Вторник, 14 Май 2024, 17:16

Три часа спорове - кой е виновен за кризата с водата в община Ботевград?!

3 Ноември 2016, 18:32
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3691 69


На заседанието на Общински съвет-Ботевград днес, което продължи три часа, управителят на „ВиК Бебреш” ЕООД Цветозар Гаврилов обясни какви количества вода постъпват от язовир Бебреш в отделните населени места, към моментната кризисна ситуация. В Ботевград това са 20 литра в секунда, в Скравена-5 литра в секунда, за Врачеш-5 литра в секунда.

От язовира се губят 50 литра вода и това става само нощно време, като именно тогава налягането спада с една десета. „ В тръбите на „Напоителни системи” не може да се измери количеството вода, за да бъдат открити загубите. Няма апаратура, която да ги измери”, заяви Гаврилов. По думите му  в Трудовец има проблеми със старите тръби, които са фи 125, затова в момента се полага фи 200, по която да се снабдява населението в селото с вода от местността „Поп Нако” и вилна зона „Лозята”. През летния период обаче ще е е необходимо  да се добавя и вода от язовир Бебреш.
 
Да даде становище по отношение на водната криза в общината ,бе дадена думата на Гачо Гачев, настоящ управител на „Напоителни системи” клон Ботевград.  „ С устна уговорка бе съобщено, че нивото на язовира пада. Преди 10 дни  съобщих на общинското ръководство, че е достигнат т.нар. „мъртъв обем”. За това по думите на Гачев той е предложил следното решение: Да се  спре водоподаването в селищата от язовира и да се възстановят речните водохващания, както следва:
Във Врачеш на реките Осеница, Чешковица и Мерущица.
В Трудовец- на река Бистрица и притоците й.
В Литаково –всички скрити водхващания и да се проверят възможностите за водохващане на река Боговина
Във вилна зона Зелин – Стубленска, Меча долина и Буканин дол.
 
По думите на Гачо Гачев разрешението  за водовземане от язовир Бебреш е от 2007 и важи до 2027г. Количеството вода, което се черпи от него за Ботевград, е 80литра в секунда, само по водопровод фи 426, собственост на ВиК Бебреш. Кранът под язовира е затворен и до ден днешен не е отварян на тази тръба, заяви Гачев. Той посочи, че водопроводът фи 426, който представлява три тръби  е пълен т стига до Пречиствателната станция и обикаля целия град. Тя се пълни с байпаси.

Гачев даде отговор на един от най-спорните въпроси – тръбата, която се счита, че достига до поливна система на Правец. „Това е тръба фи 1 200. Тя се намира на 150 метра от язовирната стена и се разделя на две, като при МВЕЦ-а пак минава  в една.  В момента тази тръба при бензиностанция „Лукойл” на Разлив е затапена. При нея има отклонение фи 60, която в момента също ще се затапи. От 2013 г вода до там не е стигала”, заяви управителят на „Напоителни системи”.

Гачев заяви, че „НС” и „ВиК” нямат  подписан договор, но независимо от това в последните месеци работят съвместно за отстраняване на редица аварии. „Сега във водопровода  на” НС” няма нито една останала авария”, подчерта Гачев. 
 
Председателят на ОбС Мартин Тинчев попита, защо двете страни нямат договор. Гачо Гачев обясни, че по време на Ради Наков, като управител на ВиК е направена среща с директора на „Напоителни системи” София област, но той вече е напуснал и сега държавното предприятие се ръководи от друг директор. „Уговорката е била да се плащат 3 500 лева за 80 кубика вода, но сега има изменение – 6 хил. лв за 60 кубика”, подчерта Гачев. По думите му в момента от язовир Бебреш се потребяват по 207 кубика вода, които излизат излиза в 80 литра в секунда, което означава, че „ВиК Бебреш” ЕООД би трябвало да плаща на ”Напоителни системи” София област по13 хил.лв ежемесечно.
 
След като кметът Иван Гавалюгов заяви, че една от причините населението в общината да няма вода е МВЕЦ-ът на изхода на Врачеш, Гачо Гачев заяви, че  на 11 юли 2015г МВЕЦ-ът е спрял работа. „Управителят на НС-клон София е идвал на проверка през нощта”, подчерта Гачев. Общинският съветник от ОББО Милчо Владимиров, който живее във Врачеш, не се съгласи с тази информация.

По думите на управителя на „Напоителни системи” лятото на 2016 г е имало над 7 млн. кубика вода в язовира. „От тогава 5 млн. кубика вече ги няма. Водата я няма от безхаберието на „НС” и „ВиК”, добави Гачев. По отношение на големите фирми, използващи вода той обяви, че това са БК”Горна Баня” – 1 000 кубика и оранжерията в Трудовец.

Според изчисленията на Гачо Гачев, едно лице би трябвало да потребява 5 кубика вода дневно, което прави 166 литра. „Общината има 24 хиляди жители, което означава, че потреблението е  1милион и 200 хиляди литра на ден. Това означава в системата на ВиК трябва да влизат 45 литра в секунда вода”, заяви Гачо Гачев. Едно от предложенията му за подобряване на водоснабдяването към населението, е да се водят преговори с „Биовет”, тъй като съществува помпа с много голям дебит, пресичаща  промишления водопровод при „Биовет”. По този повод общинският съветник от БСП Иван Райчинов заяви, че има директен водопровод от язовир Бебреш до „Биовет”.

Общинският съветник Георги Георгиев от групата на местна коалиция ОББО заяви, че през следващите  4 месеца промяна по отношение количеството на водата в язовира няма да има, защото тепърва водите ще замръзват. „ Язовирът се източва. Аз съм убеден, че Гачев казва само част от истината. Той пропуска само една авария, която източи язовира, която трябваше преди една година да я е отстранил”. Според него тя се намира под стената на язовира, където има три спирателни крана, но нито един не работел. Единия кран е веднага след моста, другият е при ловния навес на ловците и един при ВЕЦ-а. „Само ако един бе спрян, 5 млн. кубика щяха да си стоят. Гачев позволява на НС да източва язовира”, категоричен бе Георгиев. 

В отговор Гачо Гачев заяви, че това, което твърди Георгиев няма логика. Той каза, че има дроселова клапа под стената, два крана от стената, още два крана на МВЕЦ-а. „Тези кранове работят, а не както вие г-н Георгиев твърдите, че не работят.  Как да ги спрем,  като кранът на МВЕЦ-ът е затворен. Като спрем нашите кранове, как ще има вода за населението?”, бе обяснението на Гачо Гачев. Въпреки това споровете между Герогиев и Гачев не спряха. 

По време на дебатите кметът Иван Гавалюгов заяви, че два са основните потребители на вода от язовир Бебреш – общинското дружество „ВиК Бебреш” ЕООД и МВЕЦ-ът. Затова той отправи директен въпрос към Гачев, как „Напоителни системи” могат да контролират количеството вода, която подават.” Вие ли сте спрели ВЕЦ-а или те сами са го изключили?”, попита кметът Гавалюгов. В отговор Гачо Гачев посочи, че договорът, който се подписва с  МВЕЦ-ът е с Главно управление на „Напоителни системи”. „Този договор не стига до мен. До мен идва писмо МВЕЦ-ът да бъде спрян. Ние проверихме и той бе спрян на 11 юли 2016г”.

Кметът Иван Гавалюгов постави въпроса за загубите на 50-те литра вода, които се реализират по водопровода. „Ако тези 80 литра, които излизат от язовира, влизат по предназначение във водопровода, къде са онези 50 литра, които се губят”.
 
Гавалюгов постави въпрос към Гачо Гачев, дали по-удачен вариант е да  се пусне друга тръба фи 426, след като не е работила три години. Гачев заяви, че тя е празна в момента и за да се пусне, трябва да бъде спрян водоподаването по другата тръба. Това обаче щяло да доведе до липса на вода от язовира за Врачеш, Скравена и Зелин. Като решение обаче Гачев посочи включването на речните водохващания.
Отношение по този въпрос взе управителят на „ВиК Бебреш” Цветозар Гаврилов. „С течение на времето тази тръба е празна до Ботевград. Знам рисковете , мислил сме да я пуснем, но това е рискован експеримент, иначе отдавна да сме го направили. Тази тръба е прекарвала 110 литра при пълен язовир по времето на Гачо Гачев”, коментира Гаврилов.
 
В залата бе дадена думата на Тодор Нинов, дългогодишен служител във „ВиК Бебреш”. Той заяви, че проблеми с водата е имало и преди 90 г . По думите му навремето язовира  е захранвал предимно Ботевград с 110 литра в секунда, с 20 литра Трудовец, и спо 10 литра Литаково, Скравена и Врачеш. Нинов препоръча да се помисли как да се възстановят  водохващанията и за Ботевград, докато завали дъжд. „Знаете ли, че имаше 32 кладенци в Ботевград, но те се унищожиха”, добави Тодор Нинов.

Общинският съветник от ГЕРБ Филип Филипов подчерта, че  трябва да се изисти въпросът – все пак минава ли водата през ВЕЦ-а има ли той водомер. Той зирази мнение, че би могло да се търсят сондажи, строени от АПК и язовир Бебреш да стане допълнителен  източник на вода, а не основен.
 
В края на дискусията стана ясно, че захранването на Ботевград с вода от язовир Бебреш става след като тръбата минава покрай МВЕЦ-а. Стана ясно още, че „Напоителни системи” нямат практически възможност да спрат от тяхна страна с кран захранването на съоръжението на входа на Врачеш.

В подкрепа на кмета Гавалюгов Тихомир Найденов заяви, че няма да търси вина, но е хубаво да се инициира съвместно с държавата изграждането на  водопровод с водомер и да се предотврати загубата на 50-те литра вода от язовира.  „Две са посоките – тръба която не аварира и да няма спекулации къде се губи количеството вода”, заяви Найденов.


Източник: balkanec.bg

Коментари (69)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 18:46

    Недоразуменията са виновни, защото са на власт! Това е безспорно! Безспорно е и че са необразовани и некадърни - сами го доказват с неадекватното си поведение, например че ВиК ремонтира за ВАША сметка водопроводи на Нап. системи! Подариха ВиК на държавата (т.е. на собствениците на държавата) и сега гласуват огромни суми общински пари за ВиК, вместо да закърпят някоя дупка! Например лунния пейзаж по ул. "Хаджи Димитър", по която почти всеки ден минава целият град към Кауфланд и фирмите и магазините в бившия Пластхим!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 18:52

    "Според изчисленията на Гачо Гачев, едно лице потребява 5 кубика вода дневно, което прави 166 литра." :shock: :shock: :shock:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 19:32

    Според изчисленията на Гачо Гачев, едно лице потребява 5 кубика вода дневно!!!!!!
    МОЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 19:39

    Този така наречен кмет се сетил да прави комисии за решаване на проблемите с водата, а къде дрема от лятото до сега, когато беше пълен язовира, той не е източен за ден.То бива да си некадърен ама това прелива чашата, лошото е, че страдаме хората.

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 19:45

    За толкова години никога не сме били без вода.И суша е било, но вода сме имали винаги.Е това е новият ви избор на специалисти:)Като си знае момчето възможностите къде тръгна да се хваша на
    това хоро.....

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 19:47

    Трябваше да избира - или кмет под чехъл или незаконните кабеляци и Интернет-монополът заминаваха в небитието.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 19:50

    Виновен е Георги че не му оряза кабелите навреме!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 20:01

    Престанете най после бе тапунгери.Новият кмет ли остави ВИК с милиони задълженния той ли не подмени водопровода той ли унищожи водохващанията и остави общината само на язовира.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 20:01

    Спри се, бре тульовец, дай възможност и на някой друг да пише :D

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (134)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete