Трапезата за Благовещение е постна
Тържествената трапеза за Благовещение е постна, но доста богата - за пръв път се поднасят пресни зелени растения - лапад, коприва или киселец. Задължително се приготвя риба - печена или варена, което означава, че може да се хапват и всякакви морски дарове.Както на много от другите християнски празници, на Благовещение се правят различни питки, но освен тях на 25 март се приготвят лучник и баници. Заедно с тези вкуснотии, на светлия пролетен празник може да се пие и вино.След този ден хората гледат да излизат от вкъщи с къшей хляб и с пари в джоба, та ако ги закука кукувицата, да бъдат охолни през цялата година. Вярва се, че на „благия ден“ по-леко и бързо зарастват раните, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момичета и се бележат агнета и ярета, понеже по-малко ще ги боли. Жените не докосват игли, куки или конци. Сеят се зеленчуци и се присаждат плодните дръвчета, за да са благи, “плашат” се овошките, които не дават плод. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. Според поверието тогава излизат самодивите и самовилите. Змиите и гущерите също се пробуждат и изпълзяват от дупките си. Ето защо още преди изгрев хората палят огън на едно или на три места или по всички ъгли в двора и слагат тор да пуши, за да прогонва влечугите. Малки и големи удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. А после младежи и деца прескачат огъня и дори леко опърлят краката си, за да не ги хапят змиите през лятото.
Източник: balkanec.bg
Няма добавени коментари