Събота, 27 Април 2024, 13:10

Традиционният събор на Тодоровден в Правец: Много радост и веселие (Галерия)

23 Март, 18:11
(2) (2)
Правец - Новини
Прочетена: 4695 35


Изпълнен с много живот и веселие град Правец засия за поредна година по повод традиционния събор на Тодоровден.
Събитието започна в манастир "Св. Теодор Тирон", където посетителите имаха възможност да се насладят на духовна атмосфера и да отдадат почит на светеца. След това, изложбата "Нестинарството - българската магия с огнена жарава" в Историческия музей на града представи уникални артефакти, а директорът на музея, Таня Борисова, беше домакин на събитието.

В 11:00 часа на площад "Тодор Живков" се проведе водосвет за здраве и благополучие, който беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Тази церемония беше знак за специалността на събора и въздействието му върху общността.

Фолклорната програма, която последва, беше изключително вълнуваща с участието на невероятния родопски глас на Николай Славеев, придружен от родопски гайдари и танцова формация. Техните изпълнения разчуваха и разтопиха сърцата на мнозина, а певецът Николай Славеев поздрави правчаните с Македонско хоро, в което се включиха както млади, така и стари.

Събитието беше официално посетено и от специални гости, сред които представители на Областната управа и депутати от 49-то Народно събрание. Техните присъствия подчертаха важността и значението на събора за общността на Правец.

След като заплениха сърцата на публиката със своята музика и фолклорни изпълнения, участниците и посетителите имаха възможността да се потопят в обширния свят на кулинарните изкушения и ръчно изработените изделия. 

От прясно пиле до вкусно мляко, от вносни артикули до уникални ръчно изработени красоти - разнообразието на изложбата беше зашеметяващо. Всеки щанд предложи нещо уникално и специално, като гостите имаха възможността да се насладят на вкусни ястия от "Царската скара" и да се възхищават на красивите ръчно изработени соеви свещи. 

За децата беше подготвен специален кът за забавления, където те мога да се забавляват с надуваеми замъци, да се снимат с любимите си анимационни герои и да избират играчки, които да ги развеселят. 

Съборът за Тодоровден в Правец съчета чара на традиционните обичаи с вълнуващите впечатления от разнообразието на вкусове и ръчно изработени красоти, като по този начин създаде едно незабравимо преживяване за всички присъстващи.





Източник: balkanec.bg

Коментари (35)

  • Отговори (20) (9)
    1. добавен от: Анонимен 23 Март, 18:49

    Страшна простотия и селения. Дайте на простолюдието зрелище, че да не се вторачват в корумпираните дебелокожи местни дерибеи, дето и поп са си довели, да ги помаже.... Нищо, че по селата в общината няма да празнуват на кушия Тодоровден по традиция от преди половин век, че и повече. Важно е кметчетата и кметските наместници да се отчетат пред Гуньо и компания с млади агънца, прясно сиренце, винце и ракийка... Пък на заблудения и зомбиран народец,гайди на гладно да му свирят.

    • (12) (13)
      1. добавен от: Анонимен 23 Март, 20:59

      Кой си ти да даваш оценка на празника льольо такъв,ако не ти харесва, никой не те кара да присъстваш и гледаш,бе изпадналия,такива нещастните клепари, като теб,са изпълнени с комплекси и търсят изява тук,но си остават мижитурки. Правец, ще го бъде, и ще пребъде, градът на бъдещето, а ти ще си едно нищо. Честит празник на всички в Правец.

    • (7) (2)
      2. добавен от: До коментар #1 23 Март, 21:31

      Нещо против това, че е дошъл свещеник ли имате, г-не от коментар #1?
      За всичко останало съм съгласен, но за свещеника е изключително грозно така да коментирате.

    • (6) (4)
      3. добавен от: Анонимен 24 Март, 07:49

      №1 е недоклатена мижитурка, изгонена от общинската трапеза и му кривее. Навсякъде има такива. Прекрасен празник и без ироноя, само в Правец го умеят. Бъдете здрави.

  • Отговори (15) (1)
    2. добавен от: Анонимен 23 Март, 20:28

    Изпълнен с живот и веселие. Кого заблуждавате. Правец е всичко друго, но не и това. Правец е град изолиран, без бъдеще. Всичко , което е направено е по времето на Тодор Живков. Сега всичко се руши. От данъците на хората се плащат такива мероприятия, които не допринасят с нищо за града. Кой ще почисти реки и дерета? Кой ще организира сметоизвозването? Кога ще се оправят пътищата? Кой ще поднови липсващата маркировка? Какви мерки ще се вземат за демографската криза и безработицата? И все въпроси, които няма как да бъдат решени от некадърното управление.

    • (2) (4)
      1. добавен от: Пенчо Кубадински 23 Март, 20:54

      Сиханите ще оправят демографската криза. А възпитанието ще реши проблема със замърсяването на реките и деретата.

    • (6) (6)
      2. добавен от: Анонимен 23 Март, 21:40

      Ами направи го ти прояви малко гражданска инициатива, вместо да се оплакваш,и всъщност не говориш по темата, а тя е прекрасния празник който беше в Правец, както винаги на ниво,браво за перфектната организацията ,и с всяка година хората уважаващи Тодоровден в Правец, главоломно се овеличават което определя и оценката от ПРЕВЪЗХОДЕН СЕДЕМ.

    • (2) (1)
      3. добавен от: Анонимен 24 Март, 15:56

      И Правец,на местно ниво ,си има "Гонзовци" без дипломи,макар и купени

  • Отговори (4) (7)
    3. добавен от: Анонимен 23 Март, 21:33

    Убав беше празника, апнахме,пийнахме,музичка, на центъра, джиджи биджи,народ и сергии яко,сега компанията продължаваме, чак до сутринта, и чакаме Моновец. Честит Тодоровден на всички, а наздраве.

  • Отговори (6) (6)
    4. добавен от: Ивайло 23 Март, 22:02

    Просто уникално събитие,като самия град и неговите жители,за трети път присъствам,но съм възхитен.

  • Отговори (8) (5)
    5. добавен от: До анонимен 23 23 Март, 22:20

    Щом реагираш толкова бързо и толкова инфантилно на коментар 1, значи човека е казал истината. Неговото мнение е неподправено и отговаря на тъжната действителност в община Правец, а и в държавата....

    • (2) (5)
      1. добавен от: Анонимен 23 Март, 22:46

      А,ти от къде знаеш, че е истина, та се включваш,голем смешник си,да знаеш

  • Отговори (1) (1)
    6. добавен от: Анонимен 23 Март, 22:23

    Тоя си продължава сам да си пише бах тоя шизофреник хехе

    • (5) (4)
      1. добавен от: Анонимен 23 Март, 22:44

      Май ти се включваш постоянно, недоклатения,завиждаш ли на Правец и правчани,май си оставаш един жалък комплексар търсещ внимание, и сцена за изява тук. Горещо ти препоръчва, специализирана помощ, защото това,че постоянно си въобразяваш,че пи форумите пише едни и същ човек е плашещо,човече,вземи мерки,докато е време, защото затъваш все повече и повече, у в един момент за теб и медицината ще е безсилна.

  • Отговори (4) (3)
    7. добавен от: Анонимен 24 Март, 00:06

    Извинявам се, но голяма цигания бяха тия сергии. Гърмеше чалга....След тях остана яко боклук ..... На хората може да им харесва, но аз съм " Но Лайк"

    • (4) (4)
      1. добавен от: Анонимен 24 Март, 09:26

      Ами кво прави там бе калъф що не отиде на опера,ама от мрънкачи като теб. Всичко беше на супер ниво. Правец си е Правец, там лошо нема,нема и да има.

  • Отговори (2) (1)
    8. добавен от: Анонимен 24 Март, 03:08

    До админа на сайта! Чета и не вярвам, че допускате такъв нецензурен език в коментарите.... Който иска да псува или е арогантен и циничен, да го направи в гората.

  • Отговори (1) (4)
    9. добавен от: Анонимен 24 Март, 09:11

    Прости правчане!!

    • (2) (2)
      1. добавен от: Анонимен 24 Март, 09:23

      По прост от тебе нема. На писеца у гъзеца.

  • Отговори (1) (2)
    10. добавен от: Анонимен 24 Март, 09:12

    Оня с мръвете да каже.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (46)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete