Неделя, 19 Май 2024, 07:10

Треньорът на Балкан U19 Борислав Георгиев: Момчетата са готови да станат първи в своята дивизия

17 Юли 2020, 13:54
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1360 0


На 18 и 19 юли Балкан ще бъде домакин на един от квалификационните турнири в Първа дивизия за юноши до 19 години. Това е вторият шампионат, в който отборите на Балкан ще участват след 4-месечното прекъсване на първенството заради епидемията COVID-19. Съперници на Балкан в Ботевград ще бъдат Септември, Евробаскет, Видабаскет и Славия. Първите два отбора от турнира ще се класират за финалите. Преди мачовете разговаряхме с треньора на отбора Борислав Георгиев. Ето и какво каза сподели той за подготовката на отбора и целите пред клубния сайт на Балкан:

- В събота Ви предстоят първи мачове след 4-месечна пауза. Какво е състоянието на отбора на Балкан?


- Отборът ни е в много добро състояние и всички момчета са сплотени. Играем хубав и отборен баскетбол. Мисля, че ще се представим много добре.

- От колко време започнахте подготовка и как се върнахте към тренировъчния процес?

- Започнахме тренировки май месец като няколко месеца нямахме никакъв тренировъчен процес заради извънредната обстановка. Първо започнахме с физическа подготовка, беше много трудно, а след това постепенно се върнахме в зала и започнахме да работим върху тактиката.

- Поддържахте ли контакт с тях по време на пандемията и имаха ли някаква тренировъчна програма за излънение в домашни условия?

- Да, момчетата имаха за изпълнение изцяло базови упражнения за поддържане на физическа форма като коремни, лицеви опори и различни упражнения за издръжливост, защото е много трудно да не правиш нищо няколко месеца после да се върнеш и веднага да започнеш да играеш. Видях, че беше наистина много трудно в началото. Първо започнахме по трима, четирима, после станахме седем, докато не започнахме отборни тренировки целият отбор.

- Готови ли сте вече за състезанията?


- Момчетата са готови дори да станат и първи в тази дивизия, в която играем. Играят със самочувствие, не ги е страх да атакуват коша, играят отборно и знаят на кой да подадат топката в ситуацията.

- Какво са очакванията ти и целите за турнира? Познавате някои от отборите.


- Играхме два пъти с отборите от Видин и Благоевград по време на сезона. Нямам притеснения към тях, мисля, че ще се справим, но отборите на Славия и Септември са нови и не знам почти нищо за тях. Важно е, че момчетата са нахъсани, не са играли от много време и мисля, че това ще ги мотивира да играят много срещу отбори, които не сме срещали тази година. Мисля, че ще спечелим срещу Евробаскет и Видабаскет. Най-важно е да няма контузии, за да можем да стигнем до следващия етап с пълния състав.

- От какви момчета е съставен отборът на Балкан?

- В отбора има 9 момчета от Ботевград и едно от Правец. Двама състезатели са на върховата година 2001г., които трябва да играят, двама са родени 2002 г. и шест момчета,които са с две години по-малки от набора, който трябва да играе. Интересното е, че именно малките се включват много добре и мисля, че ще натрупат важен опит тази година, който ще им помогне след това. Мобилизирани са. Те помагат на големите. Казах им, че този сезон те трябва да са опората на момчетата, родени 2001 г. , за да остават някакъв спомен за тях. Много е важна ролята на най-малките според мен.

- Как премина миналият сезон за вас? Ти пое отбора малко след началото на годината.

- Преди да започна работа с тях бях гледал само три мача на отбора. Тогава са играли в различни стилове и различни момчета. Тези, които са в момента, не бяха играли толкова. Мисля, че тази година е шансът им да се докажат и смятам, че ще се справят. Те показват, че не ги е страх от конкуренцията, срещу който и отбор да играят.

- Разкажи ни малко повече за теб. Ти си един от младите треньори в клуба ни, от колко време се занимаваш с баскетбол?


- Започнах да тренирам баскетбол в първи клас. Тренирах общо 12 години. Девет години прекарах в родния Балкан, а след това играх три години в Правец. Студент съм в НСА от четири години със специалност “треньор” и “учител” по баскетбол. Остава ми още малко, вече завърших семестриално. И двете специалности са интересни най-вече, защото се занимавам със спорт. Не мисля, че бих се справил в друга професия освен в спорта и затова реших да запиша тази специалност. В БК Балкан работя от една година и с голямо удоволствие ще продължа с момчетата и този сезон. Първоначално започнах с 14-годишни, а в средата на сезона поех отбора на юношите. От една година съм в клуба. Бих работил с всякакви възрасти. Важно е състезателите да имат желание. Това ми дава най-голям стимул да идвам на работа.

- Доволен ли си от образованието ти по баскетбол в НСА?

- До момента да. Като цяло в университета имаше интересни дисциплини, които ни дават познания във всички видове спорт, като имаше и два специализирани курса - ТАО ("Tуризъм,алпинизъм и ориентиране") и зимен курс "скир". Научиха ме как да бъда отговорен треньор във всяка една възраст и това ми помогна много. Получих много практически и теоретически знания. Преподавах и други спортове - хандбал, волейбол, дори ски и водни спортове, но баскетболът е един от спортове, който обичам най-много и на който наблягам най-много. Трябва да се справя по някакъв начин. Няма как да не се справиш, когато имаш желание да учиш и да се развиваш в нещо.

- Какво означава за теб да работиш в Балкан?

- За мен това е сбъдната мечта. Не всеки има възможност да работи в родния си клуб и да прави това, което обича. На мен тази работа ми доставя най-голямо удоволствие, да гледам как момчетата играят правилен, агресивен и най-вече отборен баскетбол. Няма ли го отборът в един колектив, няма как да има някакви постижения и в състезанията.

- Какво си пожелаваш за предстоящия турнир и сезона?

- Надявам се да спечелим турнира в Ботевград и най-важното е момчетата да са щастливи и да няма контузии. Занапред, нека първо да завърши този сезон и след това ще мислим за другия.




Източник: balkan-basket.com

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete