Събота, 20 Април 2024, 00:41

Традицията на Еньовден оживя в с. Калугерово

24 Юни 2017, 15:21
(2) (2)
Правец - Новини
Прочетена: 7436 8


Всички тези традиции бяха спазени в с. Калугерово, където българският фолклор заема важно място в бита на хората. Идеята за инициативата да се продължи и тази българка традиция е дело на няколко дейни калугеровчанки: Лиляна Банчева, Наталия Василева и на Цветанка, която въпреки че от дълги години живее в Испания не е забравила корените си. Местността, в която жените отбелязват Еньовден се казва Ерменчина бара, където има извор и голяма поляна с билки. За да се доближат максимално до самодивското излъчване, което е неизменна част от фолклорната традиция те сами ушиват роклите, с които са.

Според народните вярвания от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Преди да поеме пътя си обаче, слънцето спира да си почине и да се прости със света, който няма да види цяла година. После окъпано в „живата вода”, изгрява много рано сутринта на Еньовден. А в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила. Според същото народното поверие на днешния ден цветята и билките имат най-голяма сила да лекуват. Те обаче трябва да се съберат преди да изгрее слънцето. Преди първите лъчи се берат и полски цветя, от които се прави голям венец. През него се преминава три пъти за здраве, а после се пази през цялата година. На Еньовден хората се изкачват по високи хълмове, за да видят изгрева на слънцето и след това гледат сенките си. Ако те са цели, това е знак, че ще са здрави през цялата година.

Днес-24 юни православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител. Денят е известен във фолклора като Еньовден. Св. Йоан Кръстител е син на йерусалимския свещеник Захарий и жена му Елисавета. Той се ражда половин година преди Христос по времето на цар Ирод. Известен е още като св. Йоан Предтеча.



Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (5) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Юни, 16:42

    Браво.Това е много хубаво.Бих искала и аз да бях там!

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Юни, 16:48

    браво

  • Отговори (4) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Юни, 18:25

    Беше чудесен празник! Догодина ще го направим отново! Докато ние беряхме билки, господата поддържаха огъня! Тук и сега, е мястото, да споделя, че Цветанка заедно с част от семейството й, както и приятели, сме регистрирали сдружение "Златовци", чиято основна дейност е запазване на българския дух и пресъздаване на българските народни традиции. На 12.08.2017 година СДРУЖЕНИЕТО ще проведе станалата вече традиционна среща на Ерменчина бара, махала Златовци, село Калугерово! Очакваме ви! Мария

  • Отговори (6) (3)
    4. добавен от: Анонимен 24 Юни, 20:30

    Мали, мали, мали..... какви са самодиви.
    В бели премени :D :D :D

  • Отговори (3) (1)
    5. добавен от: Анонимен 24 Юни, 23:48

    Каква е тази ирония номер 4???

  • Отговори (4) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Юни, 02:17

    БРAВО

  • Отговори (5) (1)
    7. добавен от: Милена Пейчева 25 Юни, 08:04

    Браво на Калугерово!

  • Отговори (3) (0)
    8. добавен от: Анонимен 25 Юни, 11:55

    Наи красивото село на света,невероятни хора...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete