Понеделник, 6 Май 2024, 14:02

Ученици от ПМГ заседаваха в ботевградския съд

6 Юни 2014, 10:19
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1764 2


Разбира се, не става дума за съдебен процес, а за открит урок, в който взеха участие ученици от  XI „в” клас на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – Ботевград. Под ръководството  на учителката по химия и опазване на околната среда – Радка Гетова, възпитаниците от  немската паралелка с профил „Химия” показаха по различен начин знанията и позициите си по една от актуалните теми на съвремието – човекът и околната среда.
В една от залите на Районния съд – Ботевград, в ролята на съдия по делото бе ученичката Ралица Илиева, а съдебни заседатели – Мина Панова и  Силвана Стоянова. Както се полага по всеки един от казусите имаше обвинители и защитници. Тук бяха като представители на гражданското общество ученици от гимназията и италианските им гости, пребиваващи в рамките на програмата за сътрудничество между ПМГ и училище „Бартоломео Лоренци”, град Фумане, област Верона.
Специалният съд на поколенията  трябваше да вземе решения по важни въпроси, свързани с развитието на науката химия и въздействието й върху околната среда и човека. Затова и делото, по което дискутираха учениците, бе наречено „Химия и екология – 2014”.
Съдът се произнесе за това кой е виновен за състоянието на природата и какъв е приносът на хората за състоянието на околната среда.
За да стигне до крайното решение бяха изслушани тезите и контрапозициите на спорещите страни.
По първия казус – радиоактивно замърсяване – докладваха адвокат Мирослава Петкова и прокурор Марина Петрова. Защитата се опита да представи положителния ефект от използване на атомната енергия, както и полезните свойства на минералните води, съдържащи висока степен на радиация. В отговор обвинението представи видеоматериал от последствията от аварията на Чернобилската атомна централа преди 28 години.
За ползата и вредата на нефта и нефтените продукти, по втория казус от делото, говориха адвокат Николай Нецов и прокурор Цветослав Христов.
Третият казус бе посветен на използване нитратите в селското стопанство. По темата неопровержими доказателства представиха и двете страни – защитата в лицето на Яница Накова, и обвинението, представяно от прокурор Мая Петкова.
Възможен ли е животът ни без пластмаси дискутираха участниците в четвъртия казус от делото. По темата своите защитни позиции и обвинения изказаха Християн Ненов, в ролята на адвокат, и Марая Кръстева, представител на обвинението.
Откритият урок завърши с прочитане решението на съда, в което основният извод гласи – правилно да се  използват  научните открития, така че да не  да вредят на природата и човека. Ако не победи разумът, човечеството и нашият дом – природата – са обречени на гибел, бе заключението на съдебния състав.
 
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Ilcheva 6 Юни, 15:35

    Много са сладки! Успех във всичко и сбъдване на всички мечти!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 8 Юни, 10:25

    This is awesome

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete