Петък, 3 Май 2024, 05:18

Училищен етап от националната ученическа викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“

20 Април 2017, 17:23
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1501 2


На 19.04.2017 година в СУ „Христо Ясенов“, град Етрополе се проведе училищно състезание по безопасност на движението под надслов „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ“. Целта на състезанието е да се изградят умения и навици за действие в условията на пътното движение и формиране на култура за безопасно поведение на пътя. В състезанието участниците бяха разделени в две възрастови групи, едната от 1 до 4 клас, а втората от 5 до 7 клас, като всеки един от отборите бе по четири човека.
Ръководител по провеждането на състезанието бе Кати Дочева, съорганизатори и съдии на мероприятието бяха Любомир Лазаров – Управител на СУАБ – СБА – ЕООД, град Ботевград и Светослав Кръстев – председател на Националното движение по приложно колоездене.
На мероприятието присъстваха Росица Иванова – Началник отдел „Социална политика, спорт и туризъм“ и Десислава Лазарова – старши експерт „Култура, спорт и туризъм“.
Велосъстезананието се проведе в двора на СУ „Христо Ясенов“, като всеки един от участниците трябваше да премине през 5 елемента, за да финишира при поставения знак „Стоп“. Преди началото на състезанието г-жа Мила Манчева – Директор на СУ „Христо Ясенов“, град Етрополе и г-н Светослав Кръстев пожелаха на участниците успех, хъс и да покажат колко са добри. След приключването на велосъстезанието, децата решаваха тест – листовка по отбори, която съдържаше 20 ситуации. В следващия кръг, участниците трябваше да установят повреда/неизправност на велосипед. След отличното справяне на отборите, те участваха в ситуация за оказване на долекарска помощ при пътно транспортно произшествие с посочени конкретни действия, които трябва да бъдат подредени в правилната последователност на изпълнение. Повече разяснения за това как да окажат първа помощ даде Галя Пешева – медицински специалист в СУ „Христо Ясенов“, град Етрополе. Основните въпроси, които се обсъдиха бяха относно как да разберат какво е състоянието на пострадалия, на кой телефон трябва да се обадят, как да проверят дали пострадалия е в съзнание, какво се прави при изгаряне и много други важни въпроси. Този кръг от практическото задание включваше и сглобяване на пътен знак. С тази задача отборите трябваше да се справят за 2 мин, като наредят 3 пътни знака.
След приключване на всички кръгове се получи следното класиране:
На I-во място отбор в състав /възрастова група 5-7 клас/:
Палмира Петкова - VI клас
Иван Ангелов – V клас
Памела Гетова – VI клас
Ванеса Дачева - VI клас

На II – място отбор в състав/възрастова група 5-7 клас/:
Ралина Лазарова – VI клас
Васил Лазаров – V клас
Стоян Василев – V клас
Бояна Кирчева – V клас

На I място отбор в състав /възрастова група 1-4 клас/:
Васил Вълчанов – III клас
Мартин Иванов – II клас
Ния Недялкова – IV клас
Цвети Григорова – III клас

На II място отбор в състав /възрастова група 1-4 клас/:
Георги Христов – I клас
Рая Йорданова – I клас
Лъчезар Велъов – V клас

Всички участници получиха грамоти и моливи за рисуване, а отборите на първо място получиха футболна топка и отборна грамота. Отборите, които се класираха на второ място получиха федербал и отборна грамота. Индивидуални награди за най – добро представяне в колоезденето бяха връчени на Мартин Иванов и Палмира Гетова.
Директорът на училището Мила Манчева и Кати Дочева поздравиха децата за добрите знания и практически умения, които показаха в училищния кръг.
Слави Кръстев поздрави организаторите и децата за показаните успехи. Той им пожела да се виждат и на Републикански състезания, където могат да представят града по много достоен начин.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Април, 15:40

    dran, dran

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Април, 16:42

    Napishete neshto i za voleibola tova e hubavo no otrazete i voleibolistite

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete