Петък, 3 Май 2024, 00:18

Ученик от ПГ по КТС спечели първият Python хакатон с проект за интелигентно земеделие

12 Октомври 2015, 15:37
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3406 5


Победител в двудневното състезание Hack Together, организирано от Strypes България, е отборът на Ивелин Стоянов - Robo Gaia. 15-годишният младеж от компютърната гимназия в Правец спечели първия Python хакатон в София с проекта "Intelligent Planting" - умно устройство за домашно земеделие. Hack Together се проведе на 3-ти и 4-ти октомври, като в него взеха участие общо 11 отбора.
Хакатонът премина под слогана Hack for Productivity, който имаше за цел да вдъхнови участниците за иновативни и креативни решения, насочени към повишаване на продуктивността в бъдещето. Проектът на Ивелин Стоянов е директно насочен към улесняване на рутинните задължения у дома. Устройството за интелигентно земеделие дава бюджетно решение на домакинства и малки земевладелци, като чрез специална система позволява на собственика да се грижи за растенията си от разстояние. Устройството може автоматично да полива, наторява, увеличава или намалява температурата на растението според нуждите му.
„Въпреки възрастта си, Ивелин успя да представи не само напълно завършен проект, който да е пряко свързан с бъдещето и улесняването на живота ни, но и построи работещ прототип на устройството си в рамките на състезанието", споделя Ивайло Бъчваров - най-младият член на журито и съосновател на HackBulgaria.
Победата на Ивелин идва след дългогодишна работа в областта на автоматизацията. Още от 10-годишна възраст младежът започва да автоматизира всички рутинни задължения у дома, за да улесни близките си. 
„Щастливи сме, че всички участници успяха да се справят със задачата, която поставихме толкова абстрактно, именно за да предизвикаме тяхното креативно мислене. Hack Together е първото подобно събитие за нас и сме много горди, че успяхме да дадем сцена на млади таланти да покажат потенциала си. Резултатът наистина е забележителен - за кратко време имаме значителни и завършени проекти, които със сигурност биха били полезни на потребителите.", коментира Йерун ван Хертум, People Operation Director в Strypes България.
Всички участници предложиха иновативни и полезни решения, които могат да се категоризират и в трите актуални технологични тренда в момента - Internet of Things, Cloud и софтуерни приложения и инфраструктура.
Жури на състезанието бяха някои от най-популярните лектори, блогъри и вдъхновители в IT индустрията в България - Ивайло Бъчваров - съосновател на HackBulgaria и HackFMI; Минко Гечев - организатор на инициативата beer.js; Радослав Станков - архитект и ръководител на най-популярната startup програма от Сан Франциско - Product Hunt; Светлин Наков - автор на 7 книги в областта на IT индустрията и създател на Софтуерния Университет.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete