Неделя, 28 Април 2024, 07:26

Точковата система ще намали броя на отпадащите ученици, убеждава МОН

19 Юли 2016, 11:01
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1112 6


Според новия закон за образованието 8-ми масов клас няма да съществува. Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.
 
Той обясни, че за оценките след 4-ти и 7-ми клас ще бъде въведена нова точка система за оценяване. Тя ще бъде само за изпитите при завършване. През останалото време от годината оценяването ще си е текущо със стандартни оценки, макар че са възможни различни варианти, посочи Стаматов.
 
В момента една част от завършващите 7-ми клас ученици имат добри оценки на изпитите, а други показват ниски резултати. Съгласно сегашния закон всички ученици продължават, ако преминат успешно изпитите.
 
Получилите двойки могат да продължат в своето училище в общообразователен 8-ми клас, а след това – в професионална гимназия. Според новия закон обаче възможността за масовия 8-ми клас не съществувала, коментира зам.-министърът. 
 
По думите му реалността е показала, че ако тези ученици бъдат отстранени, те няма да бъдат образовани по-нататък. Според новия закон, учениците с 0 точки, ще могат да продължат да учат, но не в добро училище, за разлика от връстниците им с повече точки.
 
По мнението на Стаматов всички искаме децата да бъдат максимално грамотни, но има деца, които не желаят и не могат да учат, имат социален проблем. Нас ни задължава като общество да ги подкрепяме постоянно, подчерта заместникът на Кунева.
 
Той обясни, че новата точкова система ще гарантира, че по-малко деца ще отпадат от училище. „Не бива да неглижираме момента, че ако един ученик не е много грамотен, но все пак е в училище, той научава нещо във всеки един момент”, коментира Диян Стаматов.
 
Той допълни, че тази година учениците ще имат 5 ваканции, но продължителността на дните няма да е по-голяма от предходните години.
 
Относно пенсионираните служители в системата, той заяви, че не вижда място за недоволство, защото не са преждевременно пенсионирани, а са достигнали пенсионна възраст. На мястото им трябва да дойдат млади хора, с нов начин на мислене, което да доведе до промяна в системата на образование. Тази седмица започват конкурсите за директори - 500 кандидати се явяват за 150 позиции, стана ясно още от думите на Диян Стаматов.


Източник: news.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Юли, 11:18

    Аз мисля, че един идиот, по каквато и система да го оценяваш, все си е идиот!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Юли, 12:14

    Млади учители за 400 лв. трудна работа.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Юли, 13:01

    Направиха така че и да ходат децата на училище няма фаида учат 12г и пак нямат дипломи за средно. И какво немогат да почнат работа никаде не са учили . теи години утиват на вятара.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен-запознат 19 Юли, 13:23

    Първо нашата система на обучение в България не е както трябва.Това бълване на отличници и завършили студенти които някои от тях не знаят къде е вратата на университета не доведе за тези 26години нищо добро както за завършили обучението си нито пък за страната ни.Най -дорият вариянт е европейският да се вкара в обучението на нашите деца.От първи до четвърти клас си учат в местните училища и още от първи клас започват първи чужд език с оценка .Във втори клас втори чужд език.До четвърти клас децата сами се отличават кой какво иска и кой какво може.След положеният изпит в четвърти клас децата се ориентират три години -т.е до 7 клас професионално.Трябва освен основните предмети да им бъдат вкарани и всички професии.Да са запознати със всичко и да се ориентират сами като същевременно си изучават езиците.Когато станат в 7 клас и положат изпити освен по основни предмети да си изберат и някаква професия или език да държат изпит допълнително по тях.Тогава тази точкова система очертава кой какво може и какви наклонности има-език или професия.Тези които са с език отиват в езикови гимназии а тези които са с професия отиват в професионални гимназии.След като завършат 12 клас преди да държат изпит по определена професия които те сами са си изкарали трябва 6 месеца да работят по нея.Тук идва мястото на фабрики и заводи или отделни фирми които трябва да взимат тези кадри и същевременно да ги обучават практически.Едва след което те са готови да защитят своята професия-тоест изпит.Когато вече взели своята диплома те има къде да работят и след това да кандидастват ако искат в определено висше училище.Но и там трябва по време на следването работа и практика и чак тогава изпит за завършен бакалавър.Когато завърши своята бакалавърска степен трябва задължително да работи по професията избрал си като студент и едва тогава има право на магистърска степен да учи.Когато завърши този студент той ще има стаж и опит и може веднага да бъде нает на работа.Сега е пълна анархия и пронография българското обучение.Просто се отбива номер и бълват ли бълват студенти а реализация няма.Даже и в чужбина да отидат не им признават вече обучението.Те нямат доказана практика по време на обучение те нямат опит и трябва доста да се потрудят за да докажат защо са учили.Държава и образование трябва съвместно да ги организират тези неща.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Юли, 17:21

    №4, глупаво е с крещящата ти неграмотност да даваш акъл точно за образованието!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 19 Юли, 20:29

    МОН-тази сбирщина от ГЕРБерастки протежета никого и за нищо не може да убеди!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete