Неделя, 5 Май 2024, 07:23

Цената на хляба няма да се вдига

29 Юни 2013, 20:04
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 629 0


Добра реколта и по-високи добиви от тазгодишната жътва прогнозира земеделският министър проф. Димитър Греков. Той уточни, че не очаква повишаване цената на хляба.
Тази година България ще произведе между 4 и 4,6-4,7 млн. тона пшеница, посочи той пред Дарик.

По прогнози на американското министерство на земеделието родната реколта ще възлезе на 4,6 млн. тона пшеница, което ще направи 2013-а една от най-добрите в последните десет години.

През 2012 година бе произведено 4,2 млн. тона зърно.

Министър Греков обаче направи уговорката, че земеделското производство понякога е трудно за прогнозиране, защото както има около 700 кг. от декар среден добив при някои производители, така има и среден добив от 450 кг от декар. Между 1,8 и 2 млн. тона отиват за вътрешно потребление, а останалите се изнасят, подчерта министърът.

Той посочи, че от предназначените за вътрешно потребление освен за изхранване, малък дял отива и за отглеждане на животните.

Цената на хляба се запазва

Греков каза, че не очаква хлябът да поевтинее, но не смята, и че цените на насъщния ще се повишат при очакваната реколта.

„Нямаме основание за такива резки промени на пазара. Напротив, очаквам една устойчивост не само за тази година, а за в бъдеще", каза той.

На въпрос дали след като се очаква поевтиняване на фуражната пшеница заради добрата реколта в световен мащаб, не би било логично и цените на месото да паднат, Греков коментира, че едва 20 на сто от месото на родния пазар е българско, а останалото е внос.

Земеделските производители имат право да протестират заради случващото се в сектора през последните години, заяви министърът. Той засегна темата за застрашените от затваряне млечни ферми в края на годината.

От данните досега 33 хил. от общо около 80 хил. ферми не изпълняват изискванията на ЕС.

Греков уточни, че в момента тече одит за актуалното състояние на проблема и до седмица ще бъдат ясни резултатите от него.

Източник: http://dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete