Понеделник, 8 Август 2022, 21:46

Творческа среща в ППМГ с писателя Георги Бърдаров

20 Май, 21:25
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 665 0


Писателят Георги Бърдаров гостува на ППМГ "Акад. Проф. Д-р. Асен Златаров" на 19 май от 17.30 ч. Творческата среща с писателя се проведе в двора на училището и започна с цитати от негови книги, в изпълнение на възпитаниците на ППМГ.
Кали Божинова - на електро-акустична китара и Валентин Найденов - на електрическа китара изпълнха "Simple man" на Линърд Скинърд. След представените откъси от творби на Бърдаров, на сцената излязоха Гергана Тодорина и Кали Божинова, които изпълниха песента "Hallelujah" на Ленард Коен. Георги Бърдаров сподели, че тези две песни са сред любимите му. Водещи на събитието - бяха Божидар Маринов и Божидара Златкова. Георги Бърдаров е университетски преподавател, географ и писател. Пред ученическата публика особено внимание блестящият оратор Бърдаров отдели на книгата си "Absolvo te". Той запозна присъстващите с главните герои в книгата и сподели личните си преживявания за посещението му в концлагера Аушвиц. Въпреки че се определя като оптимист, Бърдаров смята, че войната никога няма да свърши - хората винаги ще се избиват.
"Еманация на човешката глупост и еманация на манипулацията". Така интелектуалецът описа войната между араби и евреи. За него няма никаква разлика между палестинци и израелци - и двата народа имат общ произход, и двата езика са семитски. На разположения в двора на Гимназията екран бяха прожектирани много снимки от войната между палестинците и евреите - на срутени къщи, на ранени хора и на страдащи майки. Споменът за "Похода на надеждата" /Движение на хиляди еврейски и арабски жени, чиито близки са изчезнали безследно във войната, и които протестират срещу безумието и убийствата./ В тази връзка прозвуча и песента "Молитвата на майките" на Яел Декелбаум. Песента е пряко свързана с Войната в ивицата Газа, защото е вдъхновена от жените в Походът на надеждата. На цитата от Библията: „Ако спасиш един живот, то ти си спасил целия свят“, Георги Бърдаров отвърна с реторичния контравъпрос: "Ако погубиш един невинен живот, макар не си погубил цялото човечество?". Накрая на презентацията си Георги Бърдаров се обърна към публиката с думите: "Не се страхувайте и не мълчете! Никой няма да ви пита какво е било времето, ще ви питат защо са мълчали поетите."
Директорката на ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" - Даниела Колева, благодари на Георги Бърдаров за приетата покана да гостува на Училището и му връчи подарък. Всеки присъствал на срещата-разговор с Бърдаров, имаше възможността да се сдобие с негови книги с личен автограф от автора.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" , Георги Бърдаров

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (31)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (31)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (444)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (1121)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (73)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (53)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (243)
70% Complete