Ученици и учители от СОУ“Христо Ясенов“ се „замесиха“ заедно в хлебна къща „НадЕжко“-гр. София
“Прекланям се пред хляба до земята,
че късче топъл хляб е равно на живот.
Щом сред житата усмихва се душата,
за хляба нека се говори със любов.”
/Ивелина Никова/
Чувство на любов и преклонение към хляба съпътстваше и групата ученици и учители от СОУ“Христо Ясенов“, които замесиха своя първи хляб в Хлебна къща „НадЕжко“ – гр. София. Посещението бе посветено на Световния ден на хляба, който се отбелязва всяка година на 16 октомври. Студеният есенен ден бързо бе забравен сред лъчезарните усмивки и аромата на топъл хляб , които ни посрещнаха в „НадЕжко“.
Оставили есенните облекла на окачалките, някак неусетно всички се превърнахме в професионални хлебари с бели престилки и сита за пресяване на брашно в ръце.За някои от присъстващите това щеше да бъде прощъпулникът в месенето на хляб, за други беше позната дейност, споделена с мама или баба, но за всички, без съмнение, бе желано приключение. Всичко започна като в приказка – с рисуване върху брашно, което предварително бе пресято със ситата. От нашия гид и майстор в месенето на хляб, Мария Григорова- Маша, разбрахме, че всяка стъпка в процеса на месене си има своя дълбок житейски смисъл. Така, например, пресяването на брашното означава етап на пресяване на идеите - да отсееш нужното от ненужното. Следващият етап – добавянето на квас/мая/ , сол и захар насърчава нови идеи, смесва в едно песимизъм и оптимизъм, за да се получи желаното – реализъм. Добавянето на вода спомага за свързването на съставките,а омесването на тестото и умереният натиск имат оформяща сила, чиято посока е постигането на единство на идеите, нагласите и действията. Втасването на хляба означава избягване на прибързаните решения и действия, като оставим да отлежат и да вземем най-добро решение.Печенето на хляба е времето за почивка и осъзнаване колко време е нужно, за да узрее една идея и да реализира пътя от тестото до хляба. “Обикалянето на нивката“ е тест за търпение и време на очакване на резултата от положените усилия. И накрая - разчупване и споделяне на хляба - разчупване на предразсъдъците и разделенията и намирането на общ език чрез споделянето на общия хляб. Ароматът на топлия хляб се издига като “душичка” и така припомня за “насъщния“, за нуждата да се издигаме над всекиндевните материални грижи и да открием най-ценното - споделената човечност.
Преминали през различните етапи, водени умело от Маша стъпка по стъпка, всички участници, разпределени в малки екипи,успяха да се замесят в една приказка, която започна с едно дърво, за което се грижи едно малко дете, което при следващиата група порасна в млада жена с дете в утробата си, премина през групи, в които имаше много слънце, топлина и любов и накрая завърши пак при дървото, което в последната група бе отрупано с есенни листа, огряно от слънчеви лъчи и с пейка, очакваща баба и дядо с порасналото внуче, които ще седнат и ще споделят своята благодарност от живота и от възможността да бъдат заедно. На тръгване всеки взе своето произведение, замесено с любов, търпение и радост , за да го изпече вкъщи, а собственикът на хлебната къща , бате Стефан, подари на групата току – що изпечени франзели от пет вида брашно. На сбогуване всички заедно изпяха „Химна на Ясенов“ , а в кътчето с цветя оствихме и нашата хризантема, която да напомня на домакините за нашата благодарност и за прекрасния ден . Пътуването до хлебна къща „НадЕжко“ бе поредната инициатива в СОУ“Христо Ясенов“, осъществена по проект „Часовете, които ни дават сила“, чиято цел бе ученици от различна възраст , с различен социален статус и техни преподаватели да покажат, че всяка дейност може да бъде полезна за обществото ни , да ни вдъхновява и да ни прави щастливи, когато се проявява търпение, взаимност, грижа за другия, споделеност и добронамереност.
Изказваме нашата най-искрена благодарност към екипа на хлебна къща „НадЕжко“ и специално на Маша за прекрасното изживяване и за предоствената възможност да се „замесят“ заедно участници от клуб „Вярвам в доброто“ със съученици от проект „Включващо обучение“ и с преподавателите Нели Софронова,Диана Цацова, Петя Запрянова, Марина Генова, Петя Недкова, Валя Кусева, фелдшера на училището – Галя Пешева и Петя Цекова, в потвърждение на това, че хлябът е не само храна за стомаха, но и храна за душата!
Източник: balkanec.bg
Ей червените кхмери много сте активни май,треперите ми се струва.