Неделя, 5 Май 2024, 08:20

ТК "Етрополска китка" предизвика фурор в Турция

18 Април 2013, 10:34
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3522 4


На 12 април ТК "Етрополска китка" посети нашата съседка Турция. В един от големите МОЛ-ове в Истанбул те показаха своите завидни танцови умения и предизвикаха невероятен фурор. Публиката ги прие изключително добре, непрекъснати аплодисменти и на финала се присъедини към танцьорите на кръшно българско хоро.

Забележителностите, които посетиха:
Дворецът "Топкапъ", които е бил резиденция, работно място и център на Османската империя. Дворецът "Топкапъ" е построен през 1460 г. от завоевателя на Истанбул султан Мехмет II (Фатих султан Мехмет) и е служил за резиденция на турските султани и приближените му до средата на XIX в. Фатих построява най-напред "Чиниената резиденция", а впоследствие дворецът и го нарича "Сарай-и Джедит" (нов дворец). През XIX в. дворецът е наречен "Топкапъ".

Долмабхче - домът на последния султан и на първия президент на Турция.
Дворецът Долмабахче е строен между 1843 и 1856 г. по нареждане на 31 султан на Османската империя Абдулмеджид. Построяването е коствало на империята 5 милиона златни турски лири или за да си го представите по-добре - 35 тона злато. Дизайнът е по западен образец и включва елементи от барок, рококо и неокласицизъм, преплетени с традиционното османско изкуство и култура за създаването на нова, уникална комбинация. По отношение на функционалността обаче той е построен така, че да следва традициите на класическия дворцов живот в Османската империя, както и да носи чертите на традиционната турска къща. Той е най-големият дворец в Турция като площ на сградите му - 15 000 кв. м. В Долмабахче има 285 стаи, 44 зали, 68 тоалетни и 6 хамама. Дворецът притежава и най-голямата колекция от полилеи, направени от кристал Бохемия или Бакара.
Мястото, на което е разположен дворецът, първоначално било залив на Босфора, който бил запълнен постепенно през XVIII век, за да бъде превърнат в градина. Тя била особено харесвана от султаните. От тук идва и името на двореца - dolma означава "запълнен", a bahce - "градина".

Паркът Миниатюрк,които е разположен в квартал Сютлютдже на брега на Златния рог. В парка има над 100 миниатюри в мащаб 1:25 на всички известни туристически места или държавни учреждения в Турция. Разглеждането на парка доставя много приятни емоции.
Разходка с корабче е задължителна за всеки посетил Истанбул. Корабчето преминава покрай двореца Долмабахче, луксозни къщи, резиденции и хотели, разположени по продължение на Босфора.
Сензационния аквариум „Тюркуазу” в които се намира и най-големия подводен тунел за 2700 наблюдение на рибите, без да се налага да се гмуркате. Тюркуазу е вече една от най-интересните и посещавани атракции и забележителности в Истанбул. TurkuaZoo е невероятен аквариум с площ от 8000 квадратни метра. Има изключително изобилие от водни обитатели.10 000 различни вида, които изяждат на ден близо 100 килограма храна. В 4,5 милиона литра вода плуват октоподи, акули, различни видове риби, скатове, пирании и други.
Истанбулската приказка за етрополските танцьори завърши с завърши с нощна разходка.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Април, 12:55

    Браво браво

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: ILIANA ILIEVA 18 Април, 22:10

    BRAVO NA NA6ITE MOMI4ETA OT ETROPOLE. :D

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: ПЕПА ХРИСТОВА 19 Април, 11:15

    БРАВО НА ВСИЧКИ , КОИТО ПРОСЛАВЯТ БЪЛГАРИЯ! САМО НАПРЕД! :P

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Valentin Ivanov-Palma de Mallorca,Espania 19 Април, 21:41

    Nqmam dumi.Tolkova se radvam,kogato 4uq za izqvite na Etropolskite tanciori.Ot krai vreme Etropolci sa mejdu parvite v tazi cvera.Bravo i poklon!!! :P

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete