Неделя, 5 Май 2024, 20:49

Общински фонд ще подкрепя професионалното развитие на кадри в здравеопазване

25 Април, 20:02
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1399 4


По време на своето редовно заседание Общински съвет - Ботевград взе решение за учредяване на Общински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор "Здравеопазване" за Община Ботевград. Гласувани бяха и правилата за организацията на реда на работа на този фонд.

"Считам за целесъобразно да бъде учреден Общински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор "Здравеопазване" за община Ботевград, чрез който да се подпомага обучението на медицински специалисти в сектор "Здравеопазване" на местно ниво, респективно да се осигурява последващата им реализация в лечебното заведение на територията на Община Ботевград. Проучването, което сме направили в тази посока показва, че подобни фондове са един добре работещ механизъм, чрез който могат да бъдат стимулирани повече млади хора, обучаващи се за специалисти в областта на медицината и здравните грижи, да практикуват в нашата общинска болница, която има остра нужда от такива специалисти", се казва в мотивите на вносителя на докладната Иван Гавалюгов.

Предложен бе и проект на Правилник за организация и реда на работа на Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор "Здравеопазване". Посредством този нормативен документ ще се определят органите, редът и условията за финансово подпомагане на обучението на студенти.

Средставата във фонда ще бъдат осигурявани от бюджета на Община Ботевград.

"Благодарение на идеята на д-р Владимирова сега внасяме предложение за разкриване на този фонд. Надявам се по този начин да мотивираме млади жители на общината да погледнат към нашата общинска болница и да работят в нея, за да се получи устойчив и градивен процес за изграждане на качествени здравни услуги. Чрез фонда общината ще предоставя ежемесечна стипендия по време на следването на студентите. Вярвам, че реализирането на тази идея ще изиграе положителен ефект в решаването на кадровия проблем." Това каза кметът Иван Гавалюгов пред общинските съветници.

Борис Дренов отправи похвали за предложението и отправи запитванеза размера на средствата, които ще бъдат заложени в бюджета за целите на фонда.
В отговор кметът Гавалюгов заяви: "Предполагам ще има интерес и съм убеден, че ако гласуваните средства се окажат недостатъчни, ще гласуваме увеличението им. Нашето желание е да подпомогнем всички желаещи."

Общинският съветник Георги Данов също отправи поздравления за идеята и предложи промени в докладната, които не бяха приети. Неговото предложение бе стипендията да бъде отпускана още от първия семестър от обучението на студентите, както и да им бъде заплащан задължителния летен стаж.

Адв. Георги Донков определи идеята за учредяването на фонда като "добра идея, доста закъсняла, но все пак добра".

Предложението бе прието единодушно.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (5) (2)
    1. добавен от: Анонимен 25 Април, 20:38

    Задължителният летен едномесечен стаж не се плащаше и по социалистическо време, но тогава обучението беше безплатно, а цените доста по-достъпни за повечето хора. Тези стажове започваха от трети курс и се водеха учебни стажове, като първият стаж започваше с практика по сестрински манипулации за бъдещите лекари. Тогава също имаше стипендии за студенти, обвързани с високи оценки от учебния процес. Та така, предложенията на общинският съветник от БСП, Георги Данов бяха отхвърлени при гласуването, въпреки че той неколкократно повтаряше какво да отпадне и какво да бъде допълнено. Но не се аргументира разбираемо, а повече с назидателен тон. Пък и по принцип стипендии се обвързват с постигнати резултати.

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (3)
    3. добавен от: Анонимен 26 Април, 09:59

    Приказки от 1001 нощи !

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Април, 10:24

    Стипендията за обучение трябва да е обвързана с две условия:постигнат минимум като успех ,посочен в правилника за отпускане на стипендии,и също минимален срок на работа в здравното заведение.А защо не и последващо стимулиране при желание за получаване на по-висока образователна степен,или специалност.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (216)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete