Понеделник, 29 Април 2024, 03:37

Традициите са живи и до днес

14 Януари 2013, 19:05
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3323 0


Вчера, спазвайки обичая, „кокорбашийката” подкани мало и голямо да пусне своя „нишан” - пръстен, гривна или друг личен предмет в украсеното със здравец котле. Присъстващите си взеха за здраве и берекет и зрънце жито, което да поставят вечерта под възглавницата. Поверието гласи, че каквото сънуват през нощта, то ще им се сбъдне. Вторият ден от ритуала Пеенето на пръстените започва с „наричането на пръстените”. Оставеното да пренощува под чемшира котле се оказа замръзнало - знак, че годината ще е плодородна.Под съпровода на Младежкия духов състав  и  танцьорите от "Балканска младост" се извиха кръшни български хора, след което талантливите деца от групата за изворен фолклор, с ръководител Диляна Гоцева, повдигнаха настроението на всички.
След няколко хороводни песни „кокорбашийката” заизважда от котлето един по един „нишаните”, а друга участничка отправяше пожеланията за женитба, здраве, богатство, плодородие, пътуване, учение - на кой каквото се падне.

С трепет и в очакване от всички, които през първия ден от празника „Пеене на пръстените” пуснаха своите лични предмети в котлето, продължи и днешния втори ден от народния обичай. Най-очакван бе моментът на наричанията, когато с подобаваща тържественост жените водещи ритуала, предричаха това, което късметът е отредил . Традицията се оказа не само жива пазена и пресъздавана, но и много харесвана от млади хора на 21 век. С усмивки и много настроение всички те се радваха истински на хубавите народни благопожелания, които им се паднаха от богата съкровищница на българските мъдрости запазили силата си и до днешните модерни времена.

Източник: http://balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete