Понеделник, 6 Май 2024, 15:46

Трима ученици от Ботевград взеха участие в регионалния кръг на състезанието Spelling Bee

26 Март 2016, 19:00
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1425 3


За шеста поредна година в България се провежда състезанието за ученици до 14 години – Spelling Bee. Днес /26 март/ в 32-ро СОУ „Св. Климент Охридски“ и още 8 града в старанта се проведе регионалният кръг. По регламент до този кръг се допускат учениците, класирани на първо и второ място на училищния кръг. От Ботевград това са: Асен Митев и Спасиела Гиздова от 6 клас при ОУ „Н. Вапцаров“ с координатор Жанет Стоянова, а от ОУ „Васил Левски“ - Иван Стоилов (2 клас) и Марян Радков (6 клас) – координатор Мария Каменова и Снежана Геновска.
По регламент за третото място на регионалния кръг се борят всички, класирани на второ място в училищния кръг. От класираните първи пък на училищното ниво, се избират двама, съответно за първо и второ място. Задачите, които трябваше да изпълнят децата бяха разделени в 3 етапа.
Първи – провежда се в 8 кръга, в които учениците трябва да спелуват („spelling” от англ. – да кажат дума буква по буква) дума на английски от предварително оповестен списък от 500 думи.
Втори – разделен е в 4 кръга, в които участниците трябва да произнесат дума на български и да я спелуват на английски.
Трети – да се спелуват непознати думи.
При грешно произнасяне на дума, участникът отпада веднага.
Иван Стоилов (2клас – ОУ „Васил Левски“), класиран първи в училищното ниво, отпадна в 7-мия кръг на първия етап. Правилно спелува думите „dull”(скучен), “south”(юг), “shade”(сянка), “carrot”(морков), “retain”(запазвам), “whistle”(свиркам), но сбърка при произнасянето на думата “upright”(изправен).
Спасиела Гиздова (6клас – ОУ „Н. Вапцаров“), класирана първа на училищното ниво, достигна до 3 кръг на първия етап. Тя обаче  отпадна при спелуването на думата “soggy”(наквасен).
Асен Митев (6 клас – ОУ „Н. Вапцаров“), класиран втори на училищния кръг, отпадна на 6-тия кръг от първия етап. Някои от думите, които спелува правилно, бяха „throw”(хвърлям), “abrupt”(внезапен), “murmur”(мърморене). Отпадна на думата „immense”(огромен).
Марян Радков (6 клас от ОУ „Васил Левски“) не взе участие, поради здравословни причини.
Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Победител в миналогодишното състезание е тринадесетгодишният Теодор Енчев от ОУ „Димитър Благоев“, гр. Велико Търново. 
Надпреварата се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. Осъществява се в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на МОН (Министерството на образованието и науката). Медийни партньори – Дарик радио и БНТ.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Март, 19:42

    Г осподи
    Д аже не знам това Спилинг
    Б ии ли е какво ли е
    О чаквам
    П омощ от пибликата.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Март, 20:49

    Браво на децата :) , нека има повече такива новини, че напоследък само негативи. Колкото до учениците, не се отказвайте, догодина пак..., доста добро представяне, особено на Иван... само втори клас, a направо "издуха" другите :lol: :)

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Март, 21:34

    За кмета ли говориш? :roll:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete