Вторник, 30 Април 2024, 06:22

Участия и награди на фолклорните състави от община Костинброд

29 Юни 2016, 10:12
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2664 4


Месец юни беше изпълнен с много участия на фолклорните състави от община Костинброд в редица фестивали в страната. Костинбродските танцьори получиха признание за представянето си, като грабнаха редица челни места.

 На 4 юни Танцов клуб „Ритми“ към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1890“ взе участие във фестивала „От Трън по-убаво нема“.  

На 11 юни пък представителите на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1890“ участваха в  ХІV Национален фолклорен фестивал „Шопска песен“ в с. Локорско. Фолклорен клуб „Ритми“ взе първа награда в категория над 18 г. Танцов състав „Ритми“ също зае първото място, но в категория до 18 г. В Локорско участие взеха и НЧ "Заря-1914", като групата за автентичен фолклор до 18 г. зае ІІ място. Мъжката фолклорна група до 18 г. се класира на същото място. Школите „Емиданс“ и „Иркапей“  към НЧ "Г. С. Раковски-1928" от с. Драговищица заеха съответно  ІІ място за танц и ІІІ място за песен. На същата дата детски танцов състав „Ритъмчета“ участва във концерта „Фолклорни ритми в полите на Балкана“, проведен в с. Искрец. НЧ "Заря-1914" от Костинброд също се представиха със свои уникални изпълнения в Искрец.

На фестивала ,,Хоро край Пирина", провел се на 18 и 19 юни в гр. Сандански, танцова школа "Емиданс" спечели първото място!

През месец юни танцова школа "Емиданс" към НЧ "Г. С. Раковски-1928" от с. Драговищица участва в заснемането на клиповете на Гуна Ивановаза и Ива и Велислава Костадинови за "Фолклор ТВ", с които вече школата осъществява поредния си проект.

На 19 юни се състоя събора на с. Алдомировци, където фолклорен клуб „Ритми“ отново се представи на ниво.

Танцов клуб „Ритми“ уважи 20-годишнина на певческата група при НЧ "Св. Иван Рилски-1922" в с. Мрамор, отпразнувана на 24 юни.
 
На 25-26 юни в Боровец се проведе фолклорният фестивал „Магията на Рила планина". Сдружението на хотелиерите присъди престижната награда за най- емоционална, най-атрактивна и артистична група на танцов клуб „Ритми“.  

На 24 и 25 юни 2016 година на откритата естрада в парка на село Дрен, Община Радомир, Област Перник се проведе ХVІ-ия Национален детски фолклорен фестивал с международно участие “СЛЪНЦЕ ИДЕ…”- ДРЕН, 2016. На фестивала се представиха 62 певчески, оркестрови и танцови групи, формации, ансамбли, групи за народни обичаи, обреди и словесен фолклор, групи за детски игри за традиционен и обработен фолклор и 84 индивидуални изпълнители: певци/певици; инструменталисти; . разказвачи и хумористи с общо 1000 участника.

На този фестивал Танцов състав ”Ритми” при НЧ ”Св.Св.Кирил и Методий 1890 г.” гр. Костинброд спечели златен медал и диплом в категорията за ІІ-ра възрастова група от 12 до 18 години. Бронзови медали взеха групата за автентичен фолклор и мъжката фолклорна група при НЧ ”Заря 1914 г.” гр.Костинброд.  

Ансамблите и групите към читалищата в община Костинброд доказват, че успешно съхраняват българския фолклор и традиции и успешно се представят и са оценени на фестивалите в страната. Въпреки тежките времена, в които живеем, танцовите школи демонстрират желани и хъс за запазване и развитие на българската култура. Хубаво е, че школите действат към най-българската институция – читалището, които въпреки всичко развиват активна дейност.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Милослав 29 Юни, 10:26

    В КОСТИНБРОДСКА ОБЩИНА ИМА И ДРУГИ СЪСТАВИ, ВЗЕЛИ УЧЕСТИЕ И СПЕЧЕЛИЛИ НАГРАДИ - “РЕЛАКС“ ОТ НЧ“НОВ ЖИВОТ-1919“ И ТАНЦОВ СЪСТОВ “ЗОРНИЦА“ ПРИ НЧ“ИВАН ВАЗОВ -1947“! ИНАЧЕ ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА МАТЕРИАЛА!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Юни, 16:31

    Другите читалища не споделят информация ;)

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: В.Маргаритов 29 Юни, 17:41

    Браво на малките и "по големи" танцьори на Ритми. Гордейте се че имате такива деца и любители на фолклора в община Костинброд!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Виолина 29 Юни, 20:17

    Непрофесионално е от ваша страна да сте неинформирани,община Костинброд не е само град Костинброд. Четейки статията оставам с впечетлението, че е рекламна дейност.
    Поздравления за самодейците изброени от вас.
    А Вие, пишещите хора, другият път си сверете часовника

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete