Неделя, 19 Май 2024, 02:45

Цветанов: Атентаторът от Бургас остава камикадзе

17 Август 2012, 09:21
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1080 0


Може би някои от моряците не знаят за всичко това, което ще се трафикира. Те първа ще има повече яснота и относно невинността и всичко зависи от екипа как ще съдейства на разследването. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по bTV по повод задържания от испанската полиция български кораб с 3 тона кокаина. Бяха арестувани 21 българи на кораба "Св. Николай".

"От данните от оперативната работа – те са хората, съпричастни към начина на организиране и това, което ще бъде прекарано на този плавателен съд. Не бих казал, че има общо, но в определени моменти се е срещал с част от тези лица”, каза Цветанов.

Името на кораба е сменено в последния момент. "Собственикът на плавателният съд е имал в миналото доста проблемни неща с негови кораби. За кораба "Ванеса” предположението беше за сериозни количества кокаин, които са прикривани, за кораба "Елена” предположенията бяха за контрабандни цигари”, припомни той.

От България е информацията за набирането на екипажа за прекарването на огромно количество кокаин от Южна Америка към Европа. Капитанът на кораба е знаел. В днешния ден смятам, че ще имаме яснота на база на обмена на информация с Испания, посочи той.

Днес Цветанов ще разговаря с министъра на Испания, за да уточнят подробности по това, което ние можем да предоставим като информация на база на разпитите на тримата задържани. "От тримата задържани единият е освободен – Христо. В днешния ден Дойчин е с 24-часова мярка, Руслан е със 72-часова – който е набирал екипажа. Всеки от задържаните може да прецени дали да съдейства. При задържането на такова голямо количество кокаин, при всички случаи се очаква да има разчистване на сметки”, каза Цветан Цветанов.

В немалко от случаите може би някои от моряците не знаят за всичко, което ще се трафикира, посочи той.

"В случая в Испания е доста рано, за да говорим за невинност и виновност. В дните, които предстои да се водят разпитите и доказателствата, които се събират от всички власти, участвали в разследването, мисля, че ще има повече яснота. Всичко зависи и от самия екипаж как съдейства на разследването", каза Цветанов.

В България са задържани трима души. Знаем начина, по който се набираше екипажът, посочи той. "От ГДБОП, когато имахме доста информация за 3 души в България, подадохме я на ДЕА, на Европол, на френските и испанските колеги – за очакването на плавателен съд. Изпълнили сме нашия ангажимент към евроатлантическата интеграция на правоохранителните системи. В тази операция българските граждани са имали отношение към прекарването във водите на този плавателен съд на кокаин. Испанските престъпници са се занимавали с поемането на пратката на испанска територия", каза Цветанов.

Има представители от Колумбия, които участват при товаренето и получаването на пратката в Испания. Това е един интегритет на организираната трансгранична престъпност, допълни той.

Комисията за придобиване на незаконно имущество ще се заеме с тези случаи, увери Цветанов. "Това, което правим и сме го правили винаги, цялата събрана оперативна информация, да бъде предоставен и да се направи преценка дали са били съпричастни или са просто едни наемници за пренос на товар, без да знаят какъв е той", поясни още вътрешният министър. Той обясни, че те първа предстои да бъде уточнено откъде ще бъдат съдени, но това е в територия, извън испански териториални води, в открити води, евентуално ще бъдат екстрадирани някои от тях у нас, за да бъдат съдени в България.

Относно атентата в Бургас, който атентатор взриви автобус с израелски туристи, Цветанов бе запитан дали има вече повече информация за атентаторите. "Говорим за камикадзе към настоящия момент", категоричен бе Цветанов.

Публикациите в медиите не се потвърдиха от израелските граждани, категорично мога да кажа, че багажът не е бил в багажното отделение. Разследването продължава, каза Цветанов.

"Още сме в начален етап. Предположения са, че е имало конфликт между двама предполагаеми заподозрени. Разследването продължава – все още сме в началния етап на един терористичен акт, организиран извън пределите на страната. Това е категорично и не подлежи на никакво съмнение. И двете лица са влезли в територията на страната с фалшиви документи, подвизавали са се с фалшиви личности и фалшиви шофьорски книжки, които намерихме от Мичиган", обясни вицепремиерът.

Според него разкриването на подобен терористичен акт може да продължи с години. Постъпва огромно количество информация. Това са хиляди хора, от които трябва да отсееш двама или трима. Към настоящия момент говорим за самовзривяване, но остава хипотетичната възможност и да е взривен терориста", каза още вътрешният министър. Той посочи, че за първия фоторобот са използвани най-модерните технологии.

"Имаме достатъчно оперативна информация за потенциална държава, но това са версии, без да има достатъчно доказателства за това. Държавата, в която са се подготвяли тези неща, ще бъде оповестена. Молбата ни е да няма свободни интерпретации за това коя е държавата, защото говорим за терористичен факт”, каза Цветанов. Той посочи, че фотороботът, който МВР публикува, е и със снимката от шофьорската книжка от Мичиган, която е с перука и дава повече яснота за извършителите.

За присъединяването ни към Шенген, Цветанов каза, че има критерии, които са заложени за присъединяване към Шенгенското пространство. България и Румъния са изпълнили тези критерии, но много са обективните причини да не се случи това досега – миграцията към Италия от Арабския свят, проблемите в Сирия и много други, смята Цветанов.

България е изпълнила своя ангажимент, увери все пак вътрешният министър и това, което в момента се полага като усилие е да се изпълнява този ангажимент. Миграционният натиск към България от външна граница е някъде около 900 човека годишно. Сигурността е по-силно засилена към ЕС и Шенгенското пространство, когато България и Румъния е част от Шенгенското пространство, счита Цветанов.

За два месеца в Италия влязоха 30 000 емигранти. По думите му, Сирия и проблемите там като потенциален риск към Европа също допринасят за колебливата политическа позиция от определени държави. "България е изпълнила своя ангажимент. Това е установено с всички мисии. Това, което в момента полагаме като усилия, е да изпълняваме тези ангажименти, за да може от ноември да сме част от Шенгенската система".
"Няма никакви новини към настоящия момент, но ви уверяват, че с охранителните служби в целия свят, няма проблем – рано или късно те ще бъдат открити и задържани" - това отговори вицепремиерът, запитан какво се случва с братя Галеви, които са обявени за издирване и до този момент не са намерени.

"Всичко е възможно" – продължи Цветанов, отговаряйки на въпрос възможно ли е те да се укриват в България.

Относно вчерашния случай, при който самоделка бе взривена пред ресторант "Кошарите" в София, собственост на Коко Динев, Цветанов каза, че е видно, че е опит за сплашване и е много важно самите потърпевши да съдействат на службите.

"Мога да кажа, че във вчерашния ден Коко Динев е съдействал, но има още какво да се желае", уточни Цветанов. По думите му "всеки, който извършва или осъществява някаква нерегламентиран дейност извън закона, има основание да се притеснява". Запитан Коко Динев на оперативен контрол ли е, отговорът на Цветанов бе, както обикновено, лаконичен - "не мога да ви споделя подобни неща".

Оказа се, че покрай много му ангажименти, вътрешният министър намира време и за семейството си. Той е бил на концерта на Лейди Гага. Запитан от водещата какво е правил там, Цветанов с усмивка отговори: "Родителски ангажимент. Дъщеря ми искаше да види това шоу и със съпругата ми преценихме, че е удачно и ние да отидем. Голямата ми дъщеря е достатъчно голяма – на 17 г., да отиде сама, но родителският контрол е необходим", оправда се Цветанов защо не е пуснал дъщеря си на концерта, а и той е присъствал.

"Направи невероятно шоу, имаше моменти, в които малко се срамувахме със съпругата ми от думите на Лейди Гага тъй като имаше ругатни", продължи с коментара си за концерта на екстравагантната певица вътрешният министър. "Имаше доста баба и дядовци, които бяха дошли с внуците си, а си мислехме, че ще сме само ние".

Цветанов дори сподели, че не е станал да танцува по време на концерта, но "съпругата ми стана да танцува, невероятно шоу беше, но доста провокативно и предизвикателно беше шоуто на Лейди Гага".

"Няма начин, трябва да живеем с техните проблеми и виждания и да виждат това, което в момента е най-хитовото за всички тийнейджъри на тяхната възраст", продължи Цветанов с типично родителска загриженост. "Несъпоставимо е това, че аз харесвам Веселин Маринов", пошегува се Цветанов на въпрос от страна водещата защо на концертите на неговия любимец той не ходи с дъщеря си.

Източник: inews.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete