Понеделник, 20 Май 2024, 04:35

Ученици от ГПЧЕ "Алеко Константинов" отбелязаха немския празник Fasching (снимки)

12 Ноември 2012, 14:25
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2522 5


По традиция немският фестивал, наречен Фашинг, започва на 11.11 точно от 11:11 часа. Но тъй като тази година 11.11 се падна неделя, учениците от немските паралелки в ГПЧЕ "Алеко Константинов" отпразнуваха празника днес - 12.11 от 12:11 часа. Маскирани като комикс герои,  феички, зайчета, полицаи, бебета и каубойки, учениците обикаляха през целия ден из училището, а в уречения час се събраха всички пред входа му за няколко общи снимки, както гласи традицията от години. А пък самото тържество, с което ще отбележат карнавала, ще се състои през март месец, когато е неговият край. Няма какво толкова да се каже за тази феерия от приказни герои, снимките говорят сами за себе си.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Ноември, 22:34

    така ли ще се разнасят по првец до март?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Ноември, 23:39

    "Няма какво толкова да се каже..."
    Какви са тези изрази, да му се не знае... С такива статии опорочавате всичко, което реално се случва!...
    Има какво да се каже! Има много какво да се каже! Хората извън гимназията надали знаят нещо за Фашинг-а... разкажете... поне това! Отново много постно...

    Иначе браво на дейните учители и ученици! Тази гимназия и тези хора дават живот на целия град! Браво!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 13 Ноември, 10:26

    В Католическа Германия и Австрия, хората празнуват Fasching. Предполага се че "Fasching" произхожда от старогерманските думи vaschanc или vastschang – последната напитка преди пости. Исторически по време на Fasching простолюдието е имало право да се маскира и да пародира аристрокрацията и главите на църквата и държавата без да се страхува от наказания или унижения.

    Когато нещата излезли извън контрол, обичая е бил забранен. Императрица Мария Тереза (1717-1780) дори била забранила в един момент носенето на маски по улиците; след което пиршествата се преместили по къщите. Така е било поставено началото на великолепните балове с които Виена е станала прочута.

    Блясъка на Виенските балове с маски е оказал влияние върху безброй балове които се провеждат по същото време, в други части на света. Средната класа в градовете е започнала да следва примера на светските дворове да организира маскаради в които хората се дегизирали, костюмни балове в които фантазията в облеклото е главната атракция и балове с маски където официалното облекло е гарнирано с артистична или екзотична маска или полумаска.

    Повече от 300 бала се организират по време на Виенския Fasching. Началото се дава с Императорския бал в замъка Хофбург, където плахи лакеи посрещат гостите и разточителни вечери са сервирани в прекрасно декорирана обстановка. Отсъствали са виковете "helau" и "alaaf" които иначе са се чували чак в Кьолн. В традиционния дух на Fasching, безгрижните гостите от южните райони са танцували валсове цялата нощ.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 13 Ноември, 19:05

    Браво за кратката беседа за "Fasching", защото много хора не знаят нищо за него. И пак предполагам е дело на някой учител-професионалист от ГПЧЕ!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (254)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (139)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete