Събота, 27 Април 2024, 22:17

Ученици от софийско училище посетиха НПГ по КТС

7 Октомври 2019, 17:15
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2789 0


Ученици и учители от 61 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. София посетиха Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в гр. Правец във връзка с Европейската седмица на програмирането, като тази година тя се провежда между 5 и 20 октомври. Идеята е да се популяризира програмирането, да се покаже на младите хора как идеите оживяват с помощта на програмирането, тези умения да станат по-ясни и разбираеми и да се съберат на едно място мотивирани хора, които искат да учат.

Директорът на средното училище д-р инж. Трифон Трифонов приветства всички гости и накратко разказа интересни и любопитни факти, свързани със създаването на гимназията и със създаването на компютрите от серията "Правец", както и с обучението и преподаването в момента. Представени бяха възможностите и предимствата за развитие след завършване на училището. В НПГ по КТС в момента се обучават 680 ученици от цялата страна, изучавайки специалността "Системно програмиране". 480 от тях са на общежитие.

Венцислав Начев, който е завършил професионалната гимназия, а сега преподава в нея в областта на програмирането, роботиката и електрониката, описа на децата какво точно представлява компютърът, показа нагледно разглобен такъв, описвайки подробно всички части. Като един млад човек, който наскоро е завършил ТУ - София, разказа от личен опит какви са предимствата от това да бъдеш наистина добър програмист. Спектърът за реализация както в България, така и из целия свят е огромен, а заплащането е доста по-добро от това в други сектори. Днешният свят е свят на компютрите и електрониката, приложими навсякъде в човешката деност.
Децата бяха разделени на няколко групи, за да имат възможността да посетят "Клуб Роботика", където се правят макети от ученици, повечето от които се управляват чрез мобилни приложения от телефон - макети с крушки, колички , соларни панели и др. Учениците посетиха и музея, в които се намира първият компютър "Правец", който е произведен в България за масова употреба. В заседателната зала те от близо се запознаха с частите на компютъра. 

Посещението на децата завърши с много положителни емоции. Днес те научиха много нови неща в сферата на компютърното програмиране, които със сигурност ще им бъдат от полза. Голяма част от учениците заявиха смело, че това е точното място за тях, в което искат да учат след няколко години. 



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete