Събота, 15 Юни 2024, 03:42

Уникален портрет на Тома Радовски дариха на Македонския дом навръх Илинден (ВИДЕО и СНИМКИ)

20 Юли 2022, 16:17
(5) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1852 1


Уникален портрет на войводата на ВМОРО получи като дарение Македонския дом навръх големия християнски празник Илинден. На церемония пред паметника на загиналите от Македония и Одринско Анна Радовска и съпругът ѝ Александър Радовски връчиха портрета по повод 119 г. от избухване на Илинденско-Преображенското въстание. Дарението прие секретарят на ВМРО Юлиан Ангелов, който изтъкна пред присъстващите, че Тома Радовски е един от незаслужено забравените войводи - съратник на Гоце Делчев, участник в Илинденското въстание, участник във войните за национално освобождение и обединение.
Голяма роля за възраждане на паметта за редица войводи на ВМРО - Лазар Кунгалов, Гогата Хазнатарски, Тома Радовски и др. има Александър Радовски. Чрез издаване на десетки книги, записване на песни, създаване на картини се съхранява споменът за големите българи.
Автор на картината е изтъкнатият художник, иконописец и портретист Борис Маскръчки. Папа Франциск притежава копие от икона на „Св. Св. Кирил и Методий“, която е дело на Маскръчки. Също така, негова икона е била дарена и при високопоставено посещение от българска страна във Ватикана. Картината е създадена и с професионалното съдействие на Александър Янушев - експерт по българско изобразително изкуство и също наследник на дейци на ВМРО.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Янев 18 Юли, 14:08

    Януш Чакъров от село Сенокос, учредител на революционния комитет на ВМОРО, близък съратник и четник на Яне Сандански, дал името си на големия български род Янушеви от Македония.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (2)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (15)
70% Complete
Не (32)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (3)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (7)
70% Complete
Всички са маскари. (11)
70% Complete