Събота, 27 Април 2024, 19:51

Улиците и водопроводът – акцент по докладната записка за Врачеш

28 Юли 2016, 10:10
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1796 11


На днешното заседание на Общински съвет Ботевград, провеждащо се в пенсионерския клуб на с. Врачеш, местните депутати разгледаха анализа на социално-икономическото състояние на селото, изготвен от кмета Марин Бончовски.

Думата бе предоставена на Марин Бончовски, за да представи изготвения анализ. В началото на речта си той представи пред общинските съветници грамотите, статуетките и медaлите, които завоюваха самодейците от НЧ „Събуждане“ с. Врачеш на фестивал в Слънчев бряг. Кметът Бончовски не скри своето възхищение и гордост от успехите на врачешките самодейци. Той благодари на общинското ръководство за оказаната финансова помощ.

Първа точка на докладната записка бе приемане на информацията за администратиеното, териоториалното и социално-икономическо развитие на село Врачеш и перспектива за развитие. Кметът на селото сподели, че основните проблеми на селото са улиците, множеството дупки, остарялата водопроводна мрежа, водоподаването в селото, както и необходимостта на ОДЗ „Детелина“ от ремонт. Той обясни, че селото няма възможност да кандидатства по програмата за развитие на селките райони, тъй като населението е над 2000 жителите.

По отношение на първа точка общинският съветник от ОББО Петя Кочкова предложи на кмета на Врачеш в следващото изготвяне на анализ на селото да има раздел, касаещ манастир „Св. 40 мъченици“. Кочкова предложи кметът на селото да насочи усилията си към популяризиране на манастира, за да може да бъдат привлечени повече туристи, тъй като врачешкия манастир е прекрасна място за посещение на туристи.

Общинският съветник от ОББО Йордан Йорданов поздрави кмета на Врачеш за подробно изготвения анализ, но в допълнение сподели, че не вярва, че исканията по втора точка от докладната ще бъдат изпълнени, а те са:
при разработване на Програмата за строителство и ремонтни дейности да бъдат включени следните обекти до края на годината и началото на следващата:

1.      Асфалтиране на улиците, по които е изградена канализацията.
2.      Довършване на подмяната на водопроводната мрежа.
3.      Основен ремонт на сградата на кметството.
4.      Довършване изграждането на пътя до разширението на централния гробищен парк и пътя над „Маргинската чешма“.
5.       Изграждане на нова ограда на гробищен парк Чешковица и навес в гробищния парк „Млагльов брег“.
6.      Изграждане и оформяне площадното пространство в центъра на селото.
7.      Ремонт на ОДЗ „Детелина“
8.      Възстановяване на тротоарите по ул. „Трети март“ от входа на селото до края на селото.
9.      Спешен ремонт на устоите на „Боновския мост“.
10.   Укрепване на бреговете на река „Осеница“ над „Влаовския мост“
11.  Укрепване на бреговете на река „Чешковица“
 
Във връзка с исканията, които кметът Бончовски е изложил в анализа общинският съветник т ОББО Георги Георгиев се обърна към кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов с въпрос „Какво ръководство ще гарантира, че ще бъде направено за Врачеш до края на годината“? По думите му 9 месеца не се е случило нищо и са били намалени средствата, които са били заложени за Врачеш. Според него кметът Гавалюгов няма да предприеме нищо и до края на годината няма да се извършат никакви ремонтни дейности в селото. Искането на Георгиев бе кметът Гавалюгов да се ангажира и да обещае конкретни дейности, които ще бъдат завършени докрая на годината.

В отговор кметът на община Ботевград сподели, че от исканията, които кметът на Врачеш е изложил в анализа, ясно личи качеството  на работа на предишното ръководство и предишния кмет на общината. Гавалюгов сподели, че след направата на частична канализация в село Врачеш и асфалтиране на улиците 2 години по късно пътят е пропаднал отново. Това ясно показва, че бившият кмет не е поискал гаранционно отстраняване на щетите от фирмата, която е извършила частичната канализация. Кметът Иван Гавалюгов добави, че повечето от исканията на Бончовски са свързани свързани с работата, която не е довършило предишното управление. Гавалюгов добави, че е на ясно, че съветникът Георгиев не е наясно с промените, които са били направени  в капиталовите разходи. Той обясни, че ремонт на читалището във Врачеш е направен и парите, които са били предвидени за него е редно да отидат за подобряване на инфраструктурата на село Врачеш.

Кметът Иван Гавалюгов поясни защо не е махнал снимките, които са закачени на 2-ри етаж във фоайето на общината. Те са там, за да му напомнят, къде и какви ремонти ще трябва да бъдат извършени отново от новото ръководство.
В допълнение той сподели, че относно водопровода в селото вече са установени контакти с хора, които да изготвят идеен проект за подмяна на водопровода. Предстои цялостно проектиране и търсене на средства за поетапната подмяна. Той обясни, че въпреки че селото не може да кандидатства по проект за развитие на селските райони, общината ще търси национално финансиране.
 
Общинският съветник от ГЕРБ Дамян Маринов предложи да бъдат направени велоалеи  на пътя между Ботевград и Врачеш.
Кметът Бончовски отговори, че в момента не разполагат със средства за велоалея.

Въпроси от жители на селото не постъпиха.

Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Юли, 10:24

    "Общинският съветник от ГЕРБ Дамян Маринов предложи да бъдат напрени велоалеи на пътя между Ботевград и Врачеш."
    И едно летище и пристанище около велоалеите... :twisted:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:26

    Врачежани мислех Ви за по-горди хора.Как може да стоите в едно помещение с Георги Георгиев,Йордан Йорданов,Петя Кочкова -
    от тях селото Ви е на това дереже - най-занемареното в цялата община Ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:37

    Като виждам там Кръстьо Михаилски -как издържа и не взе една тояга па по главите на виновните и крадливите,които съсипаха селото и го направиха най-циганското село.Господа съветници да знаете ,че чашата преля или работете за селото или лошо Ви се пише.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Юли, 17:26

    3 и 4, почакай да видиш "невинните" и "некрадливите" от новата власт какви ще ги свършат! Това, че са от Врачеш някои от тях е още по-лошо!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Врачежанин-доброжелател 28 Юли, 21:54

    Как не го е срам Георгиев да прави тези циркове и да иска гаранция от новата власт като той самият 12 години не е напривл нищо за врачежани освен за определен кръг хора с които ядеше и пиеше и за пенсионерите които го хранеха с питки и търкано.Той закопа селото с предтскстове че няма средства.Тоя няма право да стъпва във Врачеш заедно със ординареца си Владимиров които заедно направиха най-показният ремонт на читалището и на много такива екстремни ремонти .Отбиваше се номер за Врачеш и винаги феодала Новаченски си своеше и командваше като че ли общината и селото са негови.Тоя мушенник трябва най-сетне да си намери мястото.Браво на Силвия Христова когато му се е противила и се гласувала за БКС и новите работни места.Млади хора опомнете се.Нищо че ходи насам натам тоя ненаситен айдук и казва че те били вече 14 защото от Герб тия Тинчев и Цанов и Дамян са му в кърпа вързани.Георгиев престани да всяваш в хората смут и да задлжават младите и трезвомислещи съветници как да гласуват.Твоите номера минаха.Другите да са виновни а ти света вода ненапита.Най-строго отговорни за положението в което се намира Врачеш са свитата стари муцуни Лалчева Кочкова Владимиров исие.Новите и младите осъзнайте се!!!!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 29 Юли, 07:36

    Наистина е учудващо,че Георги Георгиев/какво положително има в този човек/ е поддържан не само от своите съветници а и от Тинчев и Цанко Цанов.Колко много го харесвахме Тинчев когато гонеше горската мафия и организираше почистването на изоставения парк и Цанов ни се издигна в очите с неговата енергичност и готовност да работи за ред и законност.Още едни изгубени илюзии.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 29 Юли, 11:12

    Към № 6 : Сигурно не си от Врачеш и не знаеш, че цялото село е с направена улична канализация, че че е коригирано коритото на реката, че се укрепиха мостовете, направи се пенсионерски клуб, ремонтира се училището, смени се дограмата на читалището, поизкърпиха се улиците през изминалите 12 години. Много още има какво да се направи -детската градина е в окаяно състояние, площадът също има нужда от благоустрояване, но не трябва да се отрича направеното!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 29 Юли, 17:52

    Врачеш се нуждае от интилигентни управляващи,отново събранията са с бедни и немощни пенсонери вярващи, че сатрапат Георгиев ще се върне.Толкова години се говори едно и също крадеше но и правеше, питам се какво се направи за Селото,нищо негодни улици липса на елементарни кофи за боклук, животни по улиците които ги замърсават,а не дай си боже да живееш на улица Витиня в близос до козара.

  • 10.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete