Понеделник, 29 Април 2024, 18:28

Трифоновден на Зелинския манастир (ВИДЕО)

1 Февруари, 14:04
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3127 1


Красимир Радославов и Тоня Николова станаха тазгодишните Цар на виното и Царица на лозята, които бяха провъзгласени на днешното тържество, посветено на Трифоновден, което се проведе в Зелинския манастир. Комисия в състав: Георги Везирски, Веселин Николов и Георги Спасов дегустираха представените от винопроизводители вина и определиха трите най-добри, съответно на 1-во, 2-ро и 3-то място.

Трифоновден започна в 11,30 ч. с тържествен водосвет, отслужен от отец Борис. Водеща на празничната фолклорна програма бе народната певица Иванина Иванова. Председателят на кореняшкото дружество „Орханиец“ – Мария Накова приветства всички присъстващи, а Танцов състав „Жар“ с худож. ръководител Георги Иванов изпълни обичани народни хора. Множеството местни жители и гости имаха възможността да опитат от вкусния курбан, който отец Борис освети.

Празникът завърши с традиционното зарязване на лозята от Царя на виното и Царицата на лозята, под съпровода на духовия оркестър.

Припомняме, че Трифон Зарезан е един от най-големите и любими празници на българите. Той се смята за началото на земеделската или селскостопанската година. Българската православна църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон се приема за покровител на лозари, кръчмари и градинари. И така, в нашата традиция се преплитат честването на Свети мъченик Трифон с народния празник Трифон Зарезан – един от най-буйните и жизнерадостни народни празници, отбелязван навсякъде с музика и танци.






Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: ТИТИ 2 Февруари, 11:01

    Честит празник на всички българи ! Много вино и любов ?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete