Неделя, 5 Май 2024, 05:05

Третият лъч на метрото - от Ботевградско шосе към Перник

6 Август 2013, 12:29
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 4061 0


 До 2020 г. ще бъде готов третият лъч на метрото в София, който ще започва от трамвайното колело на Ботевградско шосе и ще стига до нова жп гара, където ще прави връзка с влака от и за Перник. Стойността на проекта е 680 млн. евро.
Последният от основните лъчи на софийското метро, който трябва да бъде реализиран в следващия програмен период 2014 - 2020 г., може да бъде завършен още през 2018 г., съобщи БНТ.
 
Дължината на участъка ще бъде 16,5 километра с 19 метростанции, като 10 от тях са подземни, а 9 - открити. С новия лъч се очаква пътуващите с метрото да нараснат с 162 000 дневно.
 
Прогнозите са, че близо 50% от хората, които ползват наземен градски транспорт, ще го заменят с подземен, а автомобилният трафик в столицата ще спадне с повече от 35%.
 
Трасето на третия лъч ще тръгва от колелото на трамвая на бул. "Ботевградско шосе", ще минава през бул. "Владимир Вазов", където ще има три метростанции и една при театър "Зад канала".
 
Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър, и при НДК с връзка с втората линия.
 
От НДК, линията продължава към кръстовището на бул. "България" и бул. "Гешов", кварталите "Красно село" и "Овча купел" и ще достигне Околовръстното шосе.
 
Последната спирка на третия лъч на метрото ще е при жп линията София - Перник, където ще бъде открита нова гара.
 
Усилено се работи и по изграждането на отсечката до Летище "София" от първия лъч. Срокът, в който трябва да бъде завършен участъкът (с дължина от 5 км и 4 метростанции), е до април на 2015 г.
 
Трасето е разделено на три части - две подземни и една надземна, като началото му е от бул. "Цариградско шосе", а крайната му точка е Терминал 2 на Летище "София". Стойността на проекта е 136 млн. лева.
 
Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че към момента около 280 000 пътници ползват най-удобния транспорт, возят се на хладно през лятото и на топло през зимата.
 
"Проектът за третия лъч ще е обект за финансиране по ОП "Транспорт” през следващия програмен период. Ще търсим и друго финансиране. Основен приоритет на Министерството на транспорта ще бъде метрото в София”, обясни министърът на транспорта Данаил Папазов, цитиран от "Фокус". 


Източник: http://dnes.dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete