Неделя, 19 Май 2024, 15:59

Ученици от ОУ "Васил Левски" се включиха в Международния ден на музеите (Снимки)

16 Май 2014, 17:39
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1203 1


За 37-ма поредна година, международната музейна общност празнува Международния ден на музеите (IMD) на 18 май 2014 . Различни събития са организирани в хиляди музеи от цял свят, за да отпразнуват този празничен ден. 
Тази година, повече от 35 000 музеи се готвят да отпразнуват събитието в повече от 100 държави на пет континента.
Темата на 2014 година е: Музейните колекции свързват. 
Днес от 15:00 ч. Исторически музей Правец посетиха децата от ІІІ клас при ОУ „Васил Левски” гр. Правец с ръководител Веселка Нинова от „Работилница в музея”. Те пресъздадоха с различни техники образци от народното творчество, изваяни от ръката на майстори занаятчии, изработени от глина, текстил и дърво, чрез контакта с автентични предмети, включени в постоянната музейна експозиция. Учениците се докоснаха до отминалите времена и техния дух. С помощта на музейните служители и своята учителка те изработиха обреден хляб с красива украса, пресъздаваща традициите и обредността на българина за пролетния празник Цветница.  
В мероприятията по повод Ден на музея ве включиха и учениците от ІV клас при  ОУ „Васил Левски” гр. Правец с ръководител Янка Бановска от клуб  „Училищна памет – докосване до оригинала”. Те  се върнаха в миналото чрез допира до оригиналните музейни експонати – вещи, документи и предмети, свързани с развитието на образователното дело в Правец. Децата влязоха в „обувките на другите” – учениците от отминалите времена, как са писали, какви учебни помагала са използвали, как са се обличали и пр.
Гости на ИМ - Правец бяха децата от двете детски градини в Правец.
От 17:30 ч. бяха представени атрактивни обекти на културно-историческото наследство в община Правец - „Памет за миналото” –  в DVD и нов уеб сайт. Учениците имаха  възможност да се запознаят с четири тематични маршрута, които разкриха богато историческо наследство и очарование на древната култура на Правешкия край. Представени бяха доказателства за отминали епохи, огнища на вяра и духовност, митични култови традиции и съвременно творчество, традиция и устойчивост във времето.
На 17 май (събота) от 17.00 до 23.30 часа ще бъде отбелязана Европейската нощ на музеите с отворени врати в Исторически музей-Правец и Музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков. Всички гости и жители на гр. Правец могат да посетят и разгледат експозициите.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (253)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete