Петък, 26 Април 2024, 23:49

Удари първият звънец на новия парламент, депутатите положиха клетва

12 Април 2023, 14:15
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 177 0


Удари първият звънец на новото Народно събрание. 49-ият парламент по традиция бе открит от най-възрастния депутат - Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

Минути по-късно депутатите положиха клетва и изслушаха на крака химните на България и на Европейския съюз.

Първата реч в новия парламент държа председателстващият Вежди Рашидов.

"Уважаеми колеги, молих се за разум, дълбоко вярвах, че разумът е основното необходимо нещо, за да може България да се оттласне от дъното. Народът все повече живее в чувство за липса на сигурност, на шанс за единение и надежда за по-добро. Днес отново се срещаме с омразата, с отказ за диалог и с глупави мантри за минало и бъдеще, услужливо пропускайки настоящето", заяви доайенът в 49-ото Народно събрание.

Той отправи апел към новите народни представители с думите: „Моля ви, да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на добруването на българския народ и неговото бъдеще. Нека оставим поне сълзите на хората да са чисти, а мъките им - откровени. Желая ви ползотворна работа!”.

Последва обръщение на президента Румен Радев към народните представители.
„На 49-ото НС е отредена съдбовна роля. Всички очакваме то да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива пред страната и бъдещето ни като демократично общество”, каза държавният глава.
Преди това той обясни, че е свикал първото заседание в Страстната седмица заради неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност.

„Предизвикателствата към това НС са големи, но и приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което да гарантира доходите на българските граждани, но и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата. Надявам се и е редно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с дългосрочни политики, за които да носи отговорност. Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет. Но крайната дума ще бъде ваша. Особено в частта за дефицита”, каза Радев.

Радев каза, че очаква това Народно събрание да подкрепи европейския курс на България, зададен от служебното правителство, като приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа е осъзната, реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема от поредица предизборни кампании”, каза Радев.

„Очаквам най-сетне да се подходи с отговорност към националната сигурност и да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива, ще решим комплексните дълбоки проблеми на модернизацията на Въоръжените сили. Такъв подход е бягство от отговорност ”, каза Радев. „Истинската модернизация изисква сериозно ангажиране на националния бюджет, изисква компетентен и всеобхватен подход към превъоръжаването”, продължи президентът.
„Каквото и да е следващото управление, може да е устойчиво и ефективно, само ако се основава на ясни и споделени принципи и приоритети, да не забравяме и ценности. Предизборната кампания приключи, а обществените очаквания пред това НС са огромни. От вашите решения зависи просперитетът на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги и заклинания, а с действия, загърбване на личните и партийни интереси и с единение в името на амбициозни национални цели. Искам да ви пожелая успех във вашата високоотговорна мисия”, завърши президентът.

След това представители на всички партии в НС прочетоха и първите декларации в новото Народно събрание.

ГЕРБ-СДС
Резултатите от изборите задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. С вота си българските граждани показаха, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.
„Решаването на политическата криза не може да се случи по удобен начин за нито една от партиите. Няма работеща управленска конфигурация, която да не породи напрежение сред нашите членове и симпатизанти. Въпрос на политическо лидерство е правилните решения да се вземат навреме. Въпрос на смелост е да излезем от рамките на тактическите сметки”, категорична е тя.
Атанасова посочи, че от ГЕРБ-СДС знаят от опит, че най-трудната битка в политиката е тази със самия себе си, със собственото си его, илюзии и недостатъци. „Тази битка е далеч по-важна от конюнктурните битки с актуалния политически опонент, защото е решаваща за дългосрочните перспективи пред всяка политическа сила”, подчерта депутатът.
Тя добави, че през последните две години от ГЕРБ са били подложени на „редица изпитания”. „Но най-голямото от тях беше изкушението да се превърнем в секта. Да се затворим в себе си и да заживеем в собствения си свят, далеч от действителността, да се отдадем на мечти за реванш и жажда за отмъщение. Не позволихме да се превърнем нито в жертва, нито в палач”, подчерта Атанасова.
Депутатът от ГЕРБ посочи, че от партията нямат самочувствието, че са спечелили изборите, защото ясно виждат, че гледната им точка е една от многото в този парламент. „Нашата победа няма как да се състои в проценти, числа, депутатски места”, заяви тя.
Атанасова добави, че са готови не просто да разговарят с всяка от партиите в парламента, но и да се съобразят с различните аргументи. „Ние сме тук не да разширяваме обществените разломи и да отваряме нови рани в тъканта на нацията”.
На Велика сряда, когато Юда е предал Спасителя, Атанасова призова да не се забравя, че в основата на всяко предателство стоят липсата на смирение и непотиснатата гордост. „Вярвам, че осъзнаваме отговорността си. Знаем опасностите, пред които сме изправени, и ще вземем решения, с които няма да предадем мечтите, доверието и вярата на избралите ни”, обеща депутатът от ГЕРБ.

ПП-ДБ
„От името на коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България” искам отговорно да заявя, че е крайно време след толкова безуспешни опити най-сетне българският парламент да заработи и да започнем да решаваме реалните проблеми на хората. Не през изпразнена от съдържание риторика, а с реална законодателна програма, която да отразява истински важните приоритети на България. Време е да запретнем ръкави”. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков от трибуната на парламента.
Той открои основните приоритети, сред които подпомагане на земеделието, малките и средни фирми, влизането на България в Шенген, приемането на антикорупционно законодателство, приемането на бюджет, качествено медицинско обслужване.
„Не е нормално да внасяме 70% от месото, 50% от доматите и 30% от млякото", каза той относно земеделието.
„Време е България да влезе в Шенген. Мисля, че всички осъзнаваме колко пагубно би било страната ни да бъде отделена от Румъния. Заслужаваме да се присъединим към Шенгенското пространство заедно с нея“, категоричен е депутатът от ПП.
Съпредседателят на ПП призова депутатите да приемат бюджет с 3 процента дефицит и социална програма, която да намалява неравенството в българското общество.
„Да поправим някои от грешките на миналия парламент. Още не вярвам, че законът за домашно насилие не беше приет в последния парламент. 48-ото НС не подкрепи жертвите”, каза още Петков.

„Възраждане"
„Обръщам се само към своите сънародници, защото, както винаги, всички в тази зала, трябва да бъдем преди всичко само едно – българи. Изминаха 10 дни от изборите. Време, което беше предостатъчно за оценка и планове за това, което предстои. Време, което се оказа крайно недостатъчно за медийната вакханалия, разразила се след вота. Знайни и незнайни анализатори, политолози и други редови доносници на американското посолство се отдадоха на разюздана кампания срещу 358 000 българи, които бяха наречени неграмотници, некадърници, заблудени, лумпени и пролетариат. А тези 358 000 българи, сред които съм и аз, искаме да живеем достойно в една независима и свободна държава”. Това заяви в от трибуната на парламента лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.
„Нарекоха ни заплаха. Да, "Възраждане" е заплаха за националните предатели и чуждите агенти", добави той.
"Пратиха ни да запазим българската финансова независимост, за да не допуснем въвличане на страната във войната в Украйна, да предоговорим отношенията си с ЕС, да не допуснем фалит на държавата и да защитаваме навсякъде българския национален интерес", подчерта Костадинов.
След като отново посочи основните приоритети на политическата формация, той бе категоричен, че партията е готова да разговаря за тях с всички останали партии в НС. „Защото, дори и да не уважаваме останалите народни представители, ние уважаваме техните избиратели”, категоричен беше Костадинов.

ДПС
„Днес отново сме поставени пред изпитание – избиратели и цялото ни общество, политици и всички институции. Обществото е със същото недоверие към всички органи и институции". Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента.
„Нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно. Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят“, заяви Карадайъ.
„Много политически субекти се занимават повече със своите проблеми, а не с проблемите на хората. Може ли да се направи така, че с това НС да се постигне стабилност в управлението и да се заложи на европейското развитие на страната? Отговорът е категорично да", каза още председателят на ДПС.

БСП
Така не може да продължава повече! Намираме се в тежка политическа и институционална криза, инфлация, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е в тази зала. Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.
„И сега, както в годините на прехода, паралелната държава съществува. И при това правителство се краде безогледно. Един от проблемите на института служебно правителство, като институт в конституцията е, че е безконтролно. Няма парламент, няма парламентарен контрол, но има прокуратура, но я има на книга”, смята тя.

ИТН
Проблемите на страната не са партийни, а национални. Ние, депутатите, трябва да мислим за всички останали и това не е привилегия, а задължение. Това заяви народният представител от „Има такъв народ” Ивайло Вълчев минути след откриването на новия парламент.
„Ние от ИТН сме в това Народно събрание, защото можем да носим отговорност. Това ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно парламентът да работи. За нас са важни максимално бързото ни приемане в Шенген, подготовката ни за еврозоната и Планът за възстановяване и устойчивост. Това са важните неща, а не емоциите, обидата, фантазиите и неизпълнените желания”, каза още Вълчев.

ФАЛСТАРТ ПРИ ИЗБОРА НА ПРЕДСЕДАТЕЛ

С фалстарт започна процедурата по избор на председател. Номинираните за поста бяха двама - Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров от "Възраждане". След като не бе подкрепена нито една от двете кандидатури, от "Продължаваме Промяната - Демократична България" предложиха председателят да бъде избиран на ротационен принцип между тях и ГЕРБ.
След това бе обявена 30-минутна почивка. И в това време обаче депутатите не постигнаха консенсус по отношение на избора на председател. Затова Рашидов удължи паузата в първото заседание до 10.00 ч. в четвъртък.
„За днес заседанието приключва. Приканвам Ви още една нощ да преспите и да помислите. Утре в 10 часа ви чакам в залата”, заяви Рашидов.



Източник: nova.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete