Неделя, 19 Май 2024, 00:49

Третата поетична книга "Страх" на Малинка Цветкова представи Марин Кадиев

19 Януари 2016, 19:58
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2163 9


Откровен разговор за пропитият от злоба и бездушие съвременен свят, проведе тази вечер академик Марин Кадиев,  председател на Съюза на независимите писатели в България,  с местни поети и приятели на поетесата Малинка Цветкова. Поетесата от 8 години живее и работи в Ибиса (Испания).

Кадиев за трети път представя нейна поетична книга. Предишните  са „В различни точки на света” и „Молитва за хубаво време”, които са издадени и на испански език. Първата й стихосбирка е представена на първи декември 2013г. в Исторически музей-Ботевград, а втората – на трети март 2015г. в Народно читалище „Хр. Ботев”. Общо 5 са печатните издания, които са вече факт, след двугодишна упорита работа на Малинка Цветкова.

Само 10 месеца след представяне на „Молитва за хубаво време”, тази вечер в малкия салон на Народно читалище „Хр. Ботев” Малинка Цветкова събра ценители на художественото слово на премиерата на „Страх”.
 
„Тази книга буди въпроси за личен размисъл. Но тя като, че ли ни подсказва, че проблемът е в нас. Това внушава Малинка със стихосбирката си”. С тези думи Кадиев започна литературния анализ на произведението. По думите му в стихосбирката има три момента – доминира сатиричното начало и изобличението, има публицистичен патос и наличието на афористичното говорене. „В тази книга има повелителен зов – „Човеко, бори се!”, а ние сме малодушни и бездушни”, подчерта литературният критик. „Още с първото стихотворение призовава гниещото съвремие. И затова днес повече от всякога е нужно ново възраждане на човешките ценности. Но Малинка Цветкова не политизира”, добави Марин Кадиев. Той обрисува по-нататък стиховете, „пропити с публицистичен патос, които заковават”. И все пак Малинка говори, че злото тържествува. Кадиев припомни, че злото е печелило сражения, но не и войни.  „Няма творба в световната литература, в която злото да не противостои, но Малинка е категорична, че от нас зависи изходът от него”, каза Кадиев. На следващо място в поетичната книга идва ред на спасението и надеждата със стихотворението „Красота”. С „Орисия” пък идва сатиристично-изобличителния момент, давайки превес на естетическо-нравственото начало, допълни Кадиев.
 
Стиховете от поетичната книга „Страх” представиха актьорите от местния самодееен театър Маргарита Тодорова и  Веселин Вълков, който е и режисьор.

Последва поетично обръщение на Митрофан Велев, почетен член на Литературен клуб „Стамен Панчев” Ботевград, озаглавено „Из поетичния свят на Малинка Цветкова”. В него той казва: „В стихосбирката освен страхът и човешките пороци, в стиховете й диша оптимизма, вярата, надеждата и любовта, вечният копнеж по красотата, които я окрилят”. Така Митрофан Велев иска да затвори страницата на злото в поетичната книга, като иска да подскаже, че във всеки човек живее не само зло, но и добро.
 
Редакторът на поетичната книга Марин Тачков сподели пред аудиторията, че в поетичния свят на Малинка открива стремежът към красота, искреност, добротворство , разочарованието от фалша, нечистотата в човешката душевност и злото. Всичко това под яснотата на поетичния изказ. „Повечето й стихове са с послания. Трудно и отговорно е създаването и издаването на стихове. Но аз я поздравявам за куража”, каза Тачков и й пожела нови авторски успехи.

В залата поздравиха Малинка Цветкова Пейо Пеев, председател на ЛК”Ст. Панчев”, писателката Мария Петкова и много други. Стихотворения, посветени на поетесата представиха Даринка Петкова („Остани такава”) и Иван Гълъбов, който без да се запознае със стихосбирката предната вечер сътворява по корицата на изданието, стихотворение за страха.

В края на премиерата Малинка Цветкова благодари на всички присъстващи, уважили нейния „духовен празник” и на хората, помоганли й в трудния път по издаването на стихосбирката, сред които и на художничката Цветелина Атанасова.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Януари, 21:49

    Браво Малинке!!!!Творчески личности като теб са рядкост в забързаното лишено от духовни ценности време!!!Гордея се,че познавам човек като теб,а когато решиш,бих подала отново ръка на човешкото,нестандартно позитивно начало!!!!Бъди здрава!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Януари, 22:24

    БРАВО МИМИ!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Мариета 20 Януари, 07:58

    Щастлива съм,че познавам такъв Голям Талант и невероятен Човек,като Малинка!Бъди здрава и Успех!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Януари, 09:49

    ЧЕСТИТО Малинке☺

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Януари, 14:35

    Системата в която живеем обаче започва все повече да възпроизвежда бездарие... Това в дълъг период от време ще бъде пагубно! В исторически план за липсата на справедливост винаги се е плащала висока цена и сега няма да е по различно!
    Най тъжният резултат не са надутите егота а скритите таланти, които никога няма да видим...
    На времето си мислех, че това е някакъв български патент но се оказа, че целият свят така функционира...
    Консуматорското ни ежедневие ни е довело почти до дъното...

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Януари, 14:43

    И запомнете-каквото и да се промени по правилата, нищо не може да промени "мат'риала". Хората са тези, които оценяват. Колкото по-масово е едно нещо, толкова по-посредствено става то, тъй като броят на посредствените оценяващи е по-голям.
    Да сме живи и здрави. Всичко е преходно.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: българин 4 Април, 11:37

    на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: ------------- 4 Април, 11:38

    Надявам се в бъдеще Земята да се оправи и вече да няма омраза, злоба, гняв, насилие, богохулства (дори като негодувание, нетърпение, отчаяние, отегчение и т.н), изтезания, безработица, лоши прояви, болести и прочие лоши неща между хора (в хора) и прочие - а да има добър и щастлив живот за хората и добър шанс за всеки човек. На света му трябва любов, мир и доброта (и да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал)!Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти, геноцид/и (над) човек и/или хора, убийства, побои, самоубийства, насилия /в филми, романи, сериали и т. н/, черен и/или лош хумор /примерно с - педераси /изнасилвания (над) тях и въобще и т. н/включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята. Дано по-скоро света се оправи и промени към добро - аз желая свят без страдание, насилие и въобще без всякакви лоши неща!! Надявам се по-скоро света да се оправи и промени към добро : и отново хората по света да имат добра работа; добър и щастлив живот и т.н!!Ще напиша нещо на друга тема: хората нямаме право да призоваваме (да се смеем и така нататък) за кастрации на хора и така нататък, стерилизация (насилствена и т.н), изнасилвания (и/или съвети и/или заплахи за тях- било анални на мъже и така нататък) на хора и т.н, убийства,самоубийства, войни, вражди, омраза, влизане и/или ходене на хора при психиатри (и/или техните психични и т.н проблеми), побои,удари по тялото, кавги и/или спорове, геноцид над нации от хора, заплахи с оръжие и/или думи (дори казани на шега) и т.н-дори показани в филми, сериали и т.н- това е моето мнение! Няма доказателство, че изнасилвача и физически зрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Може би само съд може да решава присъдите за всеки човек и т.н. Хората нямаме право да призоваваме за -влизане в болници (вземане на лекарства- било психиатрични и т.н)- било психиатрии и т.н (ходене на лекар/и - било психиатри и т.н) ....На света му трябва да се промени положително- от лошите крайности до които е стигнал), аз не желая изтезания, жестокости, бой, насилия,пошлост, вулгарност, лоши неща, трафиканти на каквото и да е, и т.н-които неща не трябва да съществуват в един добър и възстановен свят (на което се надявам скоро да стане със Земята). ...

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: I write from abroad 4 Април, 11:38

    And I think need: peace on Earth and good among people

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete