Вторник, 23 Април 2024, 17:31

Удължават срока за "Патронажна грижа"

17 Март 2022, 10:20
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 456 0


През месец април 2021 г. община Драгоман в качеството си на бенефициент сключи административен договор с Министерство на труда и социалната политика за изпълнение на дейностите по проект „ Патронажна грижа + в община Драгоман и получаване на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на заложените дейностите в размер на 188 152, 33 .лв.
Изпълнението на дейностите по договора стартира на 01.05.2021 г. и е със срок 13 месеца, като чрез него се осигурява подкрепа и предоставяне на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19.
Към настоящия момент дейностите се изпълняват и осигуряват продължаване на подкрепата по осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домове на лицата, които са най-застрашени от COVID-19.
На 14.03.2022 г., г-н Андрей Иванов – кмет на община Драгоман подписа допълнително споразумение към административния договор с Министерство на труда и социалната политика за продължаване на дейностите по Проект BG05M9OP001-6.002-0036 „ Патронажна грижа + в община Драгоман“, чрез процедура BG05M9OP001-6.004 „ Патронажна грижа + - Компонент 2” и получаване на допълнителна безвъзмездна помощ в размер на 94 076.16 лв.
Чрез сключване на допълнителното споразумение към действащия административния договор, дейностите по проекта ще бъдат удължени с 6 месеца, считано от деня следващ крайната дата за изпълнението на съответните дейности по по Проект BG05M9OP001-6.002-0036.
Сключването на анекса е от обществен интерес, тъй като изпълнението на договора в съответствие с предвидените в оперативна програма условия по схемата е предпоставка за постигането на планираните цели и индикатори и е гаранция за успешното реализиране на предвидените съгласно програмата индикатори. Чрез продължаване на дейностите по проекта ще се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на хора с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на услуги в домашна среда и изграждане на капацитет за предоставянето им.
Предоставянето на допълнителна финансова подкрепа във връзка с мерките по превенция от заразяване с COVID-19 и предоставяне на патронажна услуга ще осигури продължаваща подкрепа в извънредната обстановка в отговор на актуалните нужди, свързани с превенция и ограничаване на коронавируса и потребностите на уязвимите групи.
ПРОЕКТ „ ПАТРОНАЖНА ГРИЖА + В ОБЩИНА ДРАГОМАН “
Проект BG05M9OP001-6.004-0038 „ Патронажна грижа + в община Драгоман“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-6.004 „ Патронажна грижа + - Компонент 2” се реализира в община Драгоман и е с обща стойност – 94 076.16 лева - средства от ЕСФ.
Начална дата на проекта 02.05.2022 г.
Крайна дата на проекта 02.11.2022 г.
В продължението на проекта се предвижда продължаване на дейностите по предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги за лица с увреждания и лица в риск, във връзка с ограничаване разпространението и преодоляване на последиците от COVID-19.
Целта на проекта е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажна грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19.
Основните дейности по проекта са:
Направление 1 – дейност Патронажна грижа
Целта на дейностите по изпълнените на НАПРАЛЕНИЕ 1 е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи чрез услуги в домашна среда. Дейността включва предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, които да осигурят непрекъснатост на грижата, чрез участие на различни специалисти и заинтересовани лица, утвърждаване практиката на предоставяне на комплексна грижа чрез предлагане на между секторни услуги.
Конкретните дейности, които ще обхване патронажната грижа са следните: поддържане на личната хигиена на потребителите; поддържане на хигиената на дома; при необходимост приготвяне храната на потребителя; придружаване при разходка, посещение при лекар. Лицата ще имат достъп и до доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция).
Ще бъдат обхванати най-малко 31 потребители на интегрираните мобилни услуги.
Направление 2 – дейност Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности
Целта е да се предостави подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19.
За изпълнение на дейността ще се обхванат четири социални услуги: Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания с капацитет 14 лица, Център за обществена подкрепа с капацитет 30 лица, Кризисен център за деца жертви на трафик или пострадали от насилие с капацитет 10 лица, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с капацитет 12 лица.
Избраните позиции са помощен персонал, като ангажиментите на наетите лица са пряко свързани с изпълнение на дейностите по превенция на COVID- 19.
Очаквани резултати при реализиране на проекта:
- Обхванати най-малко 31 потребители на интегрираните мобилни услуги.
- Продължаване на подкрепата по осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домове на лицата, които са най-застрашени от Корона вируса.
- Подобряване на координацията и интеграцията на социалните услуги и осигуряване на равен достъп до социални и здравни услуги на хората от уязвимите групи.
- Осигуряване на комплексна подкрепа на семействата, полагащи грижи за зависими членове.
- Прилагане на подход с висока степен на сътрудничество и комуникация между здравните, социалните професионалисти и специалистите от други сектори.
- Споделяне на информация между членовете на екипа, грижите за потребителите.
- Осигуряване качество на патронажната грижа.
- Устойчивост на професионалния стрес и формиране на умения за справяне с проявите на синдрома на „емоционално прегаряне“ по отношение на наетите по проекта лица.
- Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 за делегираните от държавата дейности, функциониращи на територията на община Драгоман.
- Подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19.
- Пълноценно функциониране на социалните услуги в община Драгоман в условията на усложнена епидемиологична обстановка при прилагане мерки за спазване принципите на добрите практики на лична и обществена хигиена.
Проект BG05M9OP001-6.004-0038 „ Патронажна грижа + в община Драгоман“ се реализира по ОПРЧР с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (179)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete