Сряда, 15 Май 2024, 08:46

Ученици от ПМГ проведоха открит урок по химия в Съдебната палата

10 Юни 2016, 14:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2818 9


Учениците от 11 „в“ клас на ПМГ „Акад.проф. д-р Асен Златаров“ проведоха открит урок по химия под формата на ролева игра в Съдебната палата в Ботевград. Специален съд на поколенията по дело: „Ролята на измамните блаженства“ бе името на ролевата игра.

Гости на днешната изява бяха: старши експерт по природни науки и екология в РИО София регион Илонка Ценкова, директорът на гимназията Даниела Колева, Венета Терзийска, главен учител в ПМГ и класен ръководител на 11 „в“ клас, учители по природни науки от училищата в общината и представители на гражданското общество в лицето на учениците от 11 „в“ клас на ПМГ.

Учениците изпълняваха роля на адвокати, прокурори, съдия и съдебни заседатели. Ролята на съдия изпълняваше Стоян Клюнков, който даде ход на делото. Той обяви, че на съдебното заседание се явяват страни, както следва: подсъдими: Алкохол, Тютюн и Наркотични вещества, прокурори и адвокати на подсъдимите, съдебни заседатели и представители на гражданското общество. 

Съдия Клюнков откри заседанието. Съдът тряваше да реши кой е отговорен и има ли нарушения срещу човечеството и природата при използване на някои химични вещества, считани за блаженства при разрешаване на някои лични проблеми.

Първият подсъдим бе Алкохолът. Прокурорът в лицето на Маргарита Николова имаше за задача да запознае присъстващите с обвиненията срещу Алкохолът, както и да се аргументира. В обвиненията си тя подчерта, че алкохолът има негативно влияние върху човешкия организъм и, че той е причина за различни болести - предизвиква забавени реакции, дехидратация и др. Николова представи доказателства пред съда.

Защитата в лицето на адвокат Станислава Михайлова обори казаното, като твърденията, които изложи бяха, че приемането на алкохол в малки количества не е опасен за здравето на хората.

Следващият подсъдим бе Тютюнът. Даниела Милчева в лицето на прокурор изложи своето обвинение. Според нея тютюнът убива повече от половината от хората, които пушат. Тя бе подготвила и статистика, която показва, че най-много пушачи има в Гърция- 42%, а след нея е България с 32%. Милчева показа и едноминутно клипче за вредата от цигарите.

Защитата в лицето на адв. Мария Димитрова оспори казаното, като обясни, че пушенето действа успокояващо, както и че 10 цигари на ден не вредят на здравето.

Последният подсъдим бе Наркотикът. В лицето на прокурор бе Владислав Горчев, който изложи обвиненията си. Той обясни защо наркотични вещества, като хероин, кокаин и амфетамин са вредни за хората.

Адвокатът в лицето на Ангел Ангелов пледира казаното и показа как изглеждат някои от наркотичните вещества.

Съдът прие за установено, че всеки ден, всеки час ние унищожаваме себе си. В интерес на цялото човечество е да бъдат разрешени въпросите, засягащи правилното използване  на химичните вещества, така че да не вредят на хората и на природата. Съдията предложи съдът да вземе следното решение: да се работи отговорно за повишаване знанията на младото поколение, за влиянието на алкохола, тютюна и наркотичните вещества. Така приключи съдебното заседание.

Радка Гетова, учител по химия, благодари на учениците за сериозната подготовка и отношение, с което са подходили при изпълнението на тази задача.
Старши експерт по природни науки и екология Илонка Ценкова поздрави учениците и подчерта, че е възхитена от подготовката на златаровци.
Директорът на училището Даниела Колева и класният ръководител на 11 „в“ клас Венета Терзийска също отправиха своите поздравления.

Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Юни, 15:19

    Браво на г-жа Гетова!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Юни, 15:49

    Какъв Владислав Гетов :@Горчев! Смотаняци

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Юни, 17:31

    БАЩА ВИ ГОРЧЕВ Е НАРКОТИКК

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Юни, 17:36

    golema novina

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: 23 11 Юни, 04:24

    Пълни тъпаци,как може да пускате това в "новинарски" сайт?
    Вие сте пълни минуси,вземете се в ръце и направете от тоя сайт наистина НОВИНАРСКИ сайт а не "НОВИНАРСКИ"

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 11 Юни, 04:59

    Това е чудесна, позитивна идея.Кеф ми е да виждам, че учители и ученици се забавляват, учейки и са толкова креативни! А за злобеещите, дано да намерите нещо, което да ви прави щастливи и осмисли живота ви.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Станка Донкова 11 Юни, 11:43

    Поздравления към всички ученици,представящи в интересна форма проблема.А госпожа Р.Гетова е уникален човек и прекрасен учител.Щастливи сте да я имате за преподавател!!!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 11 Юни, 12:00

    - Би ли ми казал кой път да хвана оттук?
    - Зависи накъде отиваш - отвърна Котака.
    - Все едно накъде... -каза Алиса.
    - Тогаз е все едно кой път ще хванеш - рече Котака.
    -... само да стигна някъде - добави Алиса, за да поясни.
    - О, сигурно ще стигнеш - рече Котака, - стига да вървиш достатъчно дълго...
    Алиса и Чеширският котарак

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 11 Юни, 20:49

    Бравос! Очакваме с нетърпение и следващите открити уроци:
    по математика - в историческия музей
    по физика - в бюрото по труда
    по биология - в социални грижи
    по география - в старческия дом
    по политически науки - в кметския кабинет...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete