, дръм чудовището Джеймс Стюърт (налагал кожите с Vader, Kampfar, Belphegor, Crionics и още много други). Освен целия “Nihility” чуваме композиции от “Cancer Culture” и “Anticult”, както и легендата “Suffer The Children” на бащиците Napalm Death. Поляците остават доволни от случващото се срещу тях и правят жест към българската публика – представят малко по-дълъг сет от предвидения, като не скриват задоволството си и след концерта.

Така март месец се очертава много тежък с организираните от BGTSC събития – отминалият концерт на Cradle Of Filth, касапницата с Decapitated, Incantation и Nervosa, като в края на месеца ни предстои да видим още едно голямо име на екстремната сцена – легендите Vio-Lence.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete