Четвъртък, 16 Май 2024, 11:19

Трета среща между работодателите и училищата по инициатива на "ГРАММЕР"

16 Януари 2015, 11:35
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4357 10


Трета работна среща между работодатели и директори на учебни заведения от региона се състоя в комплекс „Кредо” Трудовец снощи от 18.30ч. Инициатор е „Граммер” България, чийто медиатори бяха заводският директор Дийтър Еммерт и Стоян Нешевски, лийн мениджър.

На срещата присъстваха управителите и представители на над 10 фирми, както и директорите на трите средни училища в Ботевград и две висши учебни завдения – Добрин Христов (ПГТМ ”Хр.Ботев”), Соня Малинчева и Катя Станева – Пом.директор (ТПГ”Ст.Панчев”) и Даниела Колева (ПМГ”Акад.проф.д-р Ас. Златаров”), Димитър Димитров-административен директор на МБВУ, инж. Първан Първанов – административен директор на Колеж по електроника и енергетика към Технически университет-София. Присъстваха още управителите на „Инкотекс Холинг” Валентин Соколов и мениджър продажби Васил Костурков, Мирослав Миков „Мики Стар”, Нели Микова (мениджър клиенти) и Ваня Дикова (експерт „Човешки ресурси”) от фирма „Булсан”ЕООД, Антон Маринов и Десислава Христова (мениджър „Качество"), от „VES$TON”, Димитър Димитров от „БББ” Трудовец, Николай Билев – управител на фирма за компресиран газ и фирма за пелети в Етрополе, Симеон Миков – управител на фирма „МБ Груп” и Валентин Начев – управител на „Начев” ЕООД.
 
Форумът протече в организирана последователност, за която и този път се бяха погрижили от „Граммер”. На срещата работодателите се договориха да бъдат осъществени посещения между заводите, като първата такава стартира в „Граммер” на 29 януари. Идеята е да сe получи обмяна на опит между фирмите, както и да бъдат заинтригувани учениците да си харесат професия, уточни Стоян Нешевски от „Граммер”.
 
В началото на срещата заводският директор на „Граммер” Дийтър Еммерт заяви, че фирмата е член на автомобилен клъстър в България, който заседава в София, но не вижда голяма полза от дикусиите там. „Затова ние на местно ниво искаме сами да реализираме проекти. Ние като инициатори на тези срещи искаме не само да ги ръководим. Идеята е всички да имаме еднакви права и не сме ние тези, които решаваме. Целта е всички заедно да дискутираме и да предлагаме”, каза Еммерт.
 
По време на срещата бе представена идеята за Регионален Клъстер на индустрията и училищата от Ботевград, Правец и Етрополе. На второ място бе обсъдено посещението между заводите. Поставен бе и въпросът за събуждане интереса на учениците към индустрията и възможностите, които могат да дадат. В дискусията бе обсъдено какви ученици трябва да посетят заводите. Даниела Колева, директор на ПМГ заяви, че най-заинтересовани от това са 12-класниците, които завършват. Според Симеон Диков обаче е нужно по-отрано да се привелече вниманието на учениците към тяхната професионална ориентация - още от 9 и 10 клас. Катя Станева – Помощен директор на ТПГ”Ст.Панчев” посочи, че професионалното училище работи активно по Проект за училищни практики, по който учениците стажуват във фирми и им се заплаща по 300 лв. Тя отправи покана към присъстващите работодатели, ако желаят да наемат на стаж такива ученици, тъй като има незаети такива в стажуването. На предложението й откликнаха Симеон Миков, Валентин Начев и от фирма „Булсан”. По този повод Николай Билев от Етрополе заяви, че в неговия град съществува бизнес клуб, където също често се обсъжда проблема с кадрите. „Не трябва да се затваря вратата до кадровото обезпечение”, каза той.
 
На срещата работодателите споделиха опита си и по отношение на разходите за обучение. В дискусията се включи Мирослав Миков от „Мики Стар”, койтоз заяви, че всяка година изпраща свои служители на обучение за придобиване сертификат  за съответната квалификация. „Когато открихме фирмата, повечето служители бяха на около 40-годишна възраст, сега те са над 50 години. Замислям се за обновление на кадрите. Нужно е да се обърнем към училищата”, допълни той. По този повод Симеон Миков попита инж.Добрин Христов, съществува ли все още специалността „Студена обработка”. Отговорът бе, че такава специалност вече няма в цяла България. Миков сподели, че за съжаление вече няма и хора, които да искат да се научат. „От 10 човека, едва един избираме. Слаба е професионалната подготовка”, така постави проблема Миков за кадрите, които кандидатстват за работа във „МБ Груп” Ботевград.

По повод стимулирането на работниците Дийтер Еммерт заяви, че не е 100% съгласен работодателите да инвестират средства само за стимулация. „В Граммер” получават повече пари тези служители, които са по-високо квалифицирани. Не увеличаваме заплати на хора, които не се обучават”. В допълнение мениджърът Стоян Нешевски посочи, че поне веднъж годишно работниците и служителите в завода преминават обучение.
 
В края на срещата бе обсъдена и идеята за създаване на организация с нестопнска цел между работодателите. Взето бе решение, след като бъдат осъществени още няколко работни срещи, едва тогава да се пристъпи към създаването й.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Януари, 11:44

    triabvat im pobi na tia

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Януари, 14:14

    Истина е №1!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Януари, 16:07

    Ужас, млади роби без никаква възможност за професионално и лично развитие, това и трябва на бълг. ,,индустрия,,
    И като остареят отиват в депото за отпадъчен материал....много перспективно

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Януари, 16:41

    Къде се проведе срещата та не се и разбра от хората?

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Януари, 16:47

    Ма тия директори вобще не са заинтересовани. Те спят бе.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: anonimen 16 Януари, 17:07

    Vasduschni BALONI

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 16 Януари, 18:17

    4- то пише в к-кс "Кредо Трудовец

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 16 Януари, 19:15

    Как да се събуди интереса на учениците в индустрията като заплатите са 400 лв. ????? :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 16 Януари, 19:16

    Малинчева много страшно гледа на 11 снимка.. :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 16 Януари, 19:31

    8 къде взимат толкова много пари, да дойда и аз?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete