Неделя, 28 Април 2024, 16:47

Уникална изложба по повод 34 години музейна експозиция в Правец

16 Април 2015, 08:23
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1388 0


На 18 април 2015 г. се навършват 34 години от откриването на първата музейна експозиция на Исторически музей – Правец. На рожден ден разбира се канят гости и се празнува. Традициите са затова, за да се спазват. А ние уважаваме традицията. В навечерието на празника на 17 април от 17.00 часа в музея откриваме гостуваща изложба от НИМ – София „История на костюма и модата”. И очакваме гости.
Експозицията представя 90 пластични творби от авторската колекция на известната българска художничка-сценограф Вера Мачева. Името на Вера Мачева е вписано в Хумболтовата енциклопедия като специалист в областта на костюма. Работите и са получили не една награда, а нейни проекти се съхраняват в музея към „Шекспировия театър”. Представяната изложба в Исторически музей-Правец "История на костюма и модата е безпрецедентна". Изработването на тази уникална колекция отнема на Вера Мачева 20 години. Това е време в нейния живот на изключително резултатен труд. Тя представя безкрайното разнообразие на костюмите от най-дълбока древност до 70-те години на ХХ век. Всяка една от миниатюрите е прекрасна илюстрация с изящно изработени детайли и аксесоари, подчертаващи същественото, характерното и ценностното за всяка една епоха. Ще видите първобитни хора, финикийци, асирийци, вавилонци, мидийци, перси, парти, египетски фараони, етиопска царица, троянци, дорийци, етруски, древни гърци, римски патриции и легионери, византийци, франки, араби, средновековни български царе и много, много още. Изложбата наистина е уникална и различна.
Във времето от 18 април до 25 май 2015 г. каним гражданите и гостите на гр. Правец да посетят и не само да се насладят на изключителните миниатюри, но и да опознаят историята и стиловете в модата през вековете. Едно приятно връщане назад във времето и съприкосновение с уникални костюми и вероятно вечни модни тенденции.

Очакваме ви на гости в Исторически музей-Правец.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete